Διήμερη Γιορτή του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο Πάρου. Όταν η γαστρονομική μνήμη συναντά τη ζωντανή παράδοση...

26 Ιουλίου 2018 13:26

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στον Πρόδρομο η διήμερη Γιορτή του Ρεβιθιού αφιερωμένη στο πιο διαδεδομένο όσπριο του νησιού που καλλιεργείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συνιστώντας την πρώτη ύλη για τα παραδοσιακότερα πιάτα του παριανού γαστρονομικού πολιτισμού.

Μνήμες από την μακραίωνη ιστορία μαγειρέματος του ρεβιθού θα ξετυλιχθούν και θα συναντηθούν με την ζωντανή μέχρι σήμερα παράδοση που διατηρείται στον Πρόδρομο, όπου στον παλιό ξυλόφουρνο του χωριού, φουρνίζεται μέχρι σήμερα η παραδοσιακή ρεβιθάδα κάθε Σάββατο, όλο το χρόνο, αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό Κυριακάτικο έδεσμα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης στο χθες και στο σήμερα.

Το Σάββατο λοιπόν 28 Ιουλίου στις 18:00 το απόγευμα θα ανοίξει η αυλαία των εκδηλώσεων με το άναμμα του Παραδοσιακού φούρνου του Προδρόμου και το φούρνισμα της ρεβιθάδας ενώ τις 19:30 υπό τον τίτλο "Παραμύθι, παραμύθι, το κουκί και το ρεβίθι" θα γίνει αφήγηση παραμυθιών στην Πιάτσα.

Στις 20:00 της ίδιας ημέρας, στην πλατεία Μειντάνη θα παρουσιαστεί η παραδοσιακή παρασκευή του ρεβιθοκεφτέ και στη συνέχεια ομάδες μουσικών με τσαμπούνες και τουμπάκια θα περιδιαβούν τα σοκάκια του χωριού.

Η πρώτη ημέρα της Γιορτής του Ρεβιθού θα ολοκληρωθεί με Ρεμπέτικα ασκούσματα στην πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα.

Την Κυριακή τώρα 29 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, στις 19:00 θα γίνει παρουσίαση πλεξίματος "πιαστρών" για το τσουκάλι από ανακυλώσιμα υφάσματα στην Πιάτσα.

Παράλληλα θα ψήνονται και θα προσφέρονται στον κόσμο ρεβιθοκεφτέδες ενώ στις 20:30 θα γίνει η παρουσίαση της παραδοσιακής παρασκευής στραγαλιού στην πλατεία Μειντάνη.

Στις 21:30 στον Παραδοσιακό Φούρνο θα ξεφουρνιστεί η περίφημη ρεβιθάδα και θα προσφερθεί στον κόσμο μαζί με κρασί. Την ίδια στιγμή μουσική από τσαμπούνες και τουμπάκια θα πλημμυρίσει τα σοκάκια του Προδρόμου ενώ ρεμπέτικοι ήχοι θα ακούγονται από την πλατεία. Παράλληλα από τις 20:30 - 24:00 στην Αγ. Παρασκευή θα γίνει η προβολή "Η Πορεία του Ρεβιθιού" με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον Πρόδρομο αυτές τις δύο ημέρες γιορτής με επίκεντρο το Ρεβίθι για να ζήσει μια μαγευτική περιπλάνηση στην παράδοση του τόπου μας και ένα μοναδικό ταξίδι νοσταλγίας στην γαστρονομική ιστορία της Πάρου που παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos