Απρόσκλητος και μόνος θέλει να επιστρέψει...

10 Σεπτεμβρίου 2012 02:58

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ένιωθε -και ήταν- πανίσχυρος. Ελάχιστοι τολμούσαν να τον αμφισβητήσουν. Κι εκείνοι που ακολουθούσαν την τακτική

εναντίωσης στο «καθεστώς» Γκαγκάτση το έκαναν μόνο και μόνο για να δείχνουν αυτήν τη διαφορετικότητα έναντι των υποστηρικτών του. Οχι πως κι εκείνοι δεν επιθυμούσαν να μπουν στη σφαίρα επιρροής του. Ομως όταν είσαι Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός δεν γίνεται, δεν νοείται, να συνυπηρετείς τον ίδιο ποδοσφαιρικό παράγοντα. Οποιος κι αν είναι αυτός...

Τώρα, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του και της... ιπποδύναμής του, έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ ύστερα από απουσία τεσσάρων ετών.

Κι αν τότε, τον Δεκέμβριο του 2008, κι ενώ δύο μήνες νωρίτερα είχε επανεκλεγεί για τρίτη φορά, είχε δηλώσει κατά την προαναγγελία της παραίτησής του «κουράστηκα, τα σιχάθηκα όλα», τώρα φαίνεται πως ξεπέρασε και την κούραση και την... απέχθεια, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστεί και πάλι πρόεδρος της ΕΠΟ, θέση την οποία κατείχε επί 7,5 έτη, κι ενώ προηγουμένως, για 3,5 χρόνια, είχε χρηματίσει και γ.γ. της Ομοσπονδίας.

Κι επειδή πολλές πόρτες παραμένουν κλειστές, ενώ παλαιότερα μόνο στο άκουσμα του ονόματός του άνοιγαν διάπλατα, αναζητεί και βρίσκει κάποια «δεκανίκια» σε άτομα τα οποία στο παρελθόν τον είχαν λοιδορήσει. Κι ένας εξ αυτών είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και αδελφός του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Διονύσης, ο οποίος στις αλήστου μνήμης εκλογές της Αλεξανδρούπολης το 1997 είχε «δώσει» τον σημερινό υποστηρικτή του ότι εκείνος τον είχε οδηγήσει στην «παράγκα», που δεν ήταν άλλη από τα γραφεία των επιχειρήσεων του Θωμά και του Βίκτωρα Μητρόπουλου, στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών (Καβάλας) και της οδού Αργους.

Επίσης, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, είχε καταγγείλει πως στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης είχαν διατεθεί 1 εκατ. δολάρια για εξαγορά ψήφων, εκλογές κατά τις οποίες ξεκίνησε ?με τη βοήθεια και του Ολυμπιακού, που ήλεγχε το? προσκήνιο και το παρασκήνιο? η παραγοντική ανέλιξη του Βασίλη Γκαγκάτση.

Αρχικά εξελέγη γεν. γραμματέας της ΕΠΟ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Αλημίση, θέση που διατήρησε και το 2000, όταν για τον προεδρικό θώκο είχε επιλεγεί ο πρώην διαιτητής Κώστας Αλεξανδρίδης.

Οταν όμως ο τελευταίος εξωθήθηκε σε παραίτηση το 2001, ο Βασίλης Γκαγκάτσης προήχθη σε πρόεδρο, θέση που διατήρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008.

Εκανε στην άκρη

Ο Διονύσης Ψωμιάδης, που πρώτος ανακοίνωσε την κάθοδό του στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ και πρώτος ανακοίνωσε την αποχώρησή του, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους την υποστήριξή του στον Β. Γκαγκάτση, έδωσε... χάρη στον άλλοτε αντίπαλό του: «Είχα κατηγορήσει σε πολλές περιπτώσεις τον Γκαγκάτση, αλλά πιστεύω αυτά που λέει τώρα και κυρίως κατάλαβε τα λάθη του παρελθόντος. Εκτιμώ ότι όσα λέει είναι υπέρ του ποδοσφαίρου. Δεν πιστεύω το ίδιο για την άλλη πλευρά. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Οσον αφορά τη δήλωση αποχώρησής μου, αυτό έγινε επειδή δεν είχα υποστήριξη από πουθενά ούτε από τα ΜΜΕ, κυρίως της Αθήνας. Πήρα την απόφαση και μεταξύ των δύο άλλων υποψηφίων θα στηρίξω την υποψηφιότητα του Βασίλη Γκαγκάτση, γιατί πιστεύω ότι ο άλλος υποψήφιος (σ.σ. ο Γ. Σαρρής) δεν έχει τις δυνατότητες να γίνει πρόεδρος της ΕΠΟ. Με ενόχλησε ο τρόπος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι έχει πάνω από 30 Ενώσεις στο πλευρό του. Οι Ενώσεις στηρίζουν αυτόν ή κάποιον που έχει δύναμη;».

Βέβαια και ο Β. Γκαγκάτσης ερωτηθείς σε παλαιότερη συνέντευξή του ποιον θεωρεί ικανό για την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έπλεξε το εγκώμιο του Δ. Ψωμιάδη: «Ποιος είναι καλύτερος από τον Γκαγκάτση για να αναλάβει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Ισως ο Διονύσης Ψωμιάδης, στον οποίον πιστεύω πολύ, λόγω ικανοτήτων και εντιμότητας». Αλλωστε Διονύσης και Γκαγκάτσης είχαν δημιουργήσει φοβερό δίδυμο παλαιότερα. Μαζί ξεκίνησαν, μαζί προχώρησαν, άσχετα αν στην πορεία τα «έσπασαν».

Μάλιστα στη δεκαετία του '90, για χάρη του Β. Γκαγκάτση ο Δ. Ψωμιάδης είχε διαταράξει τις σχέσεις του με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας και υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Λυσσαρίδη. Τώρα ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο? Νιόνιος Ψωμιάδης έγιναν και πάλι «συμπαίχτες», ρίχνοντας λήθη στο παρελθόν και στις αλληλοκατηγορίες τους για την «παράγκα», λίγο πριν και αρκετά μετά τις αρχαιρεσίες της Αλεξανδρούπολης.

Χωρίς συμμαχίες

«Εφαγε πόρτα» από τη νέα διοίκηση του Ολυμπιακού

Μεγάλες πόρτες (θεωρούσε ότι) θα διαβεί ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Την πολύχρονη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, αλλά και τη στήριξη που του παρείχαν οι «ερυθρόλευκοι» κατά τη δεκαετή παραγοντική του καριέρα στην ΕΠΟ, την ερμήνευσε, λανθασμένα όπως αποδεικνύεται, ως... ανανέωση του «διαβατηρίου» με το οποίο θα εισήρχετο και πάλι στην προεδρία της Ομοσπονδίας. Μόνον που η νυν διοίκηση του πρωταθλητή τού ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής τις προθέσεις της. Μπορεί τον Σεπτέμβριο του 2010 να ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της ΠΑΕ για τις δικαστικές υποθέσεις του Γκαλέτι και του Ζίκο, όμως έξι μήνες αργότερα ο Ολυμπιακός φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τον Β. Γκαγκάτση, διευκρινίζοντας ότι «τις νομικές υποθέσεις που αφορούν την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα τις αναλαμβάνουν οι Θεόδωρος Γιαννίκος και Γιάννης Βούλτσης».

Τότε πολλοί, ίσως και ο ίδιος ο Β. Γκαγκάτσης, «μετέφρασαν» την ανακοίνωση του Ολυμπιακού ως κίνηση αποπροσανατολισμού και παρασκηνιακού παιχνιδιού. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Μώραλης, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, ο Β. Μαρινάκης διάκειται αρνητικά απέναντί του. Λέγεται, δε, ότι φρόντισε να του καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξει, καθώς «εκλεκτός» των «ερυθρολεύκων» είναι ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής. Ζητήθηκε, δε, από τον Β. Γκαγκάτση να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, κάτι που εκείνος όχι μόνον δεν έκανε, αλλά τουναντίον ανακοίνωσε την κάθοδό του στις εκλογές. Μάλιστα, θεωρεί εαυτόν αδικημένο από τον Ολυμπιακό, διότι, όπως διατείνεται, εκείνος οργάνωσε την πτώση του Πιλάβιου. Και βέβαια αναφέρεται στη μετά δυσκολίας υπερψήφιση του διοικητικού απολογισμού (32 ψήφισαν υπέρ, 14 κατά και 9 «παρών»), αποτέλεσμα που κλόνισε τον Σ. Πιλάβιο.

Οι διοικούντες τον Ολυμπιακό απομακρύνθηκαν από τον Β. Γκαγκάτση επειδή η παρελθούσα θητεία του είχε ταυτιστεί με τη διοίκηση Κόκκαλη και την «Παράγκα», αλλά κι επειδή έχει ακόμη εκκρεμότητες με το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη.

Επίσης, ίσως να «μέτρησαν» τελικά τις φήμες που θέλουν τον Παναθηναϊκό να έχει προσεγγίσει τον Β. Γκαγκάτση μέσω ενός παράγοντα, με τον οποίον θρυλείται πως έχουν την ίδια αγωνία για μία κοινή δικαστική υπόθεση.

Ομως και η αθλητική ηγεσία, δια του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, έχει επικοινωνήσει στους εκλέκτορες, αλλά και σε υποψήφιους συμβούλους, ότι δεν στηρίζει τον Β. Γκαγκάτση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Ο οφθαλμίατρος που θέλει να βάλει τα γυαλιά στον αντίπαλό του

Την επικράτησή του τη βλέπει ξεκάθαρα. Οφθαλμίατρος γαρ. Και ο Γιώργος Σαρρής, με μόλις τετραετή θητεία στην ΕΠΟ, καθώς για πρώτη φορά εξελέγη το 2008, θεωρείται από τους ποδοσφαιρικούς δημοσκόπους φαβορί για την προεδρία της ΕΠΟστις αρχαιρεσίες της 6ης Οκτωβρίου, με τους αισιόδοξους να εκτιμούν ότι θα κερδίσει τουλάχιστον τις 36 από τις 57 Ενώσεις ? εκλέκτορες.

Ο επιστήμων εκ Χίου, ο οποίος στο νησί του έχει δείξει πολλάκις το κοινωνικό του πρόσωπο, καθώς λέγεται πως μία φορά την εβδομάδα δέχεται δωρεάν στο ιατρείο του ασθενείς, είναι έτοιμος να? φορέσει τα γυαλιά και στους «καθεστωτικούς» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) Χίου, Γ. Σαρρής, πριν ακόμα ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές, είχε αρχίσει να δέχεται ποικίλες επιθέσεις από τους? απέναντι, δείγμα της ανησυχίας τους και του ρεύματος που έχει η υποψηφιότητα του συνδυασμού του.

Μάλιστα, ο εκ των βασικών στηριγμάτων της ετέρας υποψηφιότητας, αυτής του Βασίλη Γκαγκάτση, Βασίλης Χατζηαποστόλου, που συχνά εκτελεί και χρέη? κυβερνητικού εκπροσώπου, τον τελευταίο καιρό επιτέθηκε στον Γ. Σαρρή, επειδή δεν ανακοίνωνε, όποτε εκείνοι ήθελαν, τη συμμετοχή του στις εκλογές: «Δεν είναι ηθικό και δεοντολογικό ένας υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ να κάνει τις κρίσεις των διαιτητών. Ηθικό και δεοντολογικό θα ήταν ο κύριος Σαρρής να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΕΠΟ και στη συνέχεια να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, ώστε να μην μπορεί να επηρεάσει τις ψήφους των Ενώσεων. Καλώ τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, να παραστεί στις αξιολογήσεις των διαιτητών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν από μέλη της ΚΕΔ που είναι πρώην διαιτητές».

Και όπως εξήγησε και ο? επικριθείς, «οι κρίσεις των διαιτητών έγιναν από τα τρία μέλη της ΚΕΔ και παλιούς ρέφερι, Γιώργο Δούρο, Θανάση Μπριάκο και Κύρο Βασσάρα.

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Γκαγκάτση ερμήνευαν τη μη (πρόωρη) υποβολή παραίτησης του Χιώτη ποδοσφαιροπαράγοντα από την προεδρία της ΚΕΔ, στην οποία προήχθη τον περασμένο Ιανουάριο και μετά τη θύελλα που είχε σημειωθεί από τους διοικούντες και τον προσκείμενο στον Ολυμπιακό Τύπο εξαιτίας της κατάφωρης αδικίας που είχαν υποστεί στην Ξάνθη (δεν είχε δοθεί πέναλτι σε ανατροπή του Τοροσίδη) οι «ερυθρόλευκοι», ως μοχλό πίεσης προς τις Ενώσεις, από τις οποίες θα προσπαθούσε να υφαρπάξει την ψήφο με τη διατήρηση ή προαγωγή σε πίνακες διαιτητών που ανήκουν στην Ενωσή τους.

Απουσίασε.

Μάλιστα, την ημέρα καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας, ο Γ. Σαρρής, φρονίμως ποιών, δεν παρέστη στη διαδικασία, εν αντιθέσει με τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔ, παλιό διαιτητή και νυν συνεργάτη του Β. Γκαγκάτση, Χρήστο Σάββα, που έδωσε το «παρών». Μόνο που το παιχνίδι δεν μπόρεσε να το παίξει όπως επιθυμούσε ή σχεδίαζε ο τελευταίος. Διότι, όπως κάποιοι διατείνονται, ήθελε να φέρει προ αδιεξόδου τον Γ. Σαρρή. Αν ο τελευταίος παρίστατο στη διαδικασία και συμμετείχε στις κρίσεις των διαιτητών, τότε θα είχαν? πάτημα να του χρεώσουν αργότερα τις επιλογές και τα τυχόν λάθη των διαιτητών. Σε περίπτωση που παραιτούνταν από την προεδρία της ΚΕΔ, τότε εκείνος, ο Χρ. Σάββας, όντας αντιπρόεδρος, θα προήγετο σε πρόεδρο και θα έκανε εκείνος τις αξιολογήσεις.

Οι καλά γνωρίζοντες τον Γ. Σαρρή, που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των Ενώσεων, αλλά και τον Ολυμπιακό, τον θεωρούν δραστήριο παράγοντα, έντιμο, εργατικό και άμεμπτο. Κι αν το 2008 στην εκλογή στο Δ.Σ. της ΕΠΟ είχε υμνήσει τον τωρινό αντίπαλό του, λέγοντας πως «όταν ύστερα από χρόνια ο κ. Γκαγκάτσης φύγει από την ΕΠΟ, όλοι θα λένε ότι ήταν ο καλύτερος πρόεδρος που πέρασε ποτέ», φαίνεται πως από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Και από συναγωνιστές, έγιναν αντίπαλοι για την προεδρία της ΕΠΟ

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos