Μεγάλες οι καταστροφές σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα

02 Φεβρουαρίου 2015 13:45

Αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες οι κάτοικοι σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα. Εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, κατέρρευσε η σκεπή του Γυμνασίου - Λυκείου Μελίκης Ημαθίας.

Κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας η Εγνατία Οδός, στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κοίλων και Καλαμιάς, στην Κοζάνη, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Στη Φθιώτιδα μετά από ένα εφιαλτικό εικοσιτετράωρο, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό, παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις.

Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών.

Ήδη, η τροχαία επέτρεψε την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών που είχε διακοπεί από χθες το απόγευμα. Αποκαθίσταται επίσης η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο που είχε διακοπεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Μεγάλες οι καταστροφές σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα

Στη δυτική Φθιώτιδα -όπου ο χείμαρρος Βίστριζα ουσιαστικά μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο του νερού από τα Βαρδούσια και την περιοχή της Ευρυτανίας- σήμερα το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από την πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν κατοίκους από το χωριό Μάρμαρα, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό τους.

Όλη τη νύχτα, μηχανήματα της περιφέρειας προσπάθησαν να ανοίξουν άλλες προσβάσεις από τη δασική περιοχή χωρίς όμως να το καταφέρουν, αφού βρέθηκαν μπροστά σε καινούργιες κατολισθήσεις.

Στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα αποτυπώνονται ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς κατολισθήσεις απειλούν ακόμη και χωριά. Χθες στο χωριό Κρίκελλο, πυροσβεστική, αστυνομία, αλλά και η περιφέρεια προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κατοίκους του χωριού από τη στιγμή που σημειώθηκε κατολίσθηση ακριβώς πάνω από το χωριό. Έπειτα από προσπάθεια που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, μπόρεσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους που ήταν εγκλωβισμένοι.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργανώνεται σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών, καθώς εντοπίζονται προβλήματα με υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στάβλους που παρέσυραν οι κατολισθήσεις, προσβάσεις που έχουν διαλυθεί και, το κυριότερο, ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά προστατευτικά έργα υπήρχαν στον Σπερχειό ποταμό αλλά και τους χείμαρρους στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία έχουν ήδη καταστραφεί και απειλούνται χωριά πλέον, στην επόμενη μικρή βροχή.

Κατέρρευσε η σκεπή του Γυμνασίου - Λυκείου Μελίκης

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απομάκρυνσης από το Γυμνάσιο-Λύκειο Μελίκης Ημαθίας της σκεπής που κατέρρευσε χθες εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Στο μεταξύ το σχολείο σήμερα παραμένει κλειστό. "Η σκεπή έχει καταστραφεί ολοσχερώς και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας Παναγιώτης Γκυρίνης.

Ο ίδιος εκτιμά πως η απομάκρυνση της σκεπής από το σχολικό κτήριο, που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ.Γκυρίνη, ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών ώστε να μπουν τα παιδιά στο σχολείο και να συνεχίσουν τα μαθήματά τους ενώ θα αναζητήσει ευθύνες για το θέμα "απ' όπου και αν προκύπτουν".

Η σκεπή, περίπου 600 τετραγωνικών, φτιαγμένη από ξύλο και λαμαρίνα πριν από μια οκταετία δεν άντεξε τις ισχυρές πιέσεις των ανέμων και διαλύθηκε. Κάποια κομμάτια της, μάλιστα, "έφυγαν" στα διπλανά κτήρια και προξένησαν ζημιές, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Σχετικά με το πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία (Γυμνάσιο και Λύκειο) αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα, εντός της ημέρας, βάσει των εκτιμήσεων που θα γίνουν για το πότε το κτίριο θα κριθεί ασφαλές για την επανέναρξη των μαθημάτων.

Ευθύνες αναζητά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Ημαθίας (ΟΕΣΓΚ), με τον πρόεδρό της Γιώργο Αρβανίτη να προσανατολίζεται στην υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι, για το θέμα θα συνεδριάσει το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι, "με έκπληξη και τρόμο γίναμε όλοι μάρτυρες της κατάρρευσης σα χάρτινος πύργος της σκεπής του σχολικού κτιρίου που στεγάζει το Λύκειο - Γυμνάσιο Μελίκης, έπειτα από τους σφοδρούς ανέμους που φυσούσαν στην περιοχή. Λαμαρίνες σκορπισμένες παντού,δοκάρια πεταμένα,κεραμίδια σπασμένα, τόνοι υλικού ριγμένα στον προαύλιο χώρο του σχολείου, που η καλή τύχη το έφερε να είναι άδειο από μαθητές λόγω κυριακάτικης αργίας".

Η ΟΕΣΓΚ Ημαθίας "εκφράζει την αγανάκτησή της για την άσχημη κατάσταση που παρουσιάζουν τα σχολεία της περιοχής,κατάσταση που τα μετατρέπει σε φονικές παγίδες κάθε φορά που εκδηλώνονται "ακραία" καιρικά φαινόμενα".

Η Ομοσπονδία καλεί τους υπεύθυνους φορείς "να μην παίζουν με την ασφάλεια και τι ζωές των παιδιών μας" και να μεριμνήσουν ώστε "να επιδιορθωθούν τάχιστα οι καταστροφές στο Λύκειο Γυμνάσιο Μελίκης και να ελεγχθούν άμεσα όλα τα σχολικά μας κτίρια, να συντηρηθούν και να επιδιορθωθούν όσα χρήζουν επιδιόρθωσης ή συντήρησης".

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας οδού

Κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας η Εγνατία Οδός, στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κοίλων και Καλαμιάς, στην Κοζάνη, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της ενωτικής οδού Κοίλων - Βατερού και της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων. Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου, λόγω κατολισθήσεων διεκόπη η κυκλοφορία σε τμήματα των επαρχιακών δρόμων Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής και Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου). Στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπονται για σήμερα χιονοπτώσεις σε ορεινές και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές. Ακόμη, στο Κιλκίς, εξαιτίας υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, έχουν κλείσει τμήματα επαρχιακών δρόμων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos