Πήρε «φωτιά» η Νάουσα Πάρου ανήμερα το Πάσχα! (Βίντεο)

17 Απριλίου 2017 15:40

Το έθιμο είναι άκρως εντυπωσιακό, αναβιώνει στη Νάουσα την Κυριακή του Πάσχα στη Δεύτερη Ανάσταση και έλκει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι θρυλικοί επαναστάτες μπουρλοτιέρηδες κατέκαιγαν εχθρικά πλοία.

Έφθασε ως τις μέρες μας, συγκεντρώνει κάθε Πάσχα το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών της Νάουσας οι οποίοι αρχικά, ακολουθούν τη λιτανευτική πομπή της Εικόνας της Παναγίας που ξεκινά από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αφότου η Εικόνα διέλθει από τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και το λιμανάκι, καταλήγει συνοδεία του κόσμου στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και τότε... τα βαρελότα αρχίζουν να πέφτουν βροχή! 

Η λιτάνευση σταματά και ξεκινά πάλι αφότου οι «μπουρλοτιέρηδες» που ρίχνουν τα βαρελότα «επιτρέψουν» στην πομπή να μετακινηθεί! Αλλά όταν αυτή ξεκινήσει και πάλι η ... «πύρινη» βροχή συνεχίζεται ακάθεκτη και η Νάουσα «παίρνει φωτιά» από ένα πρωτόγνωρο καταιγισμό περισσότερων αυτή τη φορά βαρελότων! Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό, η πλατεία της Νάουσας «βάφεται» κόκκινη και το πανηγυρικό κλίμα καλά κρατεί για κάμποση ώρα!

Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά έθιμα που διέσωσε η λαϊκή – ιστορική παράδοση, μιας γοητευτικής, χάρη στα φυσικά της κάλλη κοσμοπολίτισσας, που δεν είναι άλλη από τη Νάουσα Πάρου! Ένα τόπος που συνδυάζει αρμονικά το άρωμα της παράδοσης και τη σύγχρονη σαγήνη για αυτό και αγαπιέται μένοντας αλησμόνητη σε όσους την επισκέπτονται! Η Νάουσα μένει αξέχαστη επίσης και για τις πλούσιες γαστρονομικές της απολαύσεις!

Αν την επισκεφθείτε και επιθυμήσετε ψητολιχουδιές, κάντε μια στάση στο ψητοπωλείο «Κρητικάκια» δίπλα στο γεφυράκι, μπροστά στη θάλασσα, και γευθείτε καλοφτιαγμένους χειροποίητους μεζέδες και σπιτικό κρασί σε ένα μοναδικά ζεστό περιβάλλον.



Αν πάλι είστε λάτρης της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας, το must σημείο είναι το εστιατόριο «Μελτέμι» στο λιμάνι της Νάουσας. Αυθεντικά κρητικά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι από συνταγές της γνήσιας κρητικής κουζίνας φέρνουν πιο κοντά την Κρήτη στην...Πάρο!

Το παντοπωλείο όμως γεύσεων Κους – Κους προσφέρει τα «άπαντα» της γεύσης! Εστιατόριο – μεζεδοπωλείο που καλύπτει όλες τις γευστικές επιθυμίες και ορέξεις, αποτελεί ιδανική επιλογή για γεύμα ή δείπνο στη Νάουσα. Το φιλικό περιβάλλον και η υπέροχη θέα στο λιμανάκι, θα σας εντυπωσιάσουν!



Αν πάλι είστε λάτρης της ιταλικής κουζίνας κατευθυνθείτε στην κεντρική πλατεία της Νάουσας στο εξαιρετικό εστιατόριο Pizzarella. Μεγάλη ποικιλία αυθεντικών ιταλικών πιάτων από ολόφρεσκα υλικά και γευστικές πίτσες ψημένες σε χωριάτικο φούρνο με ξύλα, θα απογειώσουν τη γαστρονομική σας ικανοποίηση με το παραπάνω.

Για ολόφρεσκα όμως ψάρια και fusion κουζίνα το εστιατόριο Blue Fish στη μαρίνα της Νάουσας είναι το μέρος που θα λατρέψετε! Οι Ιαπωνικές τεχνικές του σεφ θα σας καταπλήξουν προσφέροντάς σας ξεχωριστά ποιοτικά πιάτα που είναι από μόνα τους εμπειρία!

Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με την υπέροχη μπύρα «56 isles» που παράγεται στην Πάρο! Χρυσαφένια, φρουτώδης, γεμάτη άρωμα και φουλ καλοκαιρινή, θα σας δροσίσει ευχάριστα με τη μοναδική γεύση της. Αναζητήστε την στην Πάρο και γευθείτε την αυθεντική εμπειρία απόλαυσης, μιας εξαιρετικής μπύρας, εμπνευσμένης από τα 56 Κυκλαδονήσια, όπως λέει και το όνομά της!
Μετά το καλό φαγητό όμως, υπάρχει πάντα χώρος για έναν γλυκό πειρασμό! Κάντε στάση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας ή στον κεντρικό δρόμο Παροικίας – Νάουσας στη είσοδο του οικισμού, για το ραντεβού σας με τις γλυκές απολαύσεις του ζαχαροπλαστείου Χαμηλοθώρης. Το παλαιότερο αυτό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Πάρο (1967) προσφέρει απόλυτα αγνά, παραδοσιακά και μη γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι και την εμπειρία της τέχνης της πιο γλυκιάς δημιουργικότητας!

Η Νάουσα, η πιο σταθερή αξία της Πάρου, το απόλυτο must των διακοπών για ζευγάρια, οικογένειες, νέους ή μεγαλύτερους, καλύπτει όλα τα γούστα! Από το πρωινό μπάνιο στις χρυσαφένιες παραλίες της μέχρι τη βραδινή διασκέδαση βρίθει από απολαύσεις! Γιατί υπάρχουν αυτοί που την έχουν επισκεφθεί, την έχουν γνωρίσει και την έχουν λατρέψει, και εκείνοι που έτυχε να μην την έχουν επισκεφθεί ακόμα...





 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos