Ανακοίνωση της ΑΜΚΕ για τη δημιουργία προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους νέου αερολιμένα Πάρου

15 Μαϊος 2015 14:30

Με αφορμή το έγγραφο που διακινήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο με συντάκτη το σύλλογο εργαζομένων Ο.Τ.Α. Πάρου – Αντιπάρου την 13-5-2013, που φέρεται να εκφράζει τους υπαλλήλους των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου θα θέλαμε πέρα από Μαρξιστική ανάλυση να διευκρινίσουμε τα παρακάτω.


1. Ποτέ οι δήμαρχοι της Πάρου και της Αντιπάρου και ούτε οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην ΑΜΚΕ για την αποπεράτωση των προσωρινών εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου Πάρου δεν υποβάθμισαν και δεν κατάκριναν καμία πρωτοβουλία φορέων που οδηγεί σε κοινωνικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια δεν μας ταιριάζουν υπόνοιες αδιαφορίας για το κοινωνικό γίγνεσθαι.

2. Συντασσόμαστε απόλυτα με την αξιολόγηση που ο σύλλογος έκανε όσον αφορά τους περιφερόμενους υπουργούς, που κόμπαζαν για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου πλην όμως δεν μας αφορά, αφού το πολιτικό σύστημα πράγματι εν προκειμένω στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων και όπως προβλέπεται αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον, παρά τις περί του αντιθέτου ελπίδες.

3. Η Πάρος τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται και δημιουργεί θέσεις εργασίας με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον τουρισμό, η δε οικονομική ανάπτυξη που επιφέρει στο νησί ο τουρισμός διαχέεται κάθετα σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών της Πάρου, ενώ αναζωογονείται και ο πρωτογενής τομέας. Αυτό σημαίνει, όχι απαραίτητα με μαρξιστική ανάλυση, ότι όφελος από τον τουρισμό έχουμε και θα έχουμε όλοι μας είτε άμεσα ως ασχολούμενοι με αυτόν είτε έμμεσα, αφού ο ψαράς, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο οικοδόμος επωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Και το αεροδρόμιο θα φέρει ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αν όμως οι συντάκτες του εγγράφου έχουν να προτείνουν μια άλλης μορφής βιώσιμη ανάπτυξη γιατί όχι να το δούμε, αν και η πρωτοβουλία μας δεν μπορεί δυστυχώς να επεκταθεί σε αυτές τις αναζητήσεις. Είναι όμως κρίμα να απαξιώνεται μια πρωτοβουλία με τις φράσεις «υπηρετείτε το τουριστικό χρήμα με τις εταιριούλες που φτιάχνετε» ή « κάνετε σημαία σας τα χαρτονόμισμα του ευρώ» ή αποζητάτε χορηγούς για τα τούβλα και τους σοβάδες του αεροδρομίου» γιατί πολύ απλά στην ουσία ζείτε και εσείς και όλοι μας στην Πάρο μέσα από τον τουρισμό που ανέπτυξε την οικονομία και την κοινωνία στο νησί, μέσα από την οποία ανάπτυξη δημιουργήθηκαν οι σημερινοί υγιείς δήμοι, στους οποίους εσείς εργάζεστε αποστασιοποιούμενοι από την αγωνία του αύριο, στο θέμα που μας απασχολεί. Γιατί επιεικώς έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη στάση σας απέναντι στο εγχείρημα, αφού ο δικός σας μισθός «τρέχει», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την καθημερινή αγωνία της επιβίωσης και έχουν ανάγκη την οικονομική και συνάμα κοινωνική ανάπτυξη που φέρνει ο τουρισμός που δαιμονοποιείτε. Η Πάρος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ούτε μέρα και αν οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την Πάρο τότε η Πάρος παίρνει την τύχη της στα χέρια της.

4. Πέρα από τον τουρισμό η Πάρος έχει ανάγκη τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, αφού το υπάρχον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες ασφαλούς αεροπορικής μετακίνησης των πολιτών, όντας ένα μικρό επικίνδυνο αεροδρόμιο που δεν επιτρέπει νυχτερινές πτήσεις με όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών είναι συνάρτηση των ανέμων και της θερμοκρασίας πίστας ακόμα και την ημέρα, είναι δε δεδομένο ότι ακόμα και οι επείγουσες αεροπορικές διακομιδές ασθενών ή τραυματιών είναι πολλές φορές ανέφικτες. Όλα αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Κατά συνέπεια το νέο αεροδρόμιο δεν θα φέρει μόνο τουριστικό χρήμα αλλά και ασφάλεια των επιβατών και δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλών και άμεσων επειγουσών αεροδιακομιδών ασθενών και τραυματιών.

5. Οι συστάσεις σας περί δημιουργίας φορέα για την αναζήτηση χορηγών για την υγεία ως αντιπαράθεση στο εγχείρημά μας, μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Και αυτά προκύπτουν όταν γνωρίζετε ότι τουλάχιστον ο Δήμος Πάρου συνδράμει συστηματικά το Κέντρο Υγείας, το οποίο επίσης συνδράμει το Βελέντζειο Ίδρυμα και ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Πάρου (στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω μπορείτε και εσείς να γίνετε μέλη ώστε να συμβάλετε στο ζητούμενο), ενώ επί σειρά ετών ο Δήμος Πάρου έχει επιχορηγήσει την λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους του Βελεντζείου Ιδρύματος.

6. Η πρωτοβουλία μας δεν αποσκοπεί στον πλούτο μας αφού δεν τον εκφράζουμε αλλά στο ενδιαφέρον μας να πάει η Πάρος μπροστά και να πάει μπροστά τώρα. Η πολιτική συζήτηση που επιδιώκετε και η πολιτική ανατροπή που επιδιώκετε είναι δικαίωμά σας, όμως σε αυτό το δρόμο απραξίας και εύκολης και αδάπανης κριτικής δεν θα σας ακολουθήσουμε αν μας επιτρέπετε.

Πάρος, 15 Μαΐου 2015
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΚΕ

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos