Χρ. Γεωργούσης: "θα τη θυμόμαστε την Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου, θα τη θυμάται η Πάρος..."

17 Σεπτεμβρίου 2013 17:05

Η Κυριακή Ραγκούση Κοντογιώργου απεβίωσε στις 14 και τάφηκε στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Το περσινό καλοκαίρι είχε γίνει από το Δήμο τιμητική εκδήλωση

για την παρουσία της στα γράμματα και το έργο της. Άνθρωπος σπάνιας εργατικότητας, με αγάπη για τον πολιτισμό και λατρεία για τη γενέτειρα, αφιέρωσε τη ζωή της σε σπουδαίο έργο. Μας το άφησε ως ανεκτίμητη κληρονομιά, μαζί με το «Ανθέμιο», το Μουσείο Παριανής και Κυκλαδικής ιστορίας. Στο έργο της παρελαύνουν άνθρωποι και καταστάσεις του παρελθόντος και ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται ξετυλίγοντας τη φαντασία του, και θαυμάζει την γνώση και την ευαισθησία της συγγραφέως.

«Οι λατόμοι της Πάρου», «Οι γυναίκες της Πάρου» και άλλα ανάλογα έργα κατατίθενται ως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε όσους αγαπούν την ιστορία και εμπνέονται από την τοπική της διάσταση. Δεν είναι μόνο η ευαισθησία, η ικανότητα στο γράψιμο, ο χρόνος, η αγάπη για τα όσα περιλαμβάνονται στα έργα, αλλά και τα πολλά τρεχάματα και οι επισκέψεις σε τόπους και σπίτια, που χωρίς αυτά δεν θα είχε λαμπρά αποτελέσματα η μεγάλη προσπάθεια.

Ευτυχήσαμε να συνεργαστούμε στην Ιστορία των Συγγραφέων της Πάρου, η δική μας συμβολή ελάχιστη, αλλά θαυμάσαμε κι εδώ τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η πολύτιμη φίλη μας και την γενναιόδωρη δαπάνη του πανάκριβου χρόνου, προκειμένου να δώσει στη νέα γενιά τη δυνατότητα να διεισδύσει στα μυστικά της τοπικής ιστορίας μέσα απ' τους ανθρώπους της γραφής. Πού και πώς άραγε κατόρθωσε να βρει τόσα στοιχεία;
Πολλοί όταν έχουν μπροστά τους ολοκληρωμένο ένα έργο δεν φαντάζονται τι προηγήθηκε. Και γι' αυτό συχνά σφάλλουν που δεν βλέπουν όλες τις διαστάσεις του και όλα τα μηνύματα που φέρει. Πλουτίσαμε να συνεργαστούμε στα τρέχοντα πολιτιστικά της Πάρου και στον «Αρχίλοχο», τον οποίο η ίδια υπηρέτησε ως μέλος και Γραμματέας του Δ.Σ. και ο γιος της Μανώλης Κοντογιώργος, εμπνευσμένος μουσικός και πνευματικός άνθρωπος ως Πρόεδρος.

Με τον έρωτα στο γράψιμο, ταπεινοί λατόμοι των λέξεων κι εμείς πάνω από μισό αιώνα, θα τη θυμόμαστε την Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου, θα τη θυμάται η Πάρος, η μητέρα της.

Χρίστος Γεωργούσης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos