Μαγευτική βραδιά αναβίωσης της Γιορτής του Κλήδονα στην Αλυκή της Πάρου! (Βίντεο + Φωτό)

25 Ιουνίου 2019 10:28

Μια υπέροχη βραδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου όσοι βρέθηκαν στην όμορφη παραλία της Αλυκής. Εκεί, κάτω από τον έναστρο παριανό ουρανό, αναβίωσε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της λαογραφικής μας παράδοσης, το Πανηγύρι του Αι – Γιάννη του Κλήδονα.

Η ήρεμη βραδινή ατμόσφαιρα πήρε το «χρώμα» της μαγείας όταν γραφικά βαρκάκια με αναμμένες δάδες έπλευσαν προς την παραλία και κατόπιν θεαματικές φωτιές για το κάψιμο των Μάηδων άναψαν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό μέσα στη νύχτα! Μικροί αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, τηρώντας το έθιμο του περάσματος πάνω από τις φλόγες, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, φέρνει κάθαρση και εξαγνισμό, πήδηξαν τις περίφημες του Αι – Γιάννη τις φωτιές με ενθουσιασμό και κέφι, διασκεδάζοντας με το πατροπαράδοτο έθιμο!

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το δρώμενο του «Αμίλητου Νερού». Κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, αναβίωσαν το έθιμο της μεταφοράς νερού με αλαλία! Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, έτσι θα αποκαλυπτόταν στα όνειρα των κοριτσιών ο μελλοντικός τους σύζυγος!
Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με ζωντανή μουσική και πολύ χορό που στήθηκε διασκεδάζοντας τον κόσμο! Νόστιμο ψητό χταποδάκι και σούμα προσφέρθηκαν φιλόξενα σε όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση και η διασκέδαση κράτησε μέχρι πολύ αργά την νύχτα.

Η ατμόσφαιρα ήταν ειδυλλιακή και η Αλυκή, το αλλοτινό γραφικό ψαροχώρι που σήμερα αποτελεί ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο, γοήτευσε ως «οικοδέσποινα» της παραδοσιακής γιορτής. Η σαγήνη όμως της Αλυκής δεν έγκειται μόνο στον γραφικό τοπίο της αλλά και στις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει μέσα στο καταπληκτικό περιβάλλον της!



Αν την επισκεφθείτε, ακολουθήστε τις μυρωδιές από ολόφρεσκα θαλασσινά που σπάνε τη μύτη και προέρχονται από τον top προορισμό ψαροφαγίας που δεν είναι άλλος από την ψαροταβέρνα – ουζερί «Μουράγιο». Νόστιμοι, ουζομεζέδες και ψαρομεζέδες συνοδεία καλού κρασιού ή ούζου, αποτελούν την κορυφαία γαστρονομική πρόταση του «Μουράγιου» που βρίσκεται πάνω στο γραφικό λιμανάκι της Αλυκής με θέα το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμά της!



Αν πάλι επιθυμείτε να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό καφεδάκι ή γλυκό, επισκεφθείτε το Café – Εστιατόριο «Μανώλης». Ανοιχτό από το πρωί έως αργά το βράδυ, θα σας χαρίσει αλμυρές ή γλυκές απολαύσεις πάνω στο κύμα με θέα την καταπληκτική παραλία της Αλυκής. Το «Μανώλης» είναι σίγουρα ο must προορισμός για κάθε στιγμή της ημέρας!

Στην Αλυκή επίσης βρίσκεται ένα εξαιρετικό εστιατόριο για τους λάτρεις των αυθεντικών ιταλικών γεύσεων! Είναι το «Sul Mare», o top προορισμός για γνήσια ιταλικά πιάτα και εδέσματα με ιταλικές επιρροές στις γεύσεις τους. Χειροποίητα μακαρόνια, αυθεντική ιταλική πίτσα, γευστικές ολόφρεσκες σαλάτες και μεγάλη ποικιλία ψαρικών και ορεκτικών, συνθέτουν την έξοχη κουζίνα του «Sul Mare» που βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία, στην παραλία της Αλυκής πάνω στο κύμα!



Το καλό φαγητό όμως θέλει και το καλό συνοδευτικό του! Συνοδεύστε τις γεύσεις σας με ένα μπουκάλι κρασί «Αστέρας» που φέρει την ιδιαίτερη σφραγίδα της παράδοσης της Πάρου! Πλούσια αρώματα γηγενών ποικιλιών σταφυλιού και υψηλές προδιαγραφές στην παραγωγή οίνου, χαρακτηρίζουν τα παριανά κρασιά «Αστέρας» που παράγονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες του Οινοποιείου «Αστέρας» στην Πάρο. Δοκιμάστε οίνο λευκό ξηρό «Αστέρας» ή ροζέ ή ερυθρό επίσης «Αστέρας» ή παριανό τσίπουρο εξαιρετική ποιότητας και γεύσης. Τα παραδοσιακά προϊόντα «Αστέρας» είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Προέλευσης Ένδειξης Κυκλάδες. Απολαύστε τα και πιείτε την Πάρο στο ποτήρι σας!



Από την Αλυκή τώρα, μπορείτε εύκολα ακολουθώντας κάποια δρομάκια να βρεθείτε στον ημιορεινό οικισμό της Αγκαιριάς με το παραδοσιακό χρώμα! Εκεί μπορείτε να πάρετε μια καλή γεύση της παραδοσιακής παριανής αρτοποιίας προμηθευόμενοι ολόφρεσκα αρτοσκευάσματα μεγάλης ποικιλίας από τον «Παραδοσιακό Φούρνο της Αγκαιριάς». Φημισμένος σε ολόκληρη την Πάρο, ο φούρνος αυτός παρασκευάζει γνήσια παριανά προϊόντα με το μεράκι και τα αγνότερα υλικά της παριανής διατροφικής παράδοσης που η γεύση και η ποιότητά τους θα σας μείνουν αξέχαστα!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos