Πρόσκληση Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων Αθήνας

02 Αυγούστου 2012 16:51

H Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ) στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων της φετινής περιόδου, παρουσιάζει σε συνεργασία

με το ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ, στις 8 Αυγούστου και ώρα 21.30, το ντοκιμαντέρ ΠΑΤΡΙΣ σε σκηνοθεσία Β. Μεντόγιαννη και Γ. Νικολαίδη, στο ΣΙΝΕ ΕΝΑΣΤΡΟ του ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ στον Αη Γιάννη Δέτη.

Η παρουσίαση θα γίνει από την κ Χριστίνα Αγριαντώνη, ιστορικό, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ντοκιμαντέρ αφορά στο ιστορικό τροχοκίνητο ατμόπλοιο «Πατρίς», που βυθίστηκε το 1868. Ένα μοναδικό του είδους του ναυάγιο ίσως σε όλη την Μεσόγειο και πιθανότατα στην Ευρώπη, που εντοπίστηκε σε μέγιστο βάθος -55 μέτρων. Ο λόγος που το καθιστά μοναδικό έγκειται στην ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου πλοίων, που για την κίνησή τους χρησιμοποιούσαν τροχούς. Κατασκευασμένο σε μια εποχή πριν την ανακάλυψη της προπέλας, με τα περισσότερα σκάφη να είναι φτιαγμένα από ξύλο.

Το συγκεκριμένο πλοίο ήταν ένα από τα ελάχιστα μεταλλικής κατασκευής και για αυτόν τον λόγο σώζεται έως σήμερα. Ένα πολυτελές πλοίο, που διέθετε τροχοκίνητη ατμομηχανή αλλά και ιστιοφορία, ιδιοκτησία της «Ελληνικής Ατμοπλοΐας», της πρώτης ακτοπλοϊκής εταιρίας

που ιδρύθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή του ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ και της ΕΡΤ ΑΕ και είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2006, ενώ οι προετοιμασίες για την υλοποίησή του χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο χρόνια. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια στον Ελλαδικό χώρο, που συμπεριλαμβάνει ιστορική έρευνα, ανελκύσεις αλλά και ταυτόχρονα γυρίζει ντοκιμαντέρ βάσει δραματοποιημένου σεναρίου. Στόχος της ταινίας είναι να κάνει γνωστό το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Η Ο.ΠΑ.Σ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την εταιρεία ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΑΜΑΤΟΣ TEXNIS για τη δωρεάν παραχώρηση της προβολής του ντοκιμαντέρ.

Η Πρόεδρος της ΟΠΑΣ

Άννα Πρωτολάτη

Και τα μέλη του ΔΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

araxova mini