Πάρος: Το έθιμο των «κλεμμένων» και «κρεμασμένων» Μάηδων ζωντάνεψε κι εφέτος στην Αλυκή…

10 Μαϊος 2020 19:06

Η ζωή μας έχει αλλάξει λόγω κορωνοϊού, απ΄ ότι φαίνεται όμως έθιμα βαθιά ριζωμένα στην παριανή παράδοση δεν άλλαξαν, παρά τις τωρινές δυσκολίες…


Ένα από αυτά, το πατροπαράδοτο έθιμο των «κλεμμένων» και «κρεμασμένων» Μάηδων, αναβίωσε κι εφέτος στην Αλυκή!

Σύμφωνα με αυτό, οι Μάηδες, τα λουλουδάτα δηλαδή στεφάνια της Πρωτομαγιάς που οι νοικοκύρηδες συνηθίζουν να κρεμούν στις πόρτες των σπιτιών, μια εβδομάδα μετά την 1η Μαϊου, κλέβονται από άγνωστης ταυτότητας χωρατατζήδες του χωριού, οι οποίοι τα κρεμούν σε σκοινί στην κεντρική πλατεία!

Μάλιστα, στην παλαιότερη εκδοχή του εθίμου, οι νοικοκυραίοι, τοποθετούσαν κουβάδες με νερό πάνω από πόρτες και παράθυρα, για να καταβρέξουν τους άγνωστους επίδοξους κλέφτες!
Έτσι κι εφέτος, το έθιμο στην Αλυκή ζωντάνεψε καθώς λουλουδάτα στεφάνια «εξαφανίστηκαν» από τα σπίτια και κρεμάστηκαν στην πλατεία σε κοινή θέα.



Τίποτα απ΄ότι φάνηκε δε σταμάτησε την αναβίωση του αστείου εθίμου το οποίο κάθε χρόνο ολοκληρώνεται με το κάψιμο των κρεμασμένων στην κεντρική πλατεία Μάηδων τη βραδιά της γιορτής του Αη – Γιάννη του Κλήδονα, στα τέλη του Ιούνη, στην οποία παίρνει μέρος σύσσωμο το χωριό.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί το πανηγύρι του Κλήδονα, ωστόσο, το μερικό ζωντάνεμά του μια εβδομάδα μετά την Πρωτομαγιά, μαρτυρά τις ισχυρές καταβολές μνήμης και παράδοσης που διατηρούνται κάτω από κάθε περίσταση αλώβητες, και στη σημερινή στην Πάρο…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos