«Πόλεμος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Το αντάρτικο των πλουσίων -Aντιδρούν φίλαθλοι και UEFA-FIFA στη European Super League

20 Απριλίου 2021 15:27

Το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζαμε αλλάζει; Αυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα παγκοσμίως από την Κυριακή. Και η απάντηση τείνει προς το «ναι».

Διότι οι πλούσιοι του ποδοσφαίρου αποφάσισαν να κάνουν αντάρτικο και να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα, την European Super League. Στα πρότυπα του NBA, διότι το εγχείρημα και το όλο σχέδιο έχει… αμερικάνικο άρωμα και εκκίνηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στα πρότυπα της Euroleague στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Σε αυτό το σχέδιο αποχώρησης από το Champions League συμφώνησε η «ελίτ» των ευρωπαϊκών συλλόγων: Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει καμία γαλλική ή γερμανική ομάδα. Και η απουσία ειδικά της Μπάγερν Μονάχου (και μετά της Παρί Σεν Ζερμέν), ενός τεράστιου κεφαλαίου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μέσα και έξω από τις γραμμές σημαίνει και εκπροσωπεί πολλά. Κυρίως ότι αυτό το εγχείρημα είναι άκρως επικίνδυνο. Για το ίδιο το άθλημα, για την σχέση του και την σύνδεση του με τον λαό. Οι γερμανικές ομάδες άλλωστε κατά (μίνιμουμ) 51% ανήκουν στους φιλάθλους τους βάση νόμου, οπότε μετρούν πολύ την γνώμη του κοινού στην χώρα. Και εδώ το κοινό έχει «βγει» απέναντι. Ειδικά στην Μεγάλη Βρετανία που «γέννησε» το ποδόσφαιρο και ακόμη και σήμερα οι Βρετανοί φίλαθλοι παραμένουν ρομαντικοί αγαπώντας το κλασικό προϊόν όπως το έμαθαν, έχουν εξοργιστεί. Και αν έχεις απέναντι τον λαό, άρα και τον πελάτη (εισιτήρια διαρκείας, τηλεοπτικά, αγορές κλπ) φλερτάρεις με το να τον χάσεις. Άρα κινείσαι σε μία λεπτή γραμμή που εξυπηρετεί τα άμεσα συμφέροντα σου, αλλά ίσως απολέσεις μια για πάντα τα μετέπειτα.


Ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα
Δεν είναι μυστικό ότι τα μεγάλα και μικρά κλαμπ στην Ευρώπη και παγκοσμίως «γονάτισαν» από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή που επικαλείται η ανακοίνωση των 12 ομάδων τέσσερις φορές. Η... οικονομική τρύπα αυτών των 12 ομάδων για το κενό των τριών μηνών της σεζόν 2019/20 (παρότι συνεχίστηκε και τελείωσε η χρονιά) ξεπερνά το 1,6 δισ.ευρώ. Για ολόκληρη την φετινή σεζόν που δεν υπήρχαν φίλαθλοι στα γήπεδα, ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί. Πάνω από 7 δις.ευρώ είναι τα χρέη τους και δίχως ροή χρημάτων δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν πάρει από τράπεζες. Οπότε η... τρύπα ολοένα και μεγαλώνει δίχως ρευστό, με τα έξοδα να παραμένουν μεγάλα. Οι ομάδες είναι εταιρίες που ζουν από τα μεγάλα έσοδα τους και κάνουν διαχείριση, μιας και συνήθως δεν υπάρχει ο πολύ πλούσιος επιχειρηματίας που καλύπτει τα χρέη. Κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα φλερτάρει με την χρεοκοπία, κάπως έτσι τα μεγάλα κλαμπ κάνουν αυτό το αντάρτικο για να πάρουν τα υπέρογκα έσοδα της νέας λίγκας. Δίχως να ενδιαφερθούν για τα εγχώρια εθνικά πρωταθλήματα που δεν θα έχουν υπόσταση και σιγά-σιγά θα σβήνουν, όπως τα κατάφερε η Euroleague στο μπάσκετ.


Η στάση της UEFA πριν τον γκρεμό
Η UEFA βλέπει το παγόβουνο μπροστά. Και για να το αποφύγει απειλεί αυτές τις ομάδες με άμεσο αποκλεισμό. Προσπαθεί εν ολίγοις να σώσει ότι σώζεται. Αν σώζεται τώρα... Η FIFA κρατά μία πιο χαλαρή στάση, αλλά είναι με την πλευρά της UEFA διότι δεν έχει κέρδος από το αντάρτικο και δεν είναι και ορθόν να υπάρχουν διοργανώσεις πέραν των βασικών δομών του αθλήματος. Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν σε λίγα λόγια συμπεριέλαβε όλα τα δεδομένα και τις απειλές. «Το ποδόσφαιρο και οι κυβερνήσεις είναι ενωμένες. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτό το σχέδιο που δεν έχει λογική. Η αγγλική ομοσπονδία, η ισπανική, η ιταλική, η La Liga, η Serie A, η FIFA και οι 55 δικές μας ομοσπονδίες είναι αντίθετες με αυτό το σχέδιο που πηγαίνει κόντρα στο ποδόσφαιρο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει αυτή η αλλαγή. Οι παίκτες που θα παίξουν στις ομάδες που ενδέχεται να πάρουν μέρος στο κλειστό πρωτάθλημα θα αποκλειστούν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα». Μίλησε για μία βρώμικη ντουζίνα δημοσίως....


«Για μερικούς ανθρώπους το μόνο πράγμα που υπάρχει είναι το χρήμα στις τσέπες τους, όχι η αλληλεγγύη ή οτιδήποτε άλλο. Το νέο format της UEFA διατηρεί την ανταγωνιστικότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την οικογένεια ποδοσφαίρου, τα πρωταθλήματα, τα κλαμπ εκτός από τους 12, τις ομοσπονδίες, τις κυβερνήσεις και τον πρωθυπουργό Τζόνσον, Μακρόν, Σασόλι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που σέβονται τους οπαδούς μας και τις ευρωπαϊκές αξίες» ολοκλήρωσε ο Τσεφέριν.

Τελικά είναι επανάσταση ή αποστασία; Δεν υπάρχει απάντηση τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο πλήττεται βάναυσα και κινδυνεύει να απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη των 12 ομάδων και των διοικήσεων τους. Σκοτώνουν το προϊόν, για να μην καταστραφούν οικονομικά, μιας και τα τελευταία χρόνια ζούσαν σε μία φούσκα υπέρογκων ποσών που… έσκασε η πανδημία.

Η κλειστή λίγκα της European Super League «κλειδώνει» τα μεγάλα έσοδα 12 ομάδων, των λίγων δηλαδή, των πλουσίων με λίγα λόγια. Και «σκοτώνει» τα όνειρα εκατοντάδων ομάδων στην Ευρώπη.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos