«Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα - Χθες στο Σύνταγμα, όμως, έδωσαν το «παρών»...

19 Ιουνίου 2015 10:43

Ισως ήταν οι τελευταίοι Ελληνες που δεν είχαν κατέβει σε διαδήλωση. Χθες στο Σύνταγμα, όμως, έδωσαν το «παρών» πολλοί από εκείνους που στις 8.00 το βράδυ συνηθίζουν να βλέπουν το δελτίο ειδήσεων από τον καναπέ του σπιτιού τους, για να ζητήσουν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση τώρα, ώστε η χώρα μας να μη χάσει τη θέση της στην Ευρώπη.

Η διαδήλωση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που διοργανώθηκε μέσω των social media, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Το εντυπωσιακό όμως, δεν ήταν ο αριθμός εκείνων που κατέβηκαν στο Σύνταγμα, αλλά η εικόνα των συμμετεχόντων. Γύρω σου έβλεπες άνδρες με κουστούμια και κυρίες με φορέματα, ανθρώπους που είχαν φέρει και τον σκύλο τους μαζί για βόλτα, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας ήταν άνω των 45 ετών. Σε κλίμα που περισσότερο θύμιζε παρουσίαση βιβλίου και λιγότερο διαδήλωση, οι συμμετέχοντες είχαν λίγες σημαίες, ακόμα λιγότερα πλακάτ και κανένα πανό. Το μόνο... επαναστατικό αξεσουάρ που χρησιμοποιήθηκε ευρέως ήταν οι σφυρίχτρες τις οποίες τους είχαν προτρέψει οι διοργανωτές να φέρουν μαζί τους, ώστε να υπάρξει αγωνιστική ατμόσφαιρα.

Τα λιγοστά αυτοσχέδια πανό έγραφαν συνθήματα, όπως «ΕΡΤ = Κανάλι κρατικής προπαγάνδας» και «Στρατούλη, Λαφαζάνη και κάθε παλαβέ απ' την Ευρώπη δε θα μας βγάλετε ποτέ», με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να κάνουν ποικίλα σχόλια. «Δε μας το είχαν πει πως επιτρέπονται τα πανό, αλλιώς θα φτιάχναμε κι εμείς τα δικά μας!», σχολίασε μια κυρία και οι φίλες της ξέσπασαν σε γέλια, καθώς και οι τρεις ήταν γύρω στα 60, με ντύσιμο που θα ταίριαζε πιο πολύ σε εξόρμηση για θερινό σινεμά.

Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια της διαδήλωσης, πέρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη σχέση της Ελλάδας μαζί της, είχαν ως βασικό τους θέμα την πολιτική επικαιρότητα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διαδηλωτές έβγαζαν selfie με το πλήθος για να τις στείλουν στα social media.

Μετά τις 9.00 το βράδυ, όταν πια ο κόσμος είχε γεμίσει την πλατεία Συντάγματος, πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», εμφανίστηκαν μέσα στο πλήθος, πράγμα το οποίο σπανίως έχουν την ευκαιρία να κάνουν.

«Συγγνώμη»

Σε αυτή τη συγκέντρωση, όμως, ήταν εμφανές πως δεν υπήρχε καμία διάθεση για την πρόκληση επεισοδίων. Αντιθέτως, ήταν η πρώτη διαδήλωση που αν κατά λάθος κάποιος σε έσπρωχνε για να περάσει αμέσως μετά σου ζητούσε ευγενικά «συγγνώμη».

Ισως επειδή το πλήθος έμοιαζε τόσο ακίνδυνο, θεωρήθηκε υπερβολή η αυστηρή αστυνόμευσή του, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ανέβει τα σκαλάκια πίσω απ' τον Αγνωστο Στρατιώτη, και να ξεχυθεί στο προαύλιο της Βουλής, γύρω απ' τις μαρμάρινες κολώνες, απ' όπου και άρχισε να φωνάζει αυτοσχέδια συνθήματα όπως «Ευρώπη – Ευρώπη» και «Ελλάς – Ευρώπη – Δημοκρατία».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos