Απλές σκέψεις για ένα πολύπλοκο γεγονός

30 Ιουνίου 2013 13:29

Απλές σκέψεις θα διατυπώσω γύρω από το γεγονός της αλλαγής προέδρου στη Δ.Ε.Υ.Α.ΠΑΡΟΥ και αναπόφευκτα θα αναφερθώ στα ονόματα του πρώην και του νυν προέδρου.

Όπως και να το κάνουμε η αλλαγή προσώπου στην προεδρία της Δ.Ε.Υ.Α.Π. είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα σημερινά δεδομένα της τοπικής πολιτικής σκηνής. Όχι μόνο γιατί αφορά κατά τη γνώμη μου στο πιο «ευαίσθητο κομμάτι» του Δήμου Πάρου αυτή τη στιγμή, αλλά κυρίως γιατί όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, έχουν ανεβάσει το δείκτη του ενδιαφέροντος σε ακόμη ψηλότερο βαθμό.

Ας αρχίσω λοιπόν: σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι η παραίτηση Φραγκούλη είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχτηκε εξ' αιτίας των γεγονότων που έχουν προηγηθεί, τουλάχιστον αυτών που γνωρίζουμε. Κατά την ταπεινή μου άποψη έχει να κάνει με γεγονότα του παρασκηνίου που δεν είναι γνωστά επακριβώς, αφού δεν έχουμε όλοι πρόσβαση στο παρασκήνιο, αλλά που μπορούμε να φανταστούμε όσοι έχουμε έστω και κάποια μικρή σχέση με τα δημοτικά μας πράγματα.

Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ξαφνική παραίτηση του πρώην προέδρου, αφού αν σκόπευε να παραιτηθεί θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί μία από τις ευκαιρίες που του είχαν παρουσιαστεί για να κάνει «ηρωική έξοδο». Επομένως το πιο λογικό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι οι λόγοι της παραίτησης είναι καθαρά πολιτικοί.

Αν όμως πρέπει να δεχτώ και κάποιους λόγους προσωπικούς παράλληλα με τους πολιτικούς, θα τους δεχτώ, θα τους χαρακτηρίσω όμως (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «ξεπουληματικούς» από πλευράς διοίκησης του Δήμου προς τον δικό της άνθρωπο τον κ.Φραγκούλη. Χάρη τους κάνει στη κυριολεξία που κρατάει το στόμα του κλειστό.

Ένας άνθρωπος με 35ετή θητεία στα κοινά με τα όποια θετικά ή αρνητικά του, αλλά και με τη γνώση του αντικειμένου που μέχρι πρόσφατα διαχειριζόταν καλύτερη από οποιονδήποτε άλλον, δεν αποφασίζει έτσι ξαφνικά να παραιτηθεί και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού. Θα περίμενε το τέλος του καλοκαιριού για να το πράξει, αν υπήρχε μόνο ο γνωστός λόγος της διένεξης με το σωματείο των εργαζομένων. Εκτός αυτού σημειώστε ότι δεν πρόκειται ούτε για φυγόμαχο ούτε για φυγόπονο άνθρωπο, το εντελώς αντίθετο μάλιστα.

Επομένως τι μένει να σκεφτούμε; Ότι ένας άνθρωπος με τέτοια χαρακτηριστικά και τόσων ετών παρουσία στα κοινά αλλά και κάτοχος θεσμικών αξιωμάτων επί σειρά ετών, δεν πετά την υστεροφημία του «στον κουβά» που του ανοίγει μπροστά του ο καθένας κατά περίπτωση πολιτικός του προϊστάμενος. Και για να μη πετάξει άλλους μέσα «στον κουβά», προτιμά τη σιωπή και επικαλείται τους προσωπικούς λόγους.

Με τον κ.Φραγκούλη έχω πολλές αντιθέσεις σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, κυρίως για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. αυτό όμως δεν με εμποδίζει να αναγνωρίσω τα πολλά θετικά που προσέφερε στη δημοτική επιχείρηση τα 11 χρόνια που ήταν πρόεδρος της. Δεν του πλέκω εγκώμιο όπως είπα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απλά έχω το θάρρος της γνώμης (έτσι πιστεύω) να λέω τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να χαϊδεύω αυτιά, ούτε να χτυπάω φιλικά πλάτες.

Ας πάμε τώρα στο νέο πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Π. που ειλικρινά εύχομαι να επιτύχει προς όφελος της Πάρου και των συμπολιτών μας, παρ' όλο που δεν τον ψήφισα και εξηγώ αμέσως το γιατί:

1. Δεν μπορώ να υπερψηφίσω επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας που έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρά ζητήματα, όταν η ίδια δεν τα αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα. Ανατρέξτε στο προηγούμενο διάστημα και θυμηθείτε τους χειρισμούς του δημάρχου στο μείζον θέμα που προέκυψε με τους εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση.

Δείτε την επιλογή του για τη θέση του αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Π.(δεν έχω το παραμικρό προσωπικό με το νέο αντιπρόεδρο) και προσέξτε την απάντηση του στο ερώτημα που του έθεσα για το αν θα μπορούσε κάποιος χωρίς εμπειρία να ανταποκριθεί σε διοικητικά καθήκοντα, εάν παρίστατο ανάγκη. Με διαβεβαίωσε ότι το μπορεί αφού λόγω του προηγούμενου επαγγέλματος του (υδραυλικός) δεν είναι άσχετος με το αντικείμενο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

2. Στις αρχές Απριλίου ο κ.Αντιπαριώτης υπέβαλε την παραίτηση του από αντιπρόεδρος και

μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. διαφωνώντας με τους χειρισμούς του τότε προέδρου, αλλά μέχρι λίγες μέρες πριν ψήφιζε τις προτάσεις και στήριζε τις επιλογές του προέδρου. Δύο μήνες μετά την παραίτηση του επιστρέφει, αποδεχόμενος τον διορισμό του στη θέση του προέδρου της επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο λόγος της παραίτησης του ήταν προσωπικά ο ίδιος ο κ.Φραγκούλης.

Νομίζω λοιπόν ότι δικαίως μπορεί να αναρωτιέται κάποιος τα ακόλουθα: τι προηγήθηκε της παραίτησης Αντιπαριώτη από τη Δ.Ε.Υ.Α.Π.; Τι ακολούθησε στο δίμηνο που μεσολάβησε μέχρι τον ορισμό του ως νέος πρόεδρος; Τι προηγήθηκε της τελικής απόφασης του αφού είναι πασίγνωστο ότι κανείς δεν αποδεχόταν τη θέση του προέδρου;

Αν είναι αληθή τα μισά από όσα φημολογούνται ότι συνέβησαν κατά την προσπάθεια εξεύρεσης προσώπων τόσο για την αντιπροεδρία όσο και για την προεδρία της Δ.Ε.Υ.Α.Π. τις απεγνωσμένες εκκλήσεις, τις εκλιπαρήσεις και την απόγνωση στην οποία είχε περιέλθει η διοίκηση του Δήμου, τότε φοβάμαι ότι δεν έχουμε τελειώσει με αυτό το ζήτημα. Μέχρι λήξεως της θητείας της τωρινής δημοτικής αρχής, ίσως να δούμε ακόμη πιο τραγελαφικά συμβάντα, άλλωστε οι εγγυήσεις που έχουμε για το αντίθετο είναι ανύπαρκτες.

Κοινό μυστικό πάντως είναι το σενάριο που κυκλοφορεί και που θέλει πίσω από αυτό το «αλαλούμ» να κρύβονται μεθοδεύσεις για «πολιτικούς αποκεφαλισμούς» επιδιώκοντας έτσι να φορτωθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αν συμβαίνει αυτό μένει να δούμε ποιός είναι ο επόμενος που έχει σειρά, γιατί για ποιούς πρόκειται ξέρουμε, τη σειρά δεν ξέρουμε.

Άγγελος Πατέλης

Δημοτικός Σύμβουλος

Πάρος ΑΞΙΑ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos