Δευτέρα η εκταμίευση των 7,16 δισ. ευρώ με απόφαση του ESM

18 Ιουλίου 2015 11:26

Από χθες επισήμως, με την έγκριση του Εurogroup και του διοικητικού συμβουλίου του ΕSΜ, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.


Συγχρόνως τη Δευτέρα θα απελευθερωθούν 7,16 δισ. από το πανευρωπαϊκό ταμείο EFSΜ που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει την ίδια ημέρα, αλλά και τις δόσεις προς το ΔΝΤ που εκκρεμούν από τον Ιούνιο.

Στην τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ESM (όπου μέλη είναι πάλι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) επισημάνθηκε ότι οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, με το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίζει την πρώτη δέσμη μέτρων όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά και τα υπόλοιπα έξι Κοινοβούλια να έχουν περάσει είτε από την Ολομέλεια είτε από επιτροπές το αίτημα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

«Η ευθύνη να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ομαλά είναι τελείως ελληνική», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά πρέπει να τελειώσουν σε μερικές εβδομάδες, καθώς το δάνειο-γέφυρα 7,16 δισ. επαρκεί για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τις 20 Αυγούστου, πριν λήξει το δεύτερο ομόλογο της ΕΚΤ, αξίας περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Από τα 7,16 δισ. τα 6,7 θα πάνε για τις πληρωμές της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος (472 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε στον ειδικό λογαριασμό μαζί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (SMP και ANFA) που θα αποτελέσουν τις εγγυήσεις για τα κράτη-μέλη εκτός Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντομπρόβσκις δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα γίνει αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις έως τις 20 Αυγούστου και αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι το δεύτερο μισό του Αυγούστου». Για τον κ. Ντομπρόβσκις, η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της από το παρελθόν, καθώς τώρα έχει ήδη προχωρήσει στη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον τρόπο που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι οι μέθοδοι που είχαν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν αποτελεσματικές, καθώς «δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία έπειτα από 4 μήνες συζητήσεων». Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Οσον αφορά το χρέος, το θέμα αυτό έχει επιστρέψει στην ατζέντα, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, καθώς η Σύνοδος Κορυφής δέχθηκε να συμπεριλάβει την προσφορά που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2012 και η οποία είχε λήξει μαζί με το παλαιό πρόγραμμα και τώρα βρίσκεται πάλι στο τραπέζι με την υπογραφή του νέου Μνημονίου.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos