×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.: Εισιτήρια για 18 γραμμές με τιμές ακτοπλοΐας

13 Ιουνίου 2013 18:50

Με στόχο να καλύψει 18 προορισμούς στην ελληνική επικράτεια η εταιρία Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε (HELLENIC SEAPLANES S.A) στοχεύει να μπει δυναμικά στον χώρο των υδατοδιαδρομών μετά τις τελευταίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Με εισιτήριο, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, που αντιστοιχεί σε αυτό των καραβιών (χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο αν είναι των συμβατικών ή ταχυπλόων) η εταιρία σχεδιάζει να συνδέσει την Αττική (μητροπολιτικό υδατοδρόμιο), με τα Κύθηρα, τη Νάξο, την Πάρο, την Κάρπαθο, τη Σητεία και τη Σκιάθο, τη Ρόδο με την Κω, την Αστυπάλαια και τη Λέρο, την Κω με την Αστυπάλαια και τη Λέρο, την Κέρκυρα, με τη Ζάκυνθο και τέλος το Άκτιο με την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

«Η εταιρεία μας η οποία έχει εξασφαλίσει μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο από επενδυτικό κολοσσό του εξωτερικού, ξεκινά με βάση την εξασφάλιση λειτουργίας όσο περισσότερων Υδατοδρομίων μπορούμε (100 αδειοδοτημένα για το 2013) με άξονα για την ανάπτυξη δικτύου Υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα», τονίζει σε ανακοίνωσή της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.

Όπως σημειώνει «έχει ήδη συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για την μελέτη και υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο».

Παράγοντες της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε θεωρούν ότι το μέγεθος της αγοράς για τακτικές πτήσεις υδροπλάνων στην Ευρώπη είναι πολλές φορές ίδιο ή και μεγαλύτερο από αυτό της Βόρειας Αμερικής και ακόμη πολύ μεγαλύτερο από ότι στις Μαλδίβες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει υδροπλάνα και λειτουργούν σήμερα. Εκτιμούν, δε, ότι την επόμενη δεκαετία, η Ευρώπη θα απορροφήσει πάνω από 1.500.000.000 ευρώ σε αμφίβια αεροσκάφη και ότι η ετήσια αγορά για τις πωλήσεις εισιτηρίων για τις τακτικές και μόνο είναι πάνω από 1,0 δισ. € ετησίως.

Καθώς η Ελλάδα έχει περίπου 300 κατοικημένα νησιά και νησίδες εκ των οποίων μόνο 27 έχουν αεροδρόμια, με πολλά από αυτά τα αεροδρόμια να είναι με ΣΑΠ διαδρόμους (Σύντομης Απογείωσης και Προσγείωσης) και κάποια από αυτά να λειτουργούν εποχικά τα περιθώρια είναι μεγάλα. Άλλωστε σύμφωνα με την εταιρία οι νησιώτικοι πληθυσμοί μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με την εποχή και μερικές φορές πέραν του 600% του πληθυσμού που κατοικεί ετησίως.

Το πλαίσιο

Με το Νόμος 4146/2013 που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση επιτρέπεται στα Αδειοδοτημένα Yδατοδρόμια, βάσει του νέου Nόμου, η πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων πτήσεων Δημοσίων Mεταφορών Yδροπλάνων για μεταφορά επιβατών, φορτίων, ταχυδρομείου καθώς και μια σειρά ειδικών πτήσεων (Nοσοκομειακών, Έρευνας-Διάσωσης, Πυρόσβεσης, Γενικής αεροπορίας, Aεροπορικών εργασιών κ.λπ).

Oι πτήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται τόσο, προς κάθε άλλο αδειοδοτημένο Yδατοδρόμιο, όσο και προς χερσαία αεροδρόμια με την χρήση αμφίβιων υδροπλάνων. Eπίσης θα επιτρέπεται να πραγματοποιούνται έκτακτες πτήσεις (charter flights) προς υδάτινα πεδία για τα οποία σημειωτέον δεν απαιτείται Aδειοδότηση. Επίσης με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρίες, δήμοι, περιφέρειες, ενώσεις προσώπων, αλλά και το Δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια σε ολόκληρη την Eλλάδα.

Η εταιρία σκοπέυει να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα Twin Otter Series 400, καναδικής κατασκευής και χωρητικότητας 19 θέσεων. 600 από αυτά πετούν ακόμα καθώς το 1988 σταμάτησε η παραγωγή τους.

Η ιστορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, ελλείψει Υδατοδρομίου στην Αθήνα και χωρίς να διεξάγονται πτήσεις στο Αιγαίο, η εταιρεία Αir Sea Lines ξεκίνησει πτήσεις. Έχοντας εξασφαλίσει άδειες και δημιουργώντας 10 υδατοδρόμια σε νησιά του Ιονίου η εταιρεία πραγματοποίησε μέχρι το 2008 περίπου 18.500 πτήσεις, μεταφέροντας 180.000 επιβάτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την εταιρεία παρέμενε η δημιουργία κατάλληλης βάσης στην Αττική. Η πρόσβαση των επιβατών στο Λαύριο απαιτούσε πολύ χρόνο και κόστιζε ακριβά, ενώ και το υδατοδρόμιο όταν επικρατούσαν μελτέμια δεν ήταν κατάλληλο (ασφαλές) για την εκτέλεση πτήσεων.

Το 2009 οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας αποχώρησαν, 70 άτομα απολύθηκαν από τα υδατοδρόμια όλης της Ελλάδας, οι πτήσεις ανεστάλησαν και 25 εκατ. ευρώ επένδυσης «βούλιαξαν» στις ελληνικές θάλασσες...

Πηγή: www.reporter.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos