Μπλόκο από το ΙΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

20 Αυγούστου 2015 15:46

Να μην προχωρούν στην έκδοση νέων συντάξεων σε όσους έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση από 1/1/2015 ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες το ΙΚΑ, με επιστολή του από τις 12 Αυγούστου, πριν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος συνταξιοδοτικός μνημονιακός νόμος 4366/15.


Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ που φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ' ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη.

Ωστόσο αν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Δηλαδή, αν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη.

Οπότε 80.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν την έκδοση της σύνταξης τους βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Επίσης, όσοι πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν πριν την εφαρμογή του νόμου θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν επιπλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Αnt1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παύλος Χαϊκάλης και ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς, δήλωσαν άγνοια και έκπληξη για το θέμα, το οποίο θα εξεταστεί το απόγευμα σε σύσκεψη υπό τον κ. Κατρούγκαλο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos