Πάρος: Κατανυκτική βραδιά ιστορικής μνήμης στη Λαμπαδηφορία της 25ης Μαρτίου (Βίντεο + Φωτό)

26 Μαρτίου 2019 22:41

Όταν το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαρτίου, σίγησαν στην Πάρο οι πανηγυρικοί εορτασμοί της ημέρας για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η ατμόσφαιρα στα σοκάκια της Παροικίας έγινε άκρως μαγευτική!

Παιδιά και μεγαλύτεροι, με αναμμένες δάδες, κεριά και φαναράκια στα χέρια, πήραν μέρος στην αναβίωση του εθίμου της Λαμπαδηφορίας τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης και της Πάρου Μαντώς Μαυρογένους.
Οι λαμπαδηφόροι, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, περιδιάβηκαν τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, τραγουδώντας επετειακά άσματα με τη μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πάρου και χορωδιών του Δημοτικού Ωδείου. Οι στιγμές της πορείας τους ήταν κατανυκτικές, γεμάτες περισυλλογή και συγκίνηση.



Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη που διατήρησε το έθιμο ζωντανό εδώ και δύο περίπου αιώνες, οι παριανοί λαμπαδηφόροι αναβίωσαν σε συμβολικό επίπεδο το μήνυμα της Ανάστασης του Γένους όπως αυτό διαδόθηκε στα χρόνια του Επαναστατικού Αγώνα. Τότε που το φως από αναμμένες δάδες, αποτελούσε τον μυστικό κώδικα εμψύχωσης των υπόδουλων Ελλήνων ότι η ώρα του φωτός της Ελευθερίας πλησιάζει νικώντας το σκότος της μαύρης σκλαβιάς.
Το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε στο ζωντάνεμα του εθίμου κατέληξε στα σκαλάκια του Κάστρου στην παλαιά αγορά της Παροικίας όπου εκεί προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos