Αναβίωσε στην Αλυκή της Πάρου το Πανηγύρι του Κλήδονα! Φωτιές, λαϊκά παραδοσιακά δρώμενα, χορός και τραγούδι μάγεψαν τον κόσμο...(Βίντεο + Φωτό)

24 Ιουνίου 2018 18:19

Στην όμορφη παραλία της Αλυκής, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της καλοκαιρινής λαογραφικής παράδοσης του τόπου μας, δηλαδή το Πανηγύρι του Αι – Γιάννη του Κλήδονα.

Η υπέροχη βραδιά αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα, ξεκίνησε με σειρές από γραφικά βαρκάκια τα οποία με αναμμένες δάδες έπλευσαν προς την παραλία δημιουργώντας μέσα στη νύχτα ένα μαγευτικό σκηνικό που εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο, όταν άναψαν οι περίφημες, θεαματικές φωτιές του Αι – Γιάννη για το κάψιμο των Μάηδων. Μικροί και μεγάλοι στη συνέχεια, τιμώντας το πανάρχαιο έθιμο του περάσματος από τις φωτιές, δοκίμασαν την τύχη τους πηδώντας πάνω από τις φλόγες οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν την κάθαρση και τον εξαγνισμό!

Στο ζωντάνεμα του δρώμενου του «Αμίλητου Νερού» που ακολούθησε, κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες, αναπαρέστησαν την μεταφορά νερού με αλαλία ώστε σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση να αποκαλυφθεί στα όνειρά τους ο μελλοντικός τους σύζυγος! Τα δύο έθιμα που αναβίωσαν μοναδικά στην Αλυκή, δηλαδή οι φωτιές του Αι – Γιάννη και το «Αμίλητο Νερό», έλκουν την καταγωγή τους από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και πέρασαν στη νεότερη ελληνική λαογραφική παράδοση αποτελώντας σήμερα μέρος της κιβωτού μνήμης της λαϊκής μας κληρονομιάς.



Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς και από ένα γνήσιο νησιώτικο γλέντι που στήθηκε με ζωντανή μουσική και χορό! Νόστιμο ψητό, χταποδάκι και σούμα προσφέρθηκαν φιλόξενα στον πολύ κόσμο της εκδήλωσης που διασκέδασε με κέφι μέχρι αργά απολαμβάνοντας την υπέροχη βραδιά στην Αλυκή! Στο αλλοτινό γραφικό ψαροχώρι που αποτελεί σήμερα ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο που προσφέρει απολαύσεις υψηλής ποιότητας σε όποιον το επισκεφθεί!


Οι μυρωδιές από ολόφρεσκα θαλασσινά που ανοίγουν την όρεξη και σπάνε τη μύτη, προέρχονται από τον top γαστρονομικό προορισμό της Αλυκής που δεν είναι άλλος από την ψαροταβέρνα – ουζερί «Μουράγιο». Νόστιμοι ολόφρεσκοι ουζομεζέδες και ψαρομεζέδες, συνοδεία καλού κρασιού ή ούζου αποτελούν την κορυφαία, ποιοτική γαστρονομική πρόταση του «Μουράγιου» που βρίσκεται πάνω στο γραφικό λιμανάκι της Αλυκής με θέα το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμά της!
Αν πάλι μετά την ψαροφαγία θελήσετε να απολαύσετε ένα γλυκό ή να πιείτε το χαλαρωτικό καφεδάκι σας επισκεφθείτε το Café – Εστιατόριο «Μανώλης». Ανοιχτό από το πρωί έως αργά το βράδυ, θα σας χαρίσει γλυκές ή αλμυρές αγνές απολαύσεις πάνω στο κύμα με θέα την καταπληκτική παραλία της Αλυκής. Για ότι τραβά ή όρεξή σας το «Μανώλης» είναι ο must προορισμός για κάθε στιγμή της ημέρας.

Από την Αλυκή μπορείτε εύκολα ακολουθώντας κάποια δρομάκια να βρεθείτε στον ημιορεινό γραφικό οικισμό της Αγκαιριάς με το απόλυτα παραδοσιακό χρώμα. Εκεί μπορείτε να πάρετε μια καλή γεύση της παριανής τέχνης της παραδοσιακής αρτοποιίας προμηθευόμενοι ολόφρεσκα αρτοσκευάσματα μεγάλης ποικιλίας από τον «Παραδοσιακό Φούρνο της Αγκαιριάς». Φημισμένος σε ολόκληρη την Πάρο ο φούρνος αυτός παρασκευάζει γνήσια παριανά προϊόντα με το μεράκι και τα αγνά υλικά της παριανής διατροφικής παράδοσης. Η γεύση τους και η ποιότητά τους θα σας μείνουν αξέχαστα!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos