×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Αθήνα - Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

04 Ιουνίου 2013 11:33

Ασθενής σεισμιική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.56 τα ξημερώματα της Τρίτης, 22 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίζεται σε απόσταση 2 - 3 χιλιομέτρων ανατολικά των Σπάτων.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Αττική, καθώς και στην Κόρινθο και τη Νότια Εύβοια. Προκάλεσε μάλιστα αναστάτωση στο Πικέρμι όπου κάποιοι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο.

Δεν έχουν πάντως αναφερθεί ζημιές.

«Πρόκειται για μία ασθενή σεισμική δόνηση που με βάση τα πρώτα δεδομένα δεν θεωρείται ανησυχητική», δήλωσε στο Ethnos.gr, σχετικά ερωτηθείς, o σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιάννης Μπασκούτας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί, το μικρό μέγεθός της δεν επιτρέπει ακόμη με βεβαιότητα να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν πρόκειται για το κύριο σεισμικό γεγονός.

«Από μόνος του πάντως είναι ένας πολύ μικρός σεισμός», τονίζει ο σεισμολόγος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η περιοχή που έδωσε τον σεισμό χαρακτηρίζεται από μια πολύ αραιή σεισμικότητα μέσα στο χρόνο, καθώς τα μόνα άξια λόγου σεισμικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί τοποθετούνται στα έτη 1983, 1988 και 2001, με μεγέθη της τάξης των 4 Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, o καιηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου ΑΘηνών, Κώστας Μακρόπουλος:

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Πιστεύω ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι σε αυτά τα πολύ μικρά ρήγματα που γενικά όλος ο ελληνικός χώρος έχει τέτοια, δεν έχουμε κάποιο βεβαρημένο παρελθόν από την περιοχή (...) Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η περιοχή δεν έχει κάποιο βεβαρημένο παρελθόν για μεγάλους σεισμούς. Το ρήγμα είναι μικρό. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει ούτε μετασεισμούς. Πρόκειται για ένα ρήγμα περίπου ένα χιλιόμετρο από το τέλος του αεροδρομίου».

Αναφορικά με το Αίγιο τόνισε ότι πρόκειται για μία τελείως διαφορετική περίπτωση, αφού μέχρι χθες το βράδυ είχαμε 462 μετρήσιμους σεισμούς, από τις 21 Μαϊου με φθίνουσα όμως πορεία.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι η περιοχή των Σπάτων και της Αρτέμιδας δίνει αρκετά συχνά σεισμούς, μικρού μεγέθους, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Η περιοχή των Σπάτων, Λούτσας, Αρτέμιδος δε δίνει μεγάλους σεισμούς, αντιθέτως είναι μικροί και μεμονωμένοι, χωρίς να υπάρχει κάποια επίπτωση, μέχρι 4,5 – 5 ρίχτερ. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, διότι τα ρήγματα που υπάρχουν εκεί δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγάλα μεγέθη. Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός γιατί υπάρχουν χαλαρά εδάφη και υψηλές κατασκευές και ήταν ώρα κοινής ησυχίας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί η μετασεισμική δραστηριότητα της περιοχής δίνει πάρα πολύ μικρούς σεισμούς, που δε γίνονται καν αντιληπτοί».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos