×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Χορός» επικρίσεων κατά Ρεπούση για το Ζάλογγο

31 Μαϊος 2013 15:32

Νέες έντονες επικρίσεις δέχεται η Μαρία Ρεπούση. Αφορμή, αυτή τη φορά, χθεσινές δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό κατά τις οποίες η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ερωτηθείσα εάν υπήρξε ο «χορός του Ζαλόγγου», απάντησε ότι «κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».

«Χορός» επικρίσεων κατά Ρεπούση για το Ζάλογγο

Η ίδια, μετά τον διαδικτυακό σάλο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» σχολίασε:

Η Μ.Ρεπούση στην «Κοινωνία ώρα Mega» [31/05]

«Η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να αφήσει λίγο αυτά τα ζητήματα στην άκρη και να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν έκανα καμιά αναφορά στον χορό του Ζαλόγγου, απολύτως καμία αναφορά. Και θα ήθελα επίσης να πω στην εκπομπή σας ότι δεν υπάρχουν μάγισσες, αν θέλει κάποιος να βρει να ψάξει στο μεσαίωνα και εκεί πάλι θα δυσκολευτεί να τις βρει», είπε.

«Έκανε μια ερώτηση ο δημοσιογράφος, παρέπεμψα σε κάποιο βιβλίο και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια γενική συζήτηση για τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία και δεν καταλαβαίνω γιατί είδατε αυτό το θέμα, δεν έκανα καμιά αναφορά προσωπικά στον χορό του Ζαλόγγου. Και δεν θα ακούσετε να μιλάω εγώ για τον χορό του Ζαλόγγου», συμπλήρωσε.

Πριν από λίγες ημέρες η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις όταν, απευθυνόμενη σε συναδέλφους της πανεπιστημιακούς -όπως η ίδια ισχυρίζεται- ζητούσε να κινητοποιηθούν ώστε να αποσυρθεί διάταξη από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Σχετικά με αυτήν την επιστολή της η βουλευτής είπε στο Mega: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν θέλω να δώσω καμία αφορμή. Η επιστολή μου είχε να κάνει με την πολιτική μου θέση την οποία υπερασπίζομαι σταθερά ότι δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε ποινικοποίηση της αντίθετης ιστορικής άποψης. Αυτό εμπεριείχε η επιστολή μου, αυτό ήθελα να πω στους συναδέλφους μου και αυτό είπα και εξακολουθώ και το λέω. Πιστεύω ότι στις δημοκρατίες δεν χρειάζεται να ποινικοποιούμε την ελεύθερη έκφραση της γνώμης».

Αντιδράσεις για τη νέα δήλωση

Λίγες ώρες μετά τη ραδιοφωνική συνέντευξη της Μαρία Ρεπούση, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης «ανέβασε» στις σελίδες του στο facebook και στο twitter το παρακάτω κείμενο:

«Η ... αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα της κυρίας Ρεπούση

"Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος του γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του".

Αυτά έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο "Βιβλίο του γέλιου και της λήθης" το 1978, με σκοπό να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του.

Εκείνοι αφυπνίστηκαν! Η κυρία Ρεπούση;».

Αντίθετα, υπέρ της Μαρίας Ρεπούση τοποθετήθηκε χθες βράδυ μέσω facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος: «Πάντοτε πίστευα ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος αχταρμάς από την πρόσμειξη της ιστορικής έρευνας με την εκάστοτε πολιτική ή θρησκευτική μισαλλοδοξία. Από την άλλη, αν δεν πάρουν κάποιοι το ρίσκο να επαναλάβουν δημόσια αυτά που από χρόνια συζητούν στα φοιτητικά αμφιθέατρα θα παραμείνουμε εσαεί αθύρματα του κάθε καλόγερου, του κάθε ιμάμη και του κάθε ραβίνου. Ναι, είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει η Μαρία. Όχι για το έθνος. Για την ίδια».

Για το βιβλίο της Ιστορίας

Στην επίμαχη ραδιοφωνική συνέντευξη η Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ρωτήθηκε και για το αποσυρθέν σήμερα διδακτικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, το οποίο υπέγραφε και στο οποίο γινόταν λόγος για «συνωστισμό» στην αποβάθρα της Σμύρνης την ημέρα της Καταστροφής. Η κυρία Ρεπούση απάντησε ως εξής:

«Υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ηταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μία ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη "συνωστισμός", υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός».

Ερωτηθείσα αν νιώθει θύμα, η κυρία Ρεπούση απάντησε: «Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos