15η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου – Άσπρο Χωριό Πάρου

16 Σεπτεμβρίου 2019 15:03

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών φορέων, συλλόγων και θρησκευτικών αρχών έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο του προγράμματος της 15ης Μικρασιατικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν και φέτος με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό Πάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ατλαντίς» το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.


Το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός εσπερινός και αμέσως μετά στην εκδήλωση της πρώτης βραδιάς κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις πολιτικές ευθύνες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μπάιλα ακολούθησε μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου γυναικών Μάρπησσας Πάρου. Την χορωδία διεύθυνε και συνόδεψε με το μπουζούκι του ο κ. Αστέριος Ρήγας. Στην κιθάρα τον ακολούθησε ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα έδωσε με την φωνή του στο τραγούδι ο κ. Θοδωρής Κρητικός.

Το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, αντιπροσωπείες του φετινού φιλοξενούμενου Συλλόγου της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης και του Συλλόγου μας με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μουσικοχορευτική παράσταση «ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» η οποία ξεκίνησε με ένα οπτικό αφιέρωμα της εποχής εκείνης με την μουσική υπόκρουση τριών ριζίτικων τραγουδιών που απέδωσαν οι μουσικοί της Ένωσης Κρητών συνοδεία αποσπασμάτων κειμένων με εξιστορήσεις γεγονότων από την μετακίνηση των προσφύγων το 1922 από την Μικρά Ασία στην Κρήτη.
Στην συνέχεια η Χορωδία Νάουσας Πάρου υπό την διεύθυνση της κ. Φένιας Θεοφίλου παρουσίασε με τέσσερα τραγούδια την εξέλιξη των τραγουδιών της Μικράς Ασίας από το Παραδοσιακό στο Σμυρναίικο ρυθμό και την αρχή της ρεμπέτικης μουσικής.

Ακολούθησε η παρουσίαση των χορευτικών ομάδων της «ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ» και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου» με χορούς Κρήτης, Μικράς Ασίας, Μυτιλήνης Κυκλάδων και Πάρου που μάγεψαν και άγγιξαν της ψυχές των θαμώνων. Ενδιάμεσα έδωσε το στίγμα του αποδίδοντας άψογα δύο ριζίτικα τραγούδια στο πνεύμα της εκδήλωσης ο Κώστας Μακριδάκης

Οι εκδηλώσεις και τις δύο βραδιές έκλεισαν με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, και την υπόσχεση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους όλων – σε πείσμα όσων θέλουν να σβήνουν την Εθνική Μνήμη – να την διατηρήσουν ζωντανή και άσβεστη στο διάβα του χρόνου. Στις εκδηλώσεις του διημέρου παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Βατίστας Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, οι Πρόεδροι των Δ.Κ. Μάρπησσας κ. Άννα Αντωνοπούλου και Αγκαιριάς κ. Κώστας Πούλιος, οι Δημοτ. Σύμβουλοι κ. Θεοδοσία Μανωλάκη, κ. Άγγελος Άγουρος, κ. Φραγκίσκος Κεφάλας, κ. Μαρία Τριπολιτσιώτου και κ. Αθανάσιος Βελέντζας, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Μουσική στην κεντρική εκδήλωση έπαιξαν για το συγκρότημα της Πάρου ο Αντώνης Πρέκας στο βιολί, ο Χάρης Κόχυλας στο λαούτο, η Φένια Θεοφίλου στο τουμπερλέκι, και η Άννα Ρούσσου στο τραγούδι. Στο συγκρότημα της «ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ» συμμετείχαν στην Κρητική λύρα και τραγούδι ο Ηλίας Παυλίδης και στο λαούτο και τραγούδι ο Μανώλης Φετοκάκης.

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

plastira 265x280