×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Γκάζι» για πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ

20 Ιουνίου 2013 10:44

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πατήσει... γκάζι για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και άλλων δημόσιων

επιχειρήσεων -για να καλύψει το κενό από τη ΔΕΠΑ- αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στη "Wall Street Journal" ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Στέλιος Σταυρίδης.

"Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την πώληση του κυριότερου λιμανιού της χώρας, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε μια προσπάθεια να καλύψει άμεσα την τρύπα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Αποκρατικοποιήσεις [19/06]

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, σχολιάζοντας την προσπάθεια αυτή είπε στη "WSJ" ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ -που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και είχε σχεδιαστεί ενδεικτικά να γίνει το 2014- μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί φέτος, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών.

Κάλυψη 1 δισ. ευρώ

Η πώληση αυτή θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στην κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της εκτιμώμενης υστέρησης 1 δισ. ευρώ από τον στόχο για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2013 που προβλέπεται στο Μνημόνιο, αναφέρει η "WSJ".

Το λιμάνι "είναι μία ώριμη εναλλακτική, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία εκεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Κίνα", υπογράμμισε ο κ. Σταυρίδης. Και πρόσθεσε: "Εχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Εως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε πάρει την τελική απόφαση".

Σύμφωνα με τη "WSJ", ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι άλλες αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν 1/3 στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Οσον αφορά τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταυρίδης δήλωσε πως "θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά". Οπως είπε, μπορεί να πάρει ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ

Λόγοι αποτυχίας

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για αποτυχία, αλλά υποστήριξε πως το αποτέλεσμα οφείλεται στις συνθήκες της αγοράς "που δεν είναι δικό μας λάθος".

Σύμφωνα, πάντως, με εκτίμηση του διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κ. Σταμπολή, η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου από τη Gazprom στην Ελλάδα ήταν η αιτία για το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στον ρωσικό κολοσσό. Υπήρξε συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο, μεταξύ Σαμαρά και Μίλερ, για δραστική μείωση της τιμής σε ποσοστό 20%-25%, αλλά η δημοσιοποίηση του γεγονότος θα προκαλούσε ένα ντόμινο προσφυγών από εταιρείες της Κεντρικής Ευρώπης. Ο δ. σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης δήλωσε ότι "η ΔΕΠΑ ήδη από τον Μάρτιο έθεσε στη ρωσική Gazprom θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos