Αστόχαστη πρόκληση ή αφαιρετική τέχνη σε σελίδα social media της Επιτροπής Αισθητικής της Δ.Κ. Πάρου;

25 Ιουλίου 2017 16:11

Ερωτηματικά προκαλεί η αναρτημένη εικόνα του εξωφύλλου σε social media της Επιτροπής Αισθητικής της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου.

Στην εικόνα απεικονίζεται μια δίχρωμη πύλη, η θάλασσα και μια λωρίδα πράσινης γης η οποία είναι γεμάτη από εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.
Κανείς δεν γνωρίζει, σε μια πρώτη ανάγνωση της εικόνας, αν οι απεικονιζόμενες ανεμογεννήτριες έχουν επιλεγεί από το δημιουργό για να περάσουν ένα θετικό μήνυμα, καθώς η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται στον μέσο θεατή, είναι ότι οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος της Πάρου.

Και αυτό φυσικά αποτελεί πρόκληση καθώς στο νησί έχουν γίνει αγώνες από το Δήμο και τους φορείς για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε όλοι ειδήμονες του αφαιρετικού συμβολισμού ώστε να αντιληφθούμε ότι το μήνυμα είναι αρνητικό, δηλαδή ότι ο δημιουργός του, θέλει να «περάσει» την ιδέα ότι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν την αισθητική του τοπίου της Πάρου.

Γεγονός είναι πάντως, ότι το μήνυμα είναι εκ πρώτης όψεως για το μέσο θεατή διφορούμενο και θα έπρεπε ίσως να ήταν πιο ευκρινές και θετικό ειδικά όταν αντιπροσωπεύει μια Επιτροπή Αισθητικής δημόσιου φορέα όπως είναι η Δημοτική Κοινότητα Πάρου.

Βέβαια είναι πιθανόν να προωθείται η διττή ερμηνεία του ώστε ο καθένας να το αναγιγνώσκει όπως επιθυμεί.

Και με αυτό τον τρόπο ο αναγνώστης να γίνεται φορέας του μηνύματος ότι στη δημόσια εικόνα της Επιτροπής Αισθητικής οι ανεμογεννήτριες στην Πάρο αποτελούν μια φιλική προς την αισθητική εγκατάσταση.
Και λίγοι ίσως θα εμβάθυναν σε μια δεύτερη ανάγνωση, ότι απεικονίζονται ώστε να αποτελέσουν ένα αρνητικό μήνυμα καταστροφής της περιβαλλοντικής αισθητικής από την εγκατάστασή τους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos