Σε «πύρινο» κλοιό η Ρόδος, ενισχύονται δυνάμεις πυρόσβεσης

22 Αυγούστου 2015 23:04

Δύσκολη θα είναι η αποψινή νύχτα για το νησί της Ρόδου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε από τις 3 το μεσημέρι σε δασική περιοχή ανάμεσα σε Τσαΐρι και Παστίδα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

Παρά τις προσπάθειες και τη γρήγορη κινητοποίηση από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι δυστυχώς δεν επέτρεψαν τον περιορισμό του μετώπου, με αποτέλεσμα να καούν ένας επαγγελματικός χώρος, να υποστεί σοβαρές ζημιές μια κατοικία και να κινδυνεύσουν σοβαρά δεκάδες άλλες.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Δυνάμεις του στρατού, του δασαρχείου, της αστυνομίας και των εθελοντικών ομάδων είναι επί ποδός και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκκενώσουν κατοικίες ή βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, αν χρειαστεί.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς είναι δύο αυτή την ώρα και σε αυτά επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων της Ρόδου.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο όπου υπήρχαν παλιά αυτοκίνητα και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν με ένταση στο νησί. Η κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά το μέτωπο επεκτάθηκε γρήγορα σε δασική περιοχή, σε έκταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου.

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Καλαμάκι στην Ζάκυνθο, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Αμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζάκυνθου και στο σημείο έφτασαν 3 οχήματα με 8 άντρες. Είναι η τέταρτη πυρκαγιά στην περιοχή του Καλαμάκιου φέτος το καλοκαίρι.

Υπό έλεγχο φωτιά στην Κεφαλονιά

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Καμπιτσάτα Ελιού Πρόνων, της Κεφαλονιάς.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο», ενώ σύμμαχος στις υπερβάλλοντες προσπάθειες των πυροσβεστών είναι και η άπνοια στην περιοχή.

Στην συντονισμένη επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν επτά πυροσβεστικά οχήματα με δεκατέσσερις πυροσβέστες, ενώ από νωρίς το πρωί συμμετέχουν από αέρος και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου πετζετέλ.

Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε μέχρι τώρα να τυλίξει στις φλόγες της περισσότερα από πεντακόσια στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ στις μνήμες όλων των Κεφαλλονιτών επανήλθε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, στην ίδια περιοχή, πριν πέντε χρόνια, που κατέκαψε περισσότερα από 3.500 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ χρειάστηκε τότε να εκκενωθούν και οικισμοί.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos