Πάρος: Εγκαίνια μονάδων αφαλάτωσης. Έγινε πράξη ένα σπουδαίο έργο πνοής για το νησί…(Βίντεο + Φωτό)

22 Μαϊος 2019 18:29

Το πρωί της Τετάρτης 22 Μαϊου, τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού έργου για το νησί της Πάρου.


Παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, του Έπαρχου και Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστα Μπιζά και του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ κ. Γεωργίου Πούλιου, έγινε με κάθε επισημότητα η εναρκτήρια λειτουργία των δύο μονάδων αφαλάτωσης στη θέση Πέπονας στην Παροικία. Τον Αγιασμό του έργου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος Πάρου και ο κ. Γεώργιος Πούλιος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε το εθιμοτυπικό πάτημα του εναρκτήριου κουμπιού λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και η δοκιμαστική πόση του πρώτου νερού από τους επισήμους.
Σημειώνεται ότι οι δύο μονάδες αφαλάτωσης θα παράγουν εφεξής 2.500 κυβικά μέτρα καθαρού νερού για κάθε χρήση ημερησίως, όταν οι ανάγκες της Παροικίας και των περιχώρων της (ΒΔ Πάρος) το χειμώνα φθάνουν περίπου τα 1.000 κυβικά μέτρα ενώ στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν αγγίζουν περί τα 4.500 κυβικά.



Το έργο της αφαλάτωσης, ένα έργο πνοής για την Πάρο, απολύτως αναγκαίο για την ύδρευση των κατοίκων της και την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών της, σχεδιάζεται ήδη να επεκταθεί στο νησί εξυπηρετώντας τις περιοχές με τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, το παραγόμενο νερό είναι άριστης ποιότητας εφάμιλλη εκείνης των εγκατεστημένων αυτόματων μηχανημάτων πόσιμου νερού σε διάφορα σημεία του νησιού.

Με την υλοποίηση του έργου, δίνεται λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα καθώς στο εξής, υψηλής ποιότητας νερό για όλες τις χρήσεις θα είναι πλέον ενταγμένο στο δίκτυο ύδρευσης της Βορειοδυτικής Πάρου.
Χάρη στις επισταμένες προσπάθειες του Δήμου, το έργο εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και η υλοποίησή του έγινε τελικά πράξη στο νησί.

Δελτίο τύπου Δήμου Πάρου

Εγκαίνια Αφαλάτωσης Παροικιάς, ένα έργο ζωτικής σημασίας για το νησί της Πάρου τέθηκε σε λειτουργία

Το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί αφορά στην κατασκευή των συνοδών έργων για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, απόδοσης 2.500 m3/h πόσιμου νερού ημερησίως, με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης, στη θέση «Πέπονας» στην Παροικιά.

Στην παραπάνω θέση έχουν ήδη εγκατασταθεί από τον Δήμο Πάρου, σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του έκτασης 8.321,00 m2: α) δύο φορητές μονάδες αφαλάτωσης με τη μέθοδο της αντίστροφη όσμωσης, δυναμικότητας 1.250 m3/ημέρα πόσιμου νερού έκαστη, β) τέσσερις δεξαμενές (δύο για την τροφοδοσία θαλασσινού νερού και δύο για την αποθήκευση του καθαρού νερού), χωρητικότητας 200 m3 έκαστη, σε ειδικά διαμορφωμένες βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Επίσης έχουν κατασκευαστεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.): α) τέσσερις γεωτρήσεις άντλησης δυνατότητας άντλησης 90m3/ώρα η κάθε μία και β) Το τμήμα του αγωγού μεταφοράς θαλασσινού νερού από το όριο του οικοπέδου έως το συλλέκτη των γεωτρήσεων.

Τα συνοδά τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν περιλαμβάνουν :

• Το τμήμα του αγωγού μεταφοράς θαλασσινού νερού
• Αγωγό από τον συλλέκτη των γεωτρήσεων μέχρι το φρεάτιο των γεωτρήσεων
• Αγωγό από το φρεάτιο των γεωτρήσεων μέχρι την στάθμη άντλησης των γεωτρήσεων διασύνδεση των γεωτρήσεων
• Αγωγό διάθεσης άλμης που αποτελείται από χερσαίο τμήμα 265 m περίπου και υποθαλάσσιο τμήμα 100 m περίπου που θα μεταφέρει την παραγόμενη άλμη στη θάλασσα.
• Αγωγό μεταφοράς πόσιμου νερού από το αντλιοστάσιο πόσιμου νερού έως το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Π.
• Τα φρεάτια (γεωτρήσεων, ελέγχου γεωτρήσεων, φρεάτιο συλλέκτη θαλασσινού νερού), τoν συλλέκτη θαλασσινού νερού, τα υδραυλικά εξαρτήματα ελέγχου και ασφαλείας.
• Τα απαιτούμενα αντλιοστάσια (αντλιοστάσιο θαλασσινού νερού, αντλιοστάσιο άλμης αντλιοστάσιο πόσιμου νερού).
• Εγκατάσταση ηλεκτρικού υποσταθμού ισχύος 800 KVA, καθώς και
• Τους ηλεκτρολογικούς πίνακες κίνησης τύπου «πίλλαρ» των αντλιοστασίων και όλες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ισχυρών ρευμάτων και αυτοματισμού και ελέγχου) για την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκατεστημένων μονάδων αφαλάτωσης.

Με το έργο αυτό, το νησί της Πάρου θα διαθέτει μία επιπλέον ολοκληρωμένη σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης, φιλική προς το περιβάλλον, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό κόστος λειτουργίας και υψηλή αξιοπιστία.

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος σε δήλωσή του, τόνισε «Η αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων μας αποτελεί μέρος της υπεύθυνης πολιτικής και της επιμονής μας, να επιλύουμε συντονισμένα τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας, όπως η ικανοποιητική ύδρευση. Με την πλήρη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης εξασφαλίζουμε την επαρκή ύδρευση στην ευρύτερη περιοχή της Παροικιάς, της Πούντας, της Αλυκής και της Αγκαιριάς. Παράλληλα αποδεσμεύουμε χιλιάδες κυβικά πόσιμου νερού από τις γεωτρήσεις ανατολικά του νησιού, ώστε να τροφοδοτούνται καλύτερα η ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, ο Αρχίλοχος και η Μάρπησσα. Η επάρκεια του πολυτιμότερου αγαθού, του πόσιμου νερού, μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos