Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2: Αν έχεις σκόρερς διάβαινε!

11 Σεπτεμβρίου 2024 00:04

Τα γκολ παγκόσμιας κλάσης των Ιωαννίδη - Τζόλη έκαναν την διαφορά στο Δουβλίνο, με την Ελλάδα να επικρατεί 2-0 της Ιρλανδίας και να κάνει το «2 στα 2» στον όμιλο.

Στην κορυφή μαζί με την Αγγλία η εθνική πριν το μεταξύ τους ραντεβού τον Οκτώβριο.

Το «τρένο» της Εθνικής Ελλάδος στην Ιβάν Γιοβάνοβιτς εποχή πέρασε και από το Δουβλίνο, καθώς επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας και έτσι η «γαλανόλευκη» συνεχίζει με το απόλυτο (2χ2) την πορεία της στο Nations League.

Παράλληλα δε ήταν και η εικόνα της μέσα στο γήπεδο που σκόρπισε χαμόγελα, αφού στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα (βασικά μόνη εξαίρεση ήταν τα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου) πατούσε καλύτερα και ήταν ανώτερη ενός αντιπάλου που η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών του αγωνίζονται στην Premier League.

Ο έμπειρος κόουτς ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τους Ρότα, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη, Τσιμίκα τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά, τους Μπουχαλάκη, Σιώπη στον άξονα, τους Χατζηγιοβάννη, Τζόλη στα άκρα και τον Μπακασέτα κοντά στο «9άρι» Ιωαννίδη.

Χαμηλό τέμπο στο πρώτο μισό, η Ελλάδα απειλούσε σε στατικά
Η ανάπαυλα βρήκε το ματς του Δουβλίνου χωρίς σκορ και με δύο επιμέρους εικόνες. Στα πρώτα 35 λεπτά η «γαλανόλευκη» ναι μεν δεν ήταν εντυπωσιακή καθώς αντιμετώπιζε ζητήματα στην ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή κρατούσε με ευκολία τους γηπεδούχους μακριά από τα καρέ του Βλαχοδήμου και ήταν εκείνη που έβγαζε φάσεις μέσω στατικών.

Πιο συγκεκριμένα σε ανάλογες στιγμές απείλησε με τους Κουλιεράκη στο 11’ όταν η κεφαλιά του «έγλυψε» το οριζόντιο δοκάρι και Μπακασέτα στο 26’, όπου ο Κέλεχερ απέκρουσε την απευθείας εκτέλεση φάουλ του.

Η αναμέτρηση κυλούσε σε χαμηλό τέμπο, προς στιγμήν για να πάρει η «γαλανόλευκη» και την κατοχή και να παίξει περισσότερο κάθετα ο Μπακασέτας γυρνούσε πιο πίσω από τον Ιωαννίδη και ευρύτερα ήταν ένα παιχνίδι όπου αν μία ομάδα έδειχνε σε θέση να βρει δίχτυα ήταν Ελλάδα.

Ωστόσο στα τελευταία του λεπτά και από το 40’ και έπειτα, οι γηπεδούχοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισαν να φτάνουν με αξιώσεις στα καρέ μας, παίζοντας κυρίως από τα δεξιά.

Στο 45’ απώλεσαν την πρώτη τους ευκαιρία όταν ο Μπρόουν σούταρε από καλή θέση άουτ και λίγο αργότερα είχαμε το τελευταίο σφύριγμα για το πρώτο μισό, όπου δεν είχαμε γκολ, η κατοχή ήταν στο 50%-50% και αθροιστικά μόλις πέντε τελικές (3-2 για την Ιρλανδία). Ωστόσο οι δύο πιο επικίνδυνες είχαν… γαλανόλευκη απόχρωση.

«Κεραυνός» Ιωαννίδη και 0-1
Στο δεύτερο μισό δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ενδεκάδα μας, αλλά η «γαλανόλευκη» μπήκε πιο… ζωντανά. Εβγαζε περισσότερο «νεύρο» και στο 50’ άνοιξε το σκορ με τον… συνήθη ύποπτο, τον Ιωαννίδη.

Οι διεθνείς μας κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα, ο Μπακασετάς «οπισθοχώρησε» λίγο, έστρωσε ωραία στον 24χρονο φορ που βρήκε ελεύθερο πεδίο έξω από τα αντίπαλα καρέ και με έναν «κεραυνό» με το αριστερό, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον πορτιέρε της Λίβερπουλ.

Από το 46’ ως το 75’ οι τελικές ήταν 4-1 για την «γαλανόλευκη»
Πλέον ξεκινήσαμε και βλέπαμε εντελώς άλλο ματς, καθώς η «γαλανόλευκη» πήρε τα ηνία και με γνώμονα πως οι γηπεδούχοι άρχισαν σταδιακά να ανοίγονται (π.χ.μετά το 70’ «γύρισανι» σε ένα τρόπο τινά 4-2-4),οι διεθνείς μας έβρισκαν και ελεύθερους χώρους.

Με την είσοδο των Πέλκα, Ζαφείρη μπήκαν στο γήπεδο και «φρέσκα» πόδια, η Ελλάδα «άπλωνε» την ανάπτυξή της, διέθετε υπομονή, ενώ με τον Τζόλη έβγαινε και στο τρανζίσιον. Παράλληλα απειλούσε με καλά σουτ όπως του τελευταίου αλλά και του Μπακασέτα και προβάλλει ως άκρως χαρακτηριστικό το εύρημα ότι ενώ στο 45’ οι τελικές ήταν 3-2 υπέρ των Ιρλανδών, στο 75’ η «γαλανόλευκη» είχε 6 και οι γηπεδούχοι 4. Ετσι σε μισή ώρα μπάλας ήταν 4-1 υπέρ της.

Πανέμορφη ασίστ Μπακασέτα και πολύ ωραία ενέργεια Τζόλη για το 0-2
Υπό αυτές τις συνθήκες μπήκαμε στο τελευταίο 10λεπτο χωρίς τις καθυστερήσεις, όπου οι γηπεδούχοι βγήκαν όλοι μπροστά, αφού δεν διέθεταν πια άλλα χρονικά περιθώρια. Στο 85’ μάλιστα βρήκαν ένα επικίνδυνο σουτ με τον Ρόμπινσον που κόντραρε, αλλά σε γενικές γραμμές οι διεθνείς μας δεν απειλούνταν ουσιαστικά, ενώ η τετράδα της άμυνας έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά.

Κάπου εκεί μάλιστα «τελείωσαν» και το παιχνίδι, καθώς ο Μπακασέτας βρήκε πανέξυπνα και πολύ όμορφα τον Τζόλη στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων, εκείνος πάτησε στο «κουτί», «άδειασε» τον Κόλινς και πλάσαρε εύστοχα για το μετέπειτα τελικό 0-2.

MVP: Ο Ιωαννίδης. «Ξεκλείδωσε» τον αγώνα με ένα τελείωμα που παραπέμπει σε φορ μεγάλης κλάσης. Απλά. Τέλος.

Στο ύψος του: Ο Μπακασέτας έδειξε πως ξέρει πολλά «κιλά» μπάλα και με δύο οξυδερκείς κινήσεις μοίρασε ισάριθμες ασίστ. Πολύ καλό ματς και εξαιρετικό τελείωμα από τον Τζόλη για το 0-2, άριστα και στους τέσσερις της άμυνας (Ρότα, Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Τσιμίκας).

Η «γκάφα»: Στο 0-2 η άμυνα των Ιρλανδών ήταν ψηλά και οι Μπακασέτας, Τζόλης που «βρέθηκαν» άψογα την… εξέθεσαν.

Το «στραγάλι»: Σε ροή αγώνα ακυρώθηκε το ομολογουμένως όμορφο γκολ του Ογκμπένε στο 41’, καθώς ο 27χρονος μεσοεπιθετικός ήταν εκτεθειμένος όταν υποδέχθηκε την μπάλα και έτσι βρίσκονταν σε αντικανονική θέση. Στο 46’ ο Μπράντι «έσκασε» μία αγκωνιά στον Ρότα, όπου και μπορεί να… υπάρξει συζήτηση αν θα μπορούσε να τιμωρηθεί παραπάνω από το ότι του καταλογίστηκε απλά ένα φάουλ. Ο ρέφερι άφησε κάποιες στιγμές το «σκληρό» παιχνίδι των γηπεδούχων.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Η «γαλανόλευκη» βρήκε δύο φορές δίχτυα, είχε ένα δοκάρι και με μόνη εξαίρεση το τελευταίο πεντάλεπτο (plus τις καθυστερήσεις) του πρώτου ημιχρόνου, ήταν τουλάχιστον καλύτερη των γηπεδούχων. Δίκαιη 100% η νίκη της Ελλάδος.

Ιρλανδία: Κέλεχερ, Ο' Σέι, Ομομπαμιντέλε (74’ Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84’ Ρόμπινσον), Σμόλμπον, Μόλουμπι (63’ Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74’ Μάκατιρ), Σμόντικς (84’ Ιντα).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67’ Πέλκας), Σιώπης (89’ Ντόι), Χατζηγιοβάνης (67’ Ζαφείρης), Μπακασέτας, Τζόλης (89’ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (89’ Παυλίδης).

Τα αποτελέσματα

Ιρλανδία-Ελλάδα 0-2
Αγγλία-Φινλανδία 2-0

Η βαθμολογία (σε 2 ματς)
Ελλάδα 6 5-0
Αγγλία 6 4-0
Ιρλανδία 0 0-4
Φινλανδία 0 0-5

Επόμενη αγωνιστική (10/10)
Αγγλία-Ελλάδα
Φινλανδία-Ιρλανδία

gazzetta.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos