Αναμονή 14 ετών για την ΑΕΚ στο αθηναϊκό ντέρμπι!

12 Ιουλίου 2020 14:03

Καλοκαίρι 1960 και στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής η σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια ΑΕΚ απώλεσε τον τίτλο στα τελευταία δύο ματς.


Η «Ενωση» ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας επειδή, αν και ενάντια σε Απόλλωνα Καλαμαριάς και Πανιώνιο της αρκούσε μία νίκη και μία ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρια, ούσα 3 βαθμούς μπροστά. Και στο superleague στοίχημα ήρθαν τα πάνω κάτω!

Η «Ενωση» νικά με 6-2 τους Πόντιους και ο Παναθηναϊκός 2-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και όλα θα κρίνονταν στο φινάλε, όπου η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, αντίπαλοι αμφότεροι αδιάφοροι βαθμολογικά. Μάλιστα ο Πανιώνιος είχε προτείνει να διεξαχθεί το ματς στη Φιλαδέλφεια και όχι στη Νέα Σμύρνη αλλά αρνήθηκαν οι «πράσινοι». Εντέλει ο Πανιώνιος, αν και αδιάφορος, καταφέρνει να επικρατήσει με 3-2 της ΑΕΚ ενώ ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει με 4-0 του Ολυμπιακού!

Όλα θα κρίνονταν σε μπαράζ όπου ο Παναθηναϊκός (βάσει κανονισμών), λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων, βολευόταν και με την ισοπαλία. Το μπαράζ έλαβε χώρα στο Καραϊσκάκη, στις 31 Ιουλίου 1960 και με γκολ των Πανάκη και Παπαεμμανουήλ, αν και από το 40’ έπαιζε με δέκα ελέω αποβολής του Αγγελόπουλου, το «τριφύλλι» νίκησε 2-1 και πήρε τον τίτλο. Από τότε είχαν Παναθηναϊκός – ΑΕΚ να αγωνιστούν Ιούλιο μήνα, όπως απόψε στο ΟΑΚΑ και στο ματς που κυριαρχεί στο στοίχημα Σούπερ Λιγκ!! Ο ΠΑΟ είναι αήττητος στα τελευταία 12 εντός με 9-3-0, ήτοι μετά την ΑΕΛ, για την ΑΕΚ η ήττα από τον Ολυμπιακό είναι η μοναδική στα τελευταία 15 για το πρωτάθλημα και μοναδική στα τελευταία 21 επίσημα.

Ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει μονάχα μια φορά στα τελευταία επτά την ΑΕΚ (1-4-2) ανεξαρτήτως έδρας, στο 55-41-38 συνολικά η παράδοσή τους. Με τον Παναθηναϊκό γηπεδούχο η ΑΕΚ δεν έχει διπλό από τον Οκτώβρη του 2006, 2-1 τότε (25’ Παπαδόπουλος / 28’ πέν. Μαντούκα, 76’ Δέλλας). Με Βίκτορ Μουνιόθ τότε το «τριφύλλι», με τους… Μήτσους (Σαλπιγγίδη και Παπαδόπουλο μπροστά), η «Ενωση» του Γιόρενς Σέρα Φερέρ έπαιζε με τον Καμπάνταη, Σορεντίνο, Τσιρίλο κλπ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos