Ελλάδα – Ιταλία 85-81: 2×2 για την Εθνική ομάδα στο Eurobasket

04 Σεπτεμβρίου 2022 00:00

Η Ελλάδα πήγε στο Eurobasket ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και το ξεκίνημά της είναι ιδανικό, αφού μετά τη νίκη επί της Κροατίας στην πρεμιέρα ήρθε και αυτή επί της -οικοδέσποινας του ομίλου- Ιταλίας στο Μιλάνο με 85-81, με του Γιάννη Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσεϊ να ξεχωρίζουν και πάλι για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Το ματς
Η Ελλάδα δεν έκανε το ίδιο λάθος, όπως κόντρα στην Κροατία. Ξεκίνησε δυναμικά, προηγήθηκε με 9-5 και 12-7, εκμεταλλευόμενη την καλή αμυντική προσπάθεια πάνω στο μεγάλο «όπλο» των Ιταλών, τον Σιμόνε Φοντέκιο. Ακόμη και όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσέκρουσε δύο φορές στον... τοίχο των Ιταλών, ο Greek Freak κατάλαβε ότι δεν πρέπει να επιμένει.

Και άλλαξε στρατηγική. Σε αυτή προβλέπονταν οι πάσες στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, με τον γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς να ξεκινάει από εκεί που τελείωσε με την Κροατία.

Είχε 3/3 τρίποντα, ένα απ' αυτά όπως το λατρεύει: πάνω σε άμυνα, αυτή του Μάνιον.
Σε εκείνο το σημείο η Ιταλία αντέδρασε, εκμεταλλεύτηκε κάποιες βιαστικές αποφάσεις της Ελλάδας. Και πήρε σουτ από μακριά, πρώτα με τον Ντατόμε και μετά με τον Μάνιον.

Ενώ και ο Φοντέκιο... ξύπνησε και έδωσε σπίθα στην Ιταλία.

Η Εθνική στηρίχθηκε στην άμυνα της. Ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Κώστας Παπανικολάου έδωσαν στην Ελλάδα αυτό που ήθελε στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Ο Γιάννης ξαπόστασε για ένα λεπτό στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου και μπήκε ξανά στο παρκέ, σχεδόν, αφιονισμένος.

Σκόραρε 6 πόντους, έκανε 1 μπλοκ, ενώ ενδιάμεσα ο Δημήτρης Αγραβάνης έβαλε το 6ο τρίποντο της Εθνικής σε εκείνο το χρονικό σημείο (6/12). Και κάπως έτσι η διαφορά έφτασε στο +10 (35-25).

Όση ζημιά δεν έκανε στην Ελλάδα ο Φοντέκιο, την έκανε ο Πολονάρα και μάλιστα από την περιφέρεια.
Ενα τρίποντο του φόργουορντ της Ανατολού Εφές τον έφερε στους 9 πόντους με 2/3 σουτ πίσω σπό τη γραμμή των 6.75 μέτρων.

 Η Ελλάδα βρήκε λύσεις. Πρώτα από την άμυνά της και μετά από τον Σλούκα, αλλά και τον Ντόρσεϊ που συνέχισε το... βιολί των τριπόντων (τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 4/7).

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, η άμυνα πάνω στον Μέλι δεν ήταν εκείνη των προηγούμενων λεπτών. Με αποτέλεσμα ο ψηλός της Αρμάνι να φορτώσει με φάουλ τους παίκτες της Εθνικής και να βρει εύκολους πόντους από τις βολές. Η Ιταλία μείωσε τη διαφορά στους 4 (44-40), μέχρι το σημείο που η Ελλάδα έκλεισε το πρώτο ημίχρονο στο +7 (47-40).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στον ίδιο ρυθμό. Αυτόν που έθεσε ο Γιάννης. Σύντομα η Εθνική επανέφερε το προβάδισμά της στους 10 πόντους (55-45), ενώ είχε φορτώσει με τέσσερα ομαδικά φάουλ την άμυνα των Ιταλών.

 Η επιτομή της επιθετικής υπομονής της Ελλάδας ήταν ένα τρίποντο του Παπανικολάου, μετά από έξτρα πάσα του Θανάση, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος!

Μετά από δύο φάσεις, η Ελλάδα προηγήθηκε με 14 πόντους (59-45) και είχε το μπόνους των βολών για κάθε κερδισμένο φάουλ στο υπόλοιπο της περιόδου.

.gazzetta.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos