Πάρος: Οι «μπουρλοτιέρηδες» τήρησαν το Πασχαλινό έθιμο και έβαλαν «φωτιά» στη Νάουσα! (Βίντεο)

29 Απριλίου 2019 14:55

Οι σύγχρονοι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας ξαναχτύπησαν! Αναβίωσαν κι εφέτος το φαντασμαγορικό έθιμο της Κυριακής του Πάσχα και «πυρπόλησαν» με καταιγισμό βαρελότων την κεντρική πλατεία του οικισμού που έγινε για μια ακόμη χρονιά θέατρο εκτύλιξης του εθίμου.

Οι ρίζες του ανάγονται στην Τουρκοκρατία και στους θρυλικούς ήρωες της εποχής, τους Έλληνες μπουρλοτιέρηδες που πυρπολούσαν πλοία του εχθρού. Η λαϊκή παράδοση το διέσωσε και κάθε Πάσχα στη Νάουσα το έθιμο ζωντανεύει κυρίως από νέους, σύγχρονους δηλαδή «μπουρλοτιέρηδες» οι οποίοι μετά την Δεύτερη Ανάσταση, αναλαμβάνουν δράση…
Όταν η καθιερωμένη ανήμερα το Πάσχα λιτανευτική πομπή της Εικόνας της Παναγίας του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διέλθει από τα σοκάκια της Νάουσας και φθάσει τελικά στην πλατεία, η πορεία της ξαφνικά εμποδίζεται! Ένα εντυπωσιακό κόκκινο πέπλο καπνού από την παρατεταμένη ρίψη ηχηρών βαρελότων βάζει «φωτιά» στο σκηνικό και η λιτανευτική πομπή αναγκάζεται να σταματήσει!



Όταν ξεκινά και πάλι, νέος μεγαλύτερος αυτή τη φορά καταιγισμός από βαρελότα σταματά ξανά και ξανά τη λιτανεία, έως ότου οι μπουρλοτιέρηδες… επιτρέψουν τη συνέχιση της πορείας της! Το πανηγυρικό έθιμο κρατά αρκετή ώρα και δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα παράδοσης στο Πάσχα της Νάουσας, εντυπωσιάζοντας ντόπιους και επισκέπτες.

Γιατί η Νάουσα, η σαγηνευτική κοσμοπολίτισσα της Πάρου καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της πλούσιας παράδοσής της με την γοητεία του σύγχρονου προσώπου της! Αν την επισκεφθεί κανείς θα την αγαπήσει για πάντα γι΄αυτό ακριβώς το λόγο. Παρελθόν και παρόν ενώνονται στη γραφική ομορφιά της και την κάνουν αλησμόνητη!



Αν επισκεφθείτε τη Νάουσα και θέλετε να πάρετε μια γεύση από τις εξαιρετικές γαστρονομικές της απολαύσεις, κάντε μια στάση στο ψητοπωλείο «Τα Κρητικάκια» που βρίσκεται δίπλα στο γεφυράκι. Γευθείτε μπροστά στη θάλασσα καλοφτιαγμένους, χειροποίητους, πεντανόστιμους μεζέδες και σπιτικό κρασί, σε ένα μοναδικά φιλόξενο, υπέροχο περιβάλλον!

Αν πάλι είστε λάτρης της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας, σας έχουμε το must σημείο. Το εστιατόριο «Μελτέμι» στο λιμάνι της Νάουσας προσφέρει αυθεντικά κρητικά πιάτα, φτιαγμένα με μεράκι, αγνά υλικά και ποιότητα, από συνταγές της αυθεντικής κουζίνας της Κρήτης!

Και μην ξεχάσετε να «πάρετε» μαζί σας την Πάρο όταν έρθει η ώρα να φύγετε από το νησί! Επισκεφθείτε το ιδιαίτερο κατάστημα ειδών δώρου και διακόσμησης «Ταντάνης» που ξεχωρίζει και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Εκεί σας περιμένει ένα μαγευτικό σύμπαν από αναμνηστικά χειροποίητα αντικείμενα τέχνης και χιλιάδες διακοσμητικά! Διαλέξτε ένα δώρο για σας ή για τους αγαπημένους σας που θα θυμίζει την Πάρο! Πορσελάνες, κρύσταλλα, φωτιστικά, χαλιά, μαξιλαράκια, βάζα, μπρελόκ, υαλικά, δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο γοητείας που κάνουν την περιήγηση στο κατάστημα «Ταντάνης» απλώς μαγευτική!


Φωτογραφίες Αφροδίτη Δρακοπούλου - Σάρδη

Αν αφήσετε τη Νάουσα και κάνετε μια βόλτα στη νοτιοδυτική Πάρο σταματήστε στην πανέμορφη, παραθαλάσσια Αλυκή. Εκεί κάντε μια στάση στην ψαροταβέρνα «Μουράγιο» που βρίσκεται πάνω στο γραφικό λιμανάκι με θέα το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα! Ολόφρεσκοι, ουζομεζέδες, ψαρολιχουδιές και νόστιμα θαλασσινά, συνοδεία καλού κρασιού ή ούζου, αποτελούν την top γαστρονομική πρόταση του ποιοτικού μαγαζιού ψαροφαγίας με το εκπληκτικό περιβάλλον!

Για τη διαμονή σας στην Πάρο επιλέξτε το παραδεισένιο 4 αστέρων ξενοδοχείο Poseidon of Paros Resort & Spa, ένα κόσμημα παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής που βρίσκεται στην Χρυσή Ακτή. Πολυτελές, δίπλα στη θάλασσα, με άμεση πρόσβαση στη διάσημη, καταγάλανη παραλία της Χρυσής Ακτής, έχει ειδυλλιακή θέα στο απέραντο γαλάζιο συνδυάζοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εξαιρετικές ανέσεις με τη δυνατότητα γαλήνιας ξεκούρασης μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον νησιώτικης φιλοξενίας. Πισίνες, παιδότοποι, spa, γήπεδο τένις, γυμναστήριο και πολλές άλλες δυνατότητες δραστηριοτήτων μέσα σε μια μαγευτικά ήρεμη ατμόσφαιρα, καθιστούν το Poseidon of Paros ιδανικό προορισμό για ρομαντικές αποδράσεις αλλά και για οικογενειακές διακοπές.

Απολαύστε αξέχαστες διακοπές και ζήστε μια ανεπανάληπτη εμπειρία χαλάρωσης στο μοναδικά ειδυλλιακό περιβάλλον του Poseidon of Paros στην πανέμορφη Χρυσή Ακτή!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos