Εκτακτη χρηματοδότηση 6,2 εκατ. ευρώ ζητά η ΕΛΑΣ από την Κομισιόν

04 Σεπτεμβρίου 2015 16:57

Αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 6.200.000 ευρώ, απέστειλε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει από το μεγάλο πρόβλημα της αθρόας προσέλευσης μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το αίτημα υπεγράφη από τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες το βράδυ, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκταμίευσης του ποσού, εφόσον εγκριθεί.

 

Το ποσό αφορά δύο σκέλη των αναγκών της Αστυνομίας, και ειδικότερα, τα περίπου 4.000.000 ευρώ θα διατεθούν για την μεταφορά προσωπικού για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και την μεταφορά μηχανημάτων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι ταυτοποιήσεις των προσφύγων ώστε να φύγουν το ταχύτερο για τον Πειραιά και την Ευρώπη.

Τα άλλα 2.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα της ΕΛΑΣ, ζητούνται για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους (ένα εκατομμύριο για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ένα για την Αστυνομία).

Από αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζεται η πεποίθηση ότι το κονδύλι θα εγκριθεί και θα διατεθεί άμεσα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση της Αστυνομίας κατατέθηκε με αρκετή καθυστέρηση, καθώς η προθεσμία για την υποβολή του έληγε την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί ανάλογα αιτήματα του Λιμενικού Σώματος και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δήλωσαν ότι είχε υποβληθεί αρχικά αίτημα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για συνολικό χειρισμό των αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης, αλλά τελικά από την Κατεχάκη προχώρησαν ανεξάρτητα.

Ενίσχυση Λιμενικού από Frontex
Eπιπλέον χρηματοδότηση από τον FRONTEX ύψους 32 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε προς όφελος του Λιμενικού Σώματος, μετά τις διμερείς επαφές και τη στενή συνεργασία που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης και υπηρεσιακά στελέχη του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με το Διευθυντή του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), κ. Fabrice Leggeri και το επιτελείο του.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κατά βάση την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos