Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 - Psts.gr

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της 48ωρης απεργίας την Τρίτη 22/10/2024 και την Τετάρτη 23/10/2024, τα δρομολόγια των πλοίων  θα διαμορφωθούν, ως ακολούθως:

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκαν στη Φολέγανδρο οι λαμπρές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πολυαναμενόμενου Ανταμώματος Κρητών – Φολεγανδρίων, με αφορμή και σκοπό το προσκύνημα των εξ Αλικιανού Χανίων Κρητών, στον τόπο καταγωγής του συμπατριώτη τους Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου Διβόλη εξ Αλικιανού Κυδωνίας Κρήτης και εκ πατρός Φολεγάνδριου, του οποίου τη μνήμη τιμά η εκκλησία μας στις 7 Φεβρουαρίου. Εμπνευστής και οικοδεσπότης του Ανταμώματος ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μαρινάκης.

Το ιστορικό του Ανταμώματος

Υπήρξε χαρά μεγάλη και τιμή ύψιστη το να βρεθούμε στα πανέμορφα Χανιά -τον τόπο από τον οποίο η οικογένειά μας, οι Μαρινάκηδες Φολεγάνδρου, έλκει την καταγωγή της-, μαζί με τον θείο μου, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Μαρινάκη, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, προκειμένου να παραστούμε -και βεβαίως να καταγράψουμε δημοσιογραφικά-, την κορύφωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Δ' Χαραλαμπείων -τον Φεβρουάριο του 2020- και κυρίως τους εορτασμούς προς τιμήν του συμπατριώτη μας Αγίου Γεωργίου Διβόλη, στους οποίους συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Σύρου – Φολεγάνδρου Δωρόθεος Β'.
Ο αιδεσιμώτατος π. Παναγιώτης Μαρινάκης, ως ελάχιστη ανταπόδοση της υποδειγματικής και εγκάρδιας φιλοξενίας, της οποίας τύχαμε στα Χανιά, απηύθυνε πρόσκληση προς τον εφημέριο του Ι.Ν. του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη, να επισκεφθεί με τους ενορίτες του τη Φολέγανδρο, προκειμένου να προσκυνήσουν τον ναό, που βρίσκεται στον Ταξιάρχη Άνω Μεριάς Φολεγάνδρου και ο οποίος είναι δισυπόστατος και αφιερωμένος στην Οσία Μεθοδία της Κιμώλου και στον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο. Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού, που ενέσκηψε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψή μας αυτή στα Χανιά, αλλά και κάποιες ακόμα δυσκολίες, κυρίως ως προς τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των δύο νησιών μας, είχαν ως αποτέλεσμα η πρόσκληση αυτή να βρει τελικά ανταπόκριση 4,5 χρόνια αργότερα!

fole krites101
Τα γεγονότα του 3ήμερου Ανταμώματος
Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, με απύθμενη χαρά και συγκίνηση, υποδεχθήκαμε στη Φολέγανδρο την πολυαναμενόμενη ομάδα των Κρητών, αποτελούμενη από 42 άτομα, καταγόμενα από τον Αλικιανό Χανίων, με επικεφαλής και συντονιστή της πολυμελούς αποστολής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη. Στο νησί μας βρέθηκαν το Παραδοσιακό Συγκρότημα «Βιγλάτορες», με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σήφη Βιγλάκη και βέβαια η Χορωδία Ενηλίκων της Ενορίας του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», η οποία πραγματοποίησε την πρώτη εκτός Κρήτης εμφάνισή της, υπό την Χοράρχη – πιανίστρια Λίντα Μανουσάκη και τον Διευθυντή της Ελευθέριο Χατζηδάκη, σε μια συναυλία -ιδιαιτέρως τιμητική για το νησί μας-, που αποτέλεσε ταυτόχρονα προσκύνημα των μελών της στον τόπο καταγωγής του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου.
Ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος Διβόλης εξ Αλικιανού Κυδωνίας και εκ πατρός Φολεγάνδριος, γεννήθηκε στην Κρήτη, στην Επαρχία Κυδωνίας, στο χωριό Αλικιανού, στις 24 Μαΐου του 1846. Σύμφωνα με τη βιογραφία του Αγίου, που προέρχεται από την ασματική ακολουθία του, η οποία «εποιήθη εν Αγίω Όρει υπό του Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», «γονείς του ήταν ο Ιερέας Νικόλαος Διβόλης, γέννημα και θρέμμα της νήσου Φολεγάνδρου και η Αικατερίνη Μπουζιανοπούλα, Κρήσσα στο γένος, από την Επαρχία την Κυδωνίας και μάλιστα από την ευγενέστερη οικογένεια του ιστορικού και ηρωικού χωριού Θέρισο, στο οποίο μετέβη ο πατέρας του ως εφημέριος και όπου και ο Γεώργιος ανετράφη «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Το μαρτύριο του ήταν φρικτό, καθώς οι Τούρκοι, αφού πρώτα του έκοψαν όλα του τα μέλη, τέλος του έκοψαν και την τιμία του κεφαλή, και έτσι έλαβε ο μακάριος και ανδρείος Κρής, του μαρτυρίου τον στέφανο, την 7η Φεβρουαρίου, του 1867. Η αγία ψυχή του ανέβη στα ουράνια για να λάβη από τον αγωνοθέτη Χριστό τα βραβεία της λαμπράς του νίκης, της ορθοδόξου ομολογίας και της σταθεράς αθλήσεως από τον Παμβασιλέα. Το τίμιο και ιερό λείψανό του, το ένωσαν οι Αγαρηνοί με τα άλλα λείψανα των προ αυτού φονευθέντων Χριστιανών και τα έριξαν όλα μαζί σε τόπο άγνωστο, μέχρι σήμερα».

fole krites102
Οι Χανιώτες φίλοι -και συμπατριώτες θα τολμούσα να πω, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Φολεγάνδρου και ιδιαίτερα της Άνω Μεριάς, συγκεκριμένα οι οικογένειες των Μαρινάκηδων και των Ψαρομήλιγκων, κατάγονται, σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνές μας, από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων-, αφίχθησαν στο νησί μας, όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στο λιμάνι του Καραβοστάση. Μετά την τακτοποίηση στα ξενοδοχεία τους και σύντομη ανάπαυση από το πολύωρο ταξίδι, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – προσκύνημα στον εμβληματικό Ι.Ν. της Παναγίας μας, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τη μακραίωνη ιστορία του από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Φολεγάνδρου Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Χαρούλη και την MSc Λαογράφο Κατερίνα Μαρινάκη.
Ακολούθησε δείπνο με παραδοσιακά ματσάτα (τοπικά ζυμαρικά) Φολεγάνδρου -στους φιλόξενους χώρους του εστιατορίου «Ασύγκριτο», στη Χώρα-, που προσέφερε σε όλους τους εκλεκτούς Χανιώτες επισκέπτες μας ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μαρινάκης, εμπνευστής και οικοδεσπότης του Ανταμώματος.

fole krites103
Το πρωί της επομένης οι εξ Αλικιανού εκλεκτοί επισκέπτες μας επισκέφθηκαν την Απάνω Μεριά, φθάνοντας έως το τέρμα του χωριού και στην περιοχή-τοπόσημο της Χρυσόπηγης, ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο, επισκέφθηκαν κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων και απήλαυσαν ένα πλούσιο και αυθεντικό φολεγανδρίτικο «κολάτσισμα» με κουλούρες, ντόπιο τυρί, σουρωτένια καλασούνα, μακαρόνες, σπανακόπιτα και άλλα χειροποίητα καλούδια.
Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων τελέσθηκε καταρχήν Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας στον δισυπόστατο Ι.Ν. της Οσίας Μεθοδίας και του Αγίου Γεωργίου Διβόλη, στην Άνω Μεριά και στην περιοχή Ταξιάρχης, κτήτορας του οποίου είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μαρινάκης, οικοδεσπότης του Ανταμώματος. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού εψάλη και το έτερο Απολυτίκιο του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, σε ποίηση του Ιερέως π. Παναγιώτου Μαρινάκη και σε Ήχο α': Της ερήμου πολίτης.

fole krites104
Του Αλικιανού ο γόνος και της Φολεγάνδρου καύχημα.
Ως μιμητής Μεγαλομαρτύρων ανεδείχθεις Γεώργιε.
Τιμηθείς του σώματος μη φοβούμενος.
Ιστάθεις ως λίθος πελεκώμενος.
Δια την αγάπην του Κυρίου Σου και την ελευθερίαν της Πατρίδος Σου.
Ανέβεις στεφανηφόρος εις τα ουράνια.
Μη παύσεις πρεσβεύων Χριστό το Θεό ημών, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση με πλούσιο πρόγραμμα, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ομιλίες και ανταλλαγές δώρων, τραγούδια Κρητικά και έντεχνα, ερμηνευμένα από τη Χορωδία Ενηλίκων «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», χορούς και μουσική της Κρήτης, που παρουσιάστηκαν από τα μέλη του Παραδοσιακού Συλλόγου «Βιγλάτορες», με μπροστάρη τον Πρόεδρό του Ιωσήφ Βιγλάκη, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με γλέντι σε Κρητικούς και Φολεγάνδριους ρυθμούς, καθώς και πλούσια κεράσματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ

fole krites105
18.00 Εσπερινός στην Οσία Μεθοδία
20.00 Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεριάς με:
1.Κρητικά και Έντεχνα τραγούδια από τη Χορωδία Ενηλίκων «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», με υπεύθυνο τον Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Χατζηδάκη, Χοράρχη την Λίντα Μανουσάκη και Διευθυντή τον Ελευθέριο Εμμ. Χατζηδάκη
2.Κρητικούς χορούς από το Παραδοσιακό Συγκρότημα «Βιγλάτορες», με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Ιωσήφ Βιγλάκη
3.Νησιώτικους Χορούς από το Χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες»
4.Χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, καθώς και Φορέων Κρήτης και Φολεγάνδρου – Ανταλλαγή δώρων
5.Γλέντι σε Φολεγανδρίτικους ρυθμούς με τους μουσικούς: Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Θανάση Άγα (λαούτο), Σταυρούλα Δαλιάνη (τραγούδι) και σε Κρητικούς ρυθμούς με τους μουσικούς: Νικόλαο Σπαθαράκη (λύρα), Γεώργιο Ψαρουδάκη (λαούτο) και Νικόλαο Ανδρεάκη (κιθάρα).
6.Πλούσιο κέρασμα
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φολεγάνδρου & Καρδιωτίσσης Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Χαρούλης, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μητροπολίτου Δωρόθεου Β' και στη συνέχεια απηύθυνε και τον δικό του σύντομο χαιρετισμό προς το πυκνό ακροατήριο. Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σύρου – Φολεγάνδρου Δωρόθεου Β' ήταν το ακόλουθο: «Αγαπητοί μου Κρήτες συνεορταστές, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας υποδεχόμεθα και καλωσορίζουμε στην αγαπημένη μας Φολέγανδρο, η οποία παλιά ήταν νησί εξορίας και σήμερα πλέον έχει καταστεί νησί ευλογίας. Σας καλωσορίζουμε στο καθιερωμένο πλέον Αντάμωμα Κρητών και Φολεγανδρίων, τους οποίους άρρηκτα συνδέει ο Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος ο Διβόλης, ο εκ Φολεγάνδρου καταγόμενος και εν Κυδωνίαις Κρήτης μαρτυρήσας και σας εκφράζουμε τη λύπη μας, διότι ποιμαντικές μας υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να συμμετάσχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις. Συγχαίρουμε εγκάρδια τα μέλη της Χορωδίας «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», τον υπεύθυνό της Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη, την Χοράρχη κυρία Λίντα Μανουσάκη και τον Διευθυντή της Ελευθέριο Χατζηδάκη, τα μέλη του παραδοσιακού Συγκροτήματος «Βιγλάτορες» και τον Πρόεδρό του Ιωσήφ Βιγλάκη, καθώς και τον Σύλλογο Γυναικών Φολεγάνδρου και τους Φολεγανδρίους παραδοσιακούς μουσικούς, που πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις, τον εμπνευστή τους σεβαστό μας Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Μαρινάκη και όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων.
Αγαπητοί μου, σε εποχές ανατροπών, αμφισβήτησης διαχρονικών θεσμών, αξιών και ιδανικών, που δυσώνυμες «αντζέντες» προωθούν, η μόνη μας άμυνα είναι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αγωνιστών της πίστεως και της πατρίδος, όπως ο Άγιος Γεώργιος ο Διβόλης, που μας υπενθυμίζουν με τη λεβεντιά και την αγωνιστικότητά τους το χρέος μας, να διατηρήσουμε ακέραια την Πατρίδα και την Ορθοδοξία μας. Με πατρικές ευχές και αγάπη Ο Σύρου – Φολεγάνδρου Δωρόθεος Β΄.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο οικοδεσπότης της βραδιάς και εμπνευστής του Ανταμώματος αυτού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μαρινάκης, για το δικό του εγκάρδιο καλωσόρισμα προς άπαντες τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση: «Καλησπέρα σε όλους! Αιδεσιμολογιώτατε πατέρα Εμμανουήλ, ελλογιμότατε κύριε Ιωσήφ Βιγλάκη, Πρόεδρε του Παραδοσιακού Συγκροτήμστος «Βιγλάτορες». Είμαι γέννημα-θρέμμα της Απάνω Μεριάς Φολεγάνδρου και αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδέχομαι και καλωσορίζω πατριώτες από τον τόπο καταγωγής μου, που είναι η Επαρχία Κυδωνίας και Αποκορώνου Χανίων. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αποδεχθήκατε την πρόσκλησίν μου, κατά την επίσκεψίν μου στα Χανιά, το 2020. Έτυχα μεγάλης και θερμής φιλοξενίας από τον αδελφόν και συλλειτουργόν πατέρα Εμμανουήλ και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Να που σας αξίωσε η Χάρις του Κυρίου, δια πρεσβειών του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου Διβόλη του εκ πατρός Φολεγάνδριου, να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας και να επισκεφθείτε τη Φολέγανδρο, την γενέτειρα του ιερέως Νικολάου Διβόλη, πατρός του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου. Σας καλωσορίζω εκ μέρους όλων των κατοίκων της Φολεγάνδρου και εμού ιδιαιτέρως. Θέλω να πιστεύω ότι χθες και σήμερα περάσατε καλά και σας εύχομαι να περάσετε και απόψε μια ευχάριστη χορευτική βραδιά».

fole krites106
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων, με πρώτο τον Αντώνη Γεωρ. Χάλαρη, Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Θήρας, που δήλωσε ευτυχής για την παρουσία του στην εκδήλωση και τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου Κυριάκος Ι. Μαρινάκης, που υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα είναι πάντοτε αρωγός σε μελλοντικές αντίστοιχου περιεχομένου δράσεις.
Τις εκδηλώσεις, πλην των προαναφερθέντων, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: ο Θοδωρής Φ. Παπαδόπουλος – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φολεγάνδρου, η Τίλλα Μπαλή – Αντιδήμαρχος, ο Φώτης Παπαδόπουλος – Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Χώρας, ο Αποστόλης Γεωρ. Ψαρομήλιγκος – Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Άνω Μεριάς, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ζαχαρίας Βενιός, Χριστόφορος Διβόλης και Μαργαρίτα Μαρινάκη. Επίσης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων σχεδόν των Συλλογικών Φορέων του νησιού, καθώς και ο Γιώργος Δαλιάνης, Πρόεδρος της «Ρωμιοσύνης», του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων του γνήσιου Δημοτικού Τραγουδιού, του Χορού και της Παράδοσης.
Με την ιδιότητά της ως συντονίστριας του Ανταμώματος η Κατερίνα Μαρινάκη, παρουσιάστρια της βραδιάς, τόνισε παίρνοντας τον λόγο: «Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη αυτή είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες. Τις οργανωτικές διαδικασίες του ταξιδιού έχουν αναλάβει τα Γραφεία «Io Tours» στα Χανιά και «Diaplous Travel» στη Φολέγανδρο, τους ιδιοκτήτες των οποίων ευχαριστούμε θερμά για την άψογη πολύμηνη συνεργασία μας και τις άοκνες προσπάθειές τους, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο άρτια οργάνωση της προσκυνηματικού χαρακτήρα εκδρομής αυτής. Βεβαίως, όλοι όσοι συμμετείχαμε καθ'οιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αυτή, απευθύνουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς την εταιρεία Sea Jet και τον πλοιοκτήτη Μάριο Ηλιόπουλο, για την ευγενική και γενναιόδωρη Χορηγία τους, που αφορά έκπτωση 50% στη μετακίνηση των εκδρομέων από Ηράκλειο προς Φολέγανδρο, μέσω Σαντορίνης και αντίστροφα. Το όλο γιγαντιαίο εγχείρημα, που πραγματικά αποτελεί μια ιδιαίτερα συγκινητική και τιμητική στιγμή για το νησί μας, βρήκε πολλούς ακόμα ένθερμους υποστηρικτές -σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της φιλοξενίας των Κρητών φίλων μας-, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε, μεταξύ των οποίων η Ταβέρνα «Ο Μίμης» στην Άνω Μεριά, το Super Market «Victor» και ο φούρνος «The Baker» στη Χώρα, αλλά και οι Ανωμερίτισσες Μαρία Ζαχ. Μαρινάκη και Μαρία Γ. Μαρινάκη (του Μιχάλαρου). Ομοίως ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φολεγάνδρου και τον Πρόεδρό του Αλέξη Σιδερή για το εκτός ωραρίου άνοιγμα του Λαογραφικού Μουσείου και την εκεί εξαιρετική ξενάγηση των επισκεπτών μας από την Ειρήνη Βραχάμη, καθώς και τον Γιώργο Νικ. Ψαρομήλιγκο, τον οδηγό του λεωφορείου που ανέλαβε, και με τον καλύτερο τρόπο έφερε εις πέρας, τις μετακινήσεις και ξεναγήσεις των φιλοξενουμένων μας. Τέλος, ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον π. Μανώλη Χατζηδάκη για την εξαιρετικά εποικοδομητική και πολύμηνη συνεργασία μας, όπως και με την Παναγιώτα Μαρινάκη, που είχε την μπαγκέτα συντονισμού όλης της οργάνωσης της αποψινής βραδιάς, σε ό,τι αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες, τα πλούσια εδέσματα και ό,τι άλλο φαντάζεστε και βέβαια πάνω απ' όλους και πρωτίστως, τον αγαπημένο μου θείο, τον π. Παναγιώτη Μαρινάκη, στον οποίο δικαιωματικά αναλογούν τα εύσημα για την πρωτοβουλία υλοποίησης αυτού του Ανταμώματος».
Αμέσως μετά στο βήμα βρέθηκε η Παναγιώτα Μαρινάκη, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Φολεγάνδρου και άλλων Συλλογικών Φορέων του νησιού, η οποία ως βασικός πυλώνας της επιτυχούς ολοκλήρωσης των εκδηλώσεων του Ανταμώματος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οφείλω ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ στον Δήμο Φολεγάνδρου και προσωπικά στον Δήμαρχο Κυριάκο Μαρινάκη, για την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου, που μας φιλοξενεί απόψε, καθώς και στο συνεργείο Μυκονιάτες Ε.Ε. για ό,τι αφορά στο στήσιμο των υποδομών του χώρου. Ευχαριστώ, επίσης, τη Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες», καθώς και τις Μαρία Ζαχ. Μαρινάκη, Μαργαρώ Ι. Παπαδοπούλου και Κούλα Ζαχ. Μαρινάκη για τους νοστιμότατους μεζέδες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ακόμα στους: Ειρήνη Γεωρ. Μαρινάκη, Μαργαρίτα Γεωρ. Μαρινάκη, Μαρία Κων. Μαρινάκη, Ευαγγελία Βίκ. Καρυστιναίου, Πόπη Νικ. Βενιού, Δημήτρη Ι. Παπαδόπουλο, Λευτέρη Γαβαλά και στους καλλιτέχνες μας Γιώργο Ελ. Μαρινάκη, Θανάση Νικ. Άγα και Σταυρούλα Δαλιάνη. Και βέβαια, όλοι μαζί, ευχαριστούμε τον παπά-Παναγιώτη γι' αυτό το κάλεσμα!»
Έμμετρο χαιρετισμό απηύθυνε ακολούθως η Μαργαρίτα Γεωρ. Μαρινάκη, με τις ιδιότητές της ως Δημοτική Σύμβουλος Φολεγάνδρου -εκπροσωπώντας την Αντιπολίτευση του Δήμου μας-, αλλά και ως εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Φολεγάνδρου και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων «Οι Κόρες των Κυκλάδων».

Βαθιά συναισθηματικά φορτισμένος ο χαιρετισμός του επικεφαλής και συντονιστή της αποστολής των Κρητών στη Φολέγανδρο, του ακάματου Πρωτοπρεσβύτερου π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη. Ενός φωτισμένου ιερέα, που οι ενορίτες του ακολουθούν πιστά σε πλήθος πολυποίκιλων δράσεων που οργανώνει, από εκδρομές όπως η τωρινή έως την ίδρυση της Χορωδίας «Άγιος Γεώργιος Διβόλης». O Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης είπε:
Η Κρήτη κι η Φολέγανδρος νησιά της Μεσογείου, απόψε συναντήθηκαν για Χάρη ενός Αγίου.
Αλικιανός – Φολέγανδρος η απόσταση είναι τόση, που μόνο ένας Άγιος, μπορεί να γεφυρώσει.
Άγιε Αρχιερατικέ, Πολυσέβαστε Γέροντα πάτερα Παναγιώτη, Κύριε Περιφερειακέ Σύμβουλε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κυρίες και κύριοι Πρόεδροι Πολιτιστικών και άλλων Συλλόγων και Επαγγελματικών Σωματείων. Αγαπητή μου κυρία Κατερίνα Μαρινάκη, εκδότρια των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» και της εφημερίδας «Τα Νέα της Φολεγάνδρου», κύριε Βασίλη Τσούνη, Διευθυντή των προαναφερθεισών Εκδόσεων, αγαπητοί μου συνεργάτες, μουσικοί, χορωδοί και χορευτές, κυρίες και κύριοι. Με παλλόμενη την καρδιά μας από αισθήματα συγκίνησης, ρίγους και αγάπης προς όλους σας, καταφθάσαμε στον τόπο καταγωγής του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Διβόλη, ώστε να αποτίσουμε φόρον τιμής και ευγνωμοσύνης στα Ιερά χώματα της Φολεγάνδρου, για το παλληκάρι των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, που το αίμα του, είχε ηρωισμό, ανδρεία και γενναιότητα, συστατικά αυτού του ωραίου Νησιού, που μετέφερε στην περιοχή μας. Αυτά τα συστατικά, σε νεαρά ηλικία, τον οδήγησαν στον δρόμο του Μαρτυρίου και τον ανέδειξαν μεγάλο Μάρτυρα της Αγίας μας Εκκλησίας και ήρωα της πατρίδος. Έδωσε αίμα και έλαβε Πνεύμα, Χάρη και Αγιότητα. Σήμερα, συναντούνται στο πρόσωπο του προστάτη της Χορωδίας μας, δύο νησιά, δύο διαφορετικοί τόποι, δύο διαφορετικοί πολιτισμοί και γινόμαστε μια ψυχή σε διαφορετικά σώματα.
Χαιρόμαστε και αγαλλόμαστε, που βλέπουμε το πρόσωπο ο ένας του άλλου. Μας κάνει γνώριμους τους αγνώστους, ο κοινός μας τιμώμενος Άγιος. Μας ενώνει, μας χαρίζει την ουράνια προστασία Του και την ένθεη ευλογία Του, μας γεφυρώνει και μας χαροποιεί η παρουσία Του. Είναι εδώ, ανάμεσά μας, ο Λεβέντης Άγιος των Νησιών μας, που δεν δείλιασε, δεν φοβήθηκε, δεν δίστασε, δεν δέχτηκε ανταλλάγματα για τη ζωή του, αλλά ακολούθησε πιστά τις αξίες και τα ιδανικά, με τα οποία ο Φολεγάνδριος ιερέας πατέρας Του, αλλά και η εκ του Ηρωικού χωριού Θερίσου Χανίων καταγόμενη μητέρα Του, Τον γαλούχησαν, Τον ανέθρεψαν και Τον μεγάλωσαν. Η μαρτυρία πίστεως και το παράδειγμά Του, πρέπει να μας εμπνέει και κυρίως η πρότασή Του, ότι δεν πρέπει να δειλιούμε και να αφήνουμε τα δύσκολα, δεν πρέπει να σταματάμε να αγωνιζόμαστε, αλλά να μένουμε πιστοί, σταθεροί και αταλάντευτοι στην πίστη μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Ο Καλλίκαρπος και πολύκαρπος Άγιός μας Γεώργιος, εύχομαι να μας χαρίσει αυτές τις λίγες ημέρες που θα είμαστε μαζί, πολλή χαρά. Όλοι γι΄αυτό αγωνιζόμαστε. Και όλοι τη χαρά ψάχνουμε. Αυτήν την χαρά εύχομαι να μοιραστούμε. Να ζήσουμε! Να χαρίσουμε! Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον αγαπητό μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεον, τον Αρχάγγελο της πολυνησιακής αυτής Μητρόπολης, για την ευλογία του να είμαστε σήμερα εδώ, ευφραινόμενοι της αγάπης του και της φιλοξενίας σας. Πολλές ευχαριστίες, στον πολυσέβαστο πατέρα Παναγιώτη, ο οποίος τιμά, αγαπά και σέβεται τον Άγιο ιδιαίτερα. Του έχει κτίσει Ναό, έχει έλθει και στην Κρήτη, στον Αλικιανό, για να τιμήσει μαζί μας τον Άγιο, την ημέρα της εορτής Του.
Αυτός μας προσκάλεσε, χωρίς αυτόν δεν θα είμεθα τώρα εδώ. Πατέρα Παναγιώτη, δώσει σοι Κύριος ο Θεός κατά την καρδίαν σου. Χρεωστικώς και οφειλετικώς θέλω να ευχαριστήσω την ιδιαίτερα αγαπητή και αξιότιμη κυρία Κατερίνα Μαρινάκη, που ήταν όχι μόνο η ψυχή, μα και η καρδιά και το σώμα και το πνεύμα, του όλου εγχειρήματος αυτής της επίσκεψης. Τα τηλέφωνα, τα αμέτρητα μηνύματα για να προγραμματισθεί, να στηθεί, να σταθεί και να οργανωθεί αυτή η επίσκεψη, όσα ευχαριστώ και αν πούμε, είναι σταγόνα μέσα στο Αιγαίο πέλαγος που μας περιβάλει. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Χορωδία μας και οι χορευτές μας, θα είμεθα πάντα υποχρεωμένοι μαζί σου. Ακόμα, ευχαριστίες οφείλουμε στην πλοιοκτήτρια Εταιρεία Seajets του κ. Μάριου Ηλιόπουλου, για την ευγενική τους προσφορά της έκπτωσης 50%, επί των εισιτηρίων μετακίνησής μας. Επίσης, στο Πρακτορείο Diaplous Travel και ειδικά στην κυρία Μαργαρίτα Βενιού, για τη συμβολή της και διευκόλυνσή της, σε ό,τι αφορούσε στη μετακίνησή μας, στην έκδοση των εισιτηρίων και στην εδώ ξενάγησή μας. Ευχαριστίες, επίσης πολλές, σε όλους όσοι συνέβαλαν, βοήθησαν και συνετέλεσαν στην αποψινή βραδιά. Έχω ακόμα υποχρέωση να ευχαριστήσω, τους άξιους και καλούς συνεργάτες μου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τόσον αυτούς που είναι εδώ μαζί μας, όσο και αυτούς που για διάφορους λόγους και υποχρεώσεις δεν μπόρεσαν να έλθουν. Να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς μας, την κυρία Λίντα Μανουσάκη και τον Λευτέρη Χατζηδάκη, τους Χορωδούς, γυναίκες και άνδρες, που άφησαν εργασίες και υποχρεώσεις, οικογένειες και παιδιά, για να έλθουν. Τον χοροδιδάσκαλο και Πρόεδρο του Σωματείου «Βιγλάτορες», τον αγαπητό Σήφη Βιγλάκη με την όμορφη παρέα του.
Τελευταία αφήσαμε την Μητρόπολή μας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνό, με την ευχή και ευλογία του οποίου πραγματοποιούμε αυτή την ευλογημένη εκδημία. Μου ανέθεσε δε, να σας μεταφέρω τις ευχές, την ευλογία του και την αγάπη του, στον πατέρα Παναγιώτη, στους ιερείς, στον κ. Δήμαρχο και σε όλους εσάς.
Απόψε είναι η βραδιά καλή, μα λίγες είναι οι ώρες και δε σας σε χορταίνουνε των αμαθιών μου οι κόρες.
Σας ευχαριστώ, να έχουμε μια καλή και όμορφη βραδιά»!
Ο πολυπράγμων Ιωσήφ Βιγλάκης περιστοιχισμένος από τους «Βιγλάτορές» του, απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό, κατατοπίζοντάς μας παράλληλα για τον Παραδοσιακό αυτό Σύλλογο, του οποίου και είναι ο Πρόεδρος. Οι «Βιγλάτορες» είναι Παραδοσιακός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος, που ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2009, με Πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον Ιωσήφ Βιγλάκη και περισσότερα από 200 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη, που «βιγλίζουν» με τη σειρά τους την παράδοση. Μην ξεχνάτε ότι Βιγλάτορας είναι ο φρουρός και ειδικότερα αυτός που βρίσκεται σε παρατηρητήριο, σε ψηλή θέση. Σκοπός του Συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση ατόφιας της χορευτικής παράδοσης, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 26 κρητικών χορών, αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, οι «Βιγλάτορες» προάγουν και προασπίζουν με πειθαρχία, αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του «Κρητικού».

Την πορεία και τις δραστηριότητες της Χορωδίας Ενηλίκων «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, μας παρουσίασε με σύντομο και περιεκτικό λόγο η Κατερίνα Κολοκυθά, ενώ αμέσως μετά οι Χορωδοί, υπό την Χοράρχη Λίντα Μανουσάκη, μας ταξίδεψαν με τις μελωδικές φωνές τους σε έντεχνους και κρητικούς μουσικούς δρόμους.

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων, με πρώτη την παράδοση της εικόνας του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου εις χείρας των Πρωτοπρεσβύτερων π. Παναγιώτη Μαρινάκη και π. Κωνσταντίνου Χαρούλη, από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη. Η εξαιρετικής τέχνης εικόνα, δια χειρός Ν. Κληρονόμου, φέρει επίσης ένθετα μικρά βότσαλα από τη Γέφυρα του ποταμού Κερίτη (του αρχαίου Ιάρδανου), που διασχίζει τη γεμάτη πορτοκαλεώνες πεδιάδα του Αλικιανού και βρίσκεται πλησίον του μικρού τρισυπόστατου εξωκλησιού, το οποίο φιλοξενεί τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο στο κεντρικό κλίτος του, όπως επίσης τον Άγιο Στυλιανό και την Αγία Σοφία με τις θυγατέρες της Αγάπη, Πίστη και Ελπίδα, στα πλαϊνά κλίτη. Η Γέφυρα είναι πετρόκτιστη, τρίτοξη και επιβλητική, κατασκευάστηκε δε από τους κατοίκους του Αλικιανού το 1908, προκειμένου να συνδέει τους πεδινούς οικισμούς και τις γειτονιές του χωριού. Στο φόντο διακρίνονται τα εντυπωσιακά Λευκά Όρη, που δεσπόζουν στην περιοχή του Αλικιανού.

Η σειρά του οικοδεσπότη της βραδιάς και εμπνευστή του Ανταμώματος π. Παναγιώτη Μαρινάκη να παραδώσει τα δικά του δώρα στον π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και στον Ιωσήφ Βιγλάκη.Ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Πρωτοπρεσβύτερων π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και π. Κωνσταντίνου Χαρούλη και στη συνέχεια ανταλλαγή δώρων μεταξύ του π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και των δημοσιογράφων & εκδοτών των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» και της τοπικής εφημερίδας «Τα Νέα της Φολεγάνδρου», Κατερίνας Μαρινάκη και Βασιλείου Τσούνη. Ο Αντώνης Κολοκυθάς, Ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, παρέδωσε τα δώρα του στον Αντώνη Χάλαρη, Αντιπρόεδρο του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου. Ο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης προσέφερε τα δώρα του Δήμου Φολεγάνδρου στον Θοδωρή Φ. Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στην Αντιδήμαρχο Τίλλα Μπαλή.

Η ανταλλαγή δώρων συνεχίστηκε με τους Συλλογικούς Φορείς του νησιού. Ο Ρωμύλος Μαρινάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φολεγανδρίων παρέλαβε από την Χορωδό Κατερίνα Κολοκυθά. Η Μαρία Κων. Μαρινάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες» και επικεφαλής του Χορευτικού του Συλλόγου -του οποίου άλλωστε υπήρξε και η εμπνεύστρια- αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και τον Ιωσήφ Βιγλάκη, Πρόεδρο του Παραδοσιακού Συγκροτήματος «Βιγλάτορες». Η Μαρία Μαρινάκη παρέλαβε -ως εκπρόσωπός του- και το δώρο του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Φολεγάνδρου.

Ο Γιώργος Γαβαλάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Φολεγάνδρου παρέλαβε τα δώρα του από τον π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και μία νεαρή χορεύτρια από τους "Βιγλάτορες".

Ο Χορωδός Γιάννης Σφακιανάκης παρέδωσε στη Μαργαρίτα Γεωρ. Μαρινάκη, εκπρόσωπο του Ναυτικού Ομίλου Φολεγάνδρου.

Η πρεσβυτέρα Αναστασία Χατζηδάκη έδωσε το δώρο του νεοσύστατου Συλλόγου «Οι Φίλοι της Φολεγάνδρου», στον Πρόεδρό του Jimmy Jamar.

Η Ειρήνη Γεωρ. Μαρινάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου – Λυκείου Φολεγάνδρου, παρέλαβε το δώρο του Συλλόγου από τον π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη, ο οποίος ενεχείρισε τα προσωπικά της δώρα και στην Παναγιώτα Μαρινάκη, η οποία ωστόσο παρέλαβε, ως εκπρόσωπός του, και τα δώρα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Φολεγάνδρου.

Δεν εκπροσωπήθηκαν η Ένωση Ξενοδόχων Φολεγάνδρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φολεγάνδρου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την εμφάνιση και πάλι της Χορωδίας Ενηλίκων «Άγιος Γεώργιος Διβόλης», που, υπό την εμπνευσμένη Διεύθυνση του Ελευθερίου Εμμ. Χατζηδάκη, μας παρουσίασε ακόμα περισσότερα καλοδιαλεγμένα και άψογα ερμηνευμένα κρητικά και έντεχνα τραγούδια.
Ακολούθησε το παραδοσιακό Συγκρότημα «Βιγλάτορες» με τους χορευτές του (με αλφαβητική σειρά): Ιωσήφ Βιγλάκης (Πρόεδρος), Κατερίνα Βιγλάκη, Αθηνά Δημήτρη, Γιάννης Λεβάκης, Γιώργος Λεβάκης, Εμμανουέλα Μαρή, Σάββας Μπουρδάκης, Νικολίτσα Ντουσάκη, που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν και τις πέτρες της Φολεγάνδρου με τη χορευτική τους δεινότητα.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό υποδέχθηκε το πολυπληθές κοινό το Χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Φολεγάνδρου, που παρά τα λίγα χρόνια παρουσίας του έχει ήδη καταγράψει μια αξιόλογη διαδρομή, προμηνύοντας ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Οι Φολεγάνδριοι χορευτές και χορεύτριες ήταν (με αλφαβητική σειρά): Αποστόλης Νικ. Γεράρδης, Μαρία Κων. Μαρινάκη, Ευαγγελία Κων. Μαρινάκη, Νικολίνα Κων. Μαρινάκη, Δέσποινα Γεωρ. Παπαδοπούλου, Κυριακή (Κική) Βίκ. Παπαδοπούλου, Μαρία Νικ. Παπαδοπούλου, Πολυξένη (Πόλυ) Δημ. Παπαδοπούλου, Στέφανος Ελ. Παπαδόπουλος, Φρατζέσκα – Ελευθερία Τσούνη, Στυλιανός Χρυσόπουλος.

Άξιοι συγχαρητηρίων και όλοι οι μουσικοί, που κράτησαν αμείωτο, ως τα ξημερώματα, το κέφι του πυκνού πλήθους συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Οι νεαροί Κρητικοί οργανοπαίκτες: Νίκος Σπαθαράκης – λύρα, Γιώργος Ψαρουδάκης – λαούτο και Νικόλας Ανδρεάκης – κιθάρα, καθώς και οι καταξιωμένοι Φολεγάνδριοι καλλιτέχνες Γιώργος Ελ. Μαρινάκης – βιολί και Σταυρούλα Γεωρ. Δαλιάνη – τραγούδι (αμφότεροι ταξίδεψαν επί τούτου από την Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν στο Αντάμωμα) και ο Θανάσης Νικ. Άγας, στο λαούτο, αλλά και στο απαιτητικό κομμάτι της επιμέλειας του ήχου ολόκληρης της εκδήλωσης.

Θερμότατο χειροκρότημα απέσπασαν και οι καινοφανείς αστέρες του τοπικού μουσικού στερεώματος, ο Κωνσταντίνος Εμμ. Παπαδόπουλος με την τσαμπούνα του και ο Αποστόλης Νικ. Γεράρδης με το λαούτο του, αμφότεροι δε και με το τραγούδι τους. Η βραδιά εξελίχθηκε σε τρικούβερτο γλέντι, που παρέσυρε στους ρυθμούς του νέους όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στη διάθεση. Από τις αλησμόνητες και πλέον συγκινητικές στιγμές τα Ριζίτικα, που μας αφιέρωσαν οι Κρητικοί φίλοι και συμπατριώτες μας, με κορυφαίους τον π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και τον Πρόεδρο του Παραδοσιακού Συγκροτήματος «Βιγλάτορες» Ιωσήφ Βιγλάκη.

Το Αντάμωμα Κρητών – Φολεγανδρίων ολοκληρώθηκε με συνάντηση στο Δημαρχείο του νησιού με τον Δήμαρχο Κυριάκο Μαρινάκη και συνεργάτες του, καθώς και ανταλλαγή δώρων, αλλά και συζητήσεις για την μελλοντική πορεία του Ανταμώματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Κυριάκος Μαρινάκης – Δήμαρχος, π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης, π. Νικόλαος Μυσιρλάκης, π. Παναγιώτης Μαρινάκης, Τίλλα Μπαλή – Αντιδήμαρχος, Κατερίνα Μαρινάκη – Εκδότρια/Δημοσιογράφος & Λαογράφος, Βασίλης Τσούνης – Δημοσιογράφος & Θεολόγος.

Λεζάντες φωτογραφιών

1. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φολεγάνδρου & Καρδιωτίσσης Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Χαρούλης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μαρινάκης (δεξιά), κρατούν συγκινημένοι την εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου Διβόλη.

2. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού μετ' αρτοκλασίας, στο δισυπόστατο εκκλησάκι της Οσίας Μεθοδίας και του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου.

3.Η Χορωδία Ενηλίκων της Ενορίας του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού «Άγιος Γεώργιος Διβόλης» με τον Υπεύθυνό της π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη.

4. Στο βήμα ανέβηκε ο οικοδεσπότης της βραδιάς και εμπνευστής του Ανταμώματος αυτού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Μαρινάκης, για το δικό του εγκάρδιο καλωσόρισμα προς άπαντες τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

5. Στιγμιότυπο από την ανταλλαγή δώρων. Δεξιά διακρίνονται ο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης και η παρουσιάστρια

της βραδιάς Κατερίνα Μαρινάκη.

6. Το παραδοσιακό Συγκρότημα «Βιγλάτορες» εν δράσει.

7. Το Χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Φολεγάνδρου.

8. Οι νεαροί Κρητικοί οργανοπαίκτες: Νίκος Σπαθαράκης – λύρα, Γιώργος Ψαρουδάκης – λαούτο και Νικόλας Ανδρεάκης – κιθάρα. Δεξιά ο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης σε ρόλο τραγουδιστη.

9. Οι Φολεγάνδριοι καλλιτέχνες Γιώργος Ελ. Μαρινάκης – βιολί, Σταυρούλα Γεωρ. Δαλιάνη – τραγούδι και Θανάσης Νικ. Άγας, στο λαούτο.

10.Ο Κωνσταντίνος Εμμ. Παπαδόπουλος με την τσαμπούνα του και ο Αποστόλης Νικ. Γεράρδης με το λαούτο του.

11. Τραγουδώντας Ριζίτικα, με κορυφαίους τον π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και τον Πρόεδρο του Παραδοσιακού Συγκροτήματος «Βιγλάτορες» Ιωσήφ Βιγλάκη.

12. Η βραδιά εξελίχθηκε σε τρικούβερτο γλέντι, που παρέσυρε στους ρυθμούς του νέους όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στη διάθεση.

13. Από τη συνάντηση στο Δημαρχείο του νησιού (από αριστερά): π. Νικόλαος Μυσιρλάκης, π. Παναγιώτης Μαρινάκης, Τίλλα Μπαλή – Αντιδήμαρχος, Κυριάκος Μαρινάκης – Δήμαρχος, π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης, Κατερίνα Μαρινάκη – Εκδότρια/Δημοσιογράφος & Λαογράφος, Βασίλης Τσούνης – Δημοσιογράφος & Θεολόγος.

14. O Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειακός Σύμβουλος

της Π.Ε. Θήρας, Αντώνης Γεωρ. Χάλαρης.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε μια λαμπρή τελετή που διοργάνωσε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2024 το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής βραβεύτηκαν οι παραγωγοί των Κυκλάδων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να υπηρετούν τη γη με αφοσίωση, φροντίδα και μεράκι παράγοντας τα μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα διασώζοντας και αναδεικνύοντας τεχνικές και παραδόσεις αιώνων.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας 2025 τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ.

Μετά την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων θα πρέπει να κατεβάσουν το ειδοποιητήριό τους και να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού πριν την λήξη της προθεσμίας. Την ίδια ώρα, ψηφιακά, θα γίνεται και φέτος η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Τι αλλάζει με τα πρόστιμα

Εάν και τα τέλη κυκλοφορίας θα παραμείνουν αμετάβλητα, υπάρχει σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από φέτος θα τεθούν σε ισχύ τα κλιμακωτά πρόστιμα. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στις παραδοσιακές παρατάσεις που δίνονταν κάθε χρόνο. Έτσι, όταν λήγει η σχετική προθεσμία (31 Δεκεμβρίου), το ποσό των τελών κυκλοφορίας θα προσαυξάνεται.

Τα πρόστιμα θα διαμορφώνονται ως εξής:

Πληρωμή εντός Ιανουαρίου: +25% των τελών

Πληρωμή εντός Φεβρουαρίου: +50% των τελών

Πληρωμή από 1η Μαρτίου και μετά: +100% των τελών

Τέλη κυκλοφορίας 2025: Τι θα πληρώσουμε φέτος

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που ισχύουν για κάθε όχημα διαμορφώνονται ως εξής:

Ταξινόμηση 1.1.2021 έως σήμερα

0-122 κυβικά: 0 ευρώ

123-139 εκπομπές C02: 0,64 ευρώ / γραμ.

140-166 εκπομπές C02: 0,70 ευρώ / γραμ.

167- 208 εκπομπές C02: 0,85 ευρώ / γραμ.

209-224 εκπομπές C02: 1,87 ευρώ / γραμ.

225-240 εκπομπές C02: 2,20 ευρώ / γραμ.

241-260 εκπομπές C02: 2,50 ευρώ / γραμ.

261-280 εκπομπές C02: 2,70 ευρώ / γραμ.

281 εκπομπές C02 και άνω: 2,85 ευρώ / γραμ.

Ταξινόμηση 1.11.2010 – 31.12.2020

0-90 εκπομπές C02: 0 ευρώ

91-100 εκπομπές C02: 0,90 ευρώ / γραμ.

101-120 εκπομπές C02: 0,98 ευρώ / γραμ.

121-140 εκπομπές C02: 1,20 ευρώ / γραμ.

141-160 εκπομπές C02: 1,85 ευρώ / γραμ.

161-180 εκπομπές C02: 2,45 ευρώ / γραμ.

181-200 εκπομπές C02: 2,78 ευρώ / γραμ.

201-250 εκπομπές C02: 3,05 ευρώ / γραμ.

251 εκπομπές C02 και άνω: 3,72 ευρώ / γραμ.

Ταξινόμηση 1.1.2006 – 31.10.2010

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 255 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 280 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 320 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 690 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 920 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.150 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.380 ευρώ

Ταξινόμηση 1.1.2001 – 31.12.2005

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 240 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 265 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 300 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 630 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 840 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.050 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.260 ευρώ

Ταξινόμηση έως 31.12.2000

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 225 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 250 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 280 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 615 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 820 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.025 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.230 ευρώ

Πώς μπορώ να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια μπορούν:

Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

Να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Να πληρώσουν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε τη Δευτέρα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων στην προκήρυξη 6Κ/2024 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ. 44/08.10.2024/τ. Α.Σ.Ε.Π., Φ.Ε.Κ. 49/18.10.2024/τ.Α.Σ.Ε.Π.).

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταδιακά θα ενταχθούν περισσότεροι από 600 κωδικοί προϊόντων διαφόρων προμηθευτών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων, έναρξη λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής για τη Βιομηχανία, παρεμβάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25% για τις εξαγωγές, βελτίωση των υποδομών, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο 6,5% ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, στο 15,3% το ΠΑΣΟΚ - Ανεβαίνει στο 25% η ΝΔ, στα ποσοστά των ευρωεκλογών - Υπέρ επανεκλογής Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σελίδα 1 από 4

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos