Πρώτο κουδούνι με χιλιάδες κενά στα σχολεία

11 Σεπτεμβρίου 2015 13:16

Με περισσότερα από 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκινάει σήμερα τελικά η σχολική χρονιά, με το υπουργείο να κάνει «αγώνα δρόμου» το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κ. Κιάου.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού στην ενημέρωσή της η κ. Κιάου τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών και παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

 

Αναφερόμενη στο θέμα των αναπληρωτών η υπουργός είπε ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ, τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Οι περιορισμοί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και περίπου 3500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί της χώρας είναι συνολικά 137.000 και ο αριθμός των κενών δεν είναι τέτοιος που θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργίας των σχολείων, ανέφερε η υπουργός.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις των αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αναμένεται να πλησιάσουν τις 130.000.

Η υπουργός τόνισε ότι σήμερα λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, τη Δευτέρα 14/9 θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών, θα ακολουθήσει ένα τριήμερο για τυχόν ενστάσεις, οι οριστικοί πίνακες αναμένονται στις 22 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις.

Τα περισσότερα κενά σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εντοπίζονται στα σχολεία της Κρήτης, τον Πειραιά, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ανατολική και Δυτική Αττική και την Β' Θεσσαλονίκης.

Ενώ όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμο, Χίο, Έβρο, αλλά και σε πολλά σχολεία της Αττικής.

Κιάου: Περισσότερα γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα
Την πεποίθηση ότι «η γνώση είναι ο καλύτερος φίλος» εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, η οποία παρευρέθη στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. Ωστόσο, η υπουργός, απευθυνόμενη στους μαθητές, επεσήμανε: «Το σχολείο σημαίνει δυσκολίες, σημαίνει προσπάθεια, αλλά η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες χωρίς να σε πτοούν και να συνεχίζεις παραπέρα».

Η κ. Κιάου ευχήθηκε στους μαθητές να έχουν καλή σχολική χρονιά. «Να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα» πρόσθεσε.

Μετά το πέρας του αγιασμού, η υπουργός μίλησε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του. Το 12ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, σημειώνει, σταθερά, υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά είναι και το μοναδικό, πανελλαδικά, σχολείο που έχει τμήμα ένταξης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ειδικής αγωγής), το οποίο λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια.

Ευχές από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό
Να γίνουν συνεχιστές της παράδοσης που η χώρα μας έχει από την αρχαιότητα να τροφοδοτεί με πνευματικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες τον κόσμο που καλούνται να οραματιστούν και να οικοδομήσουν, ευχήθηκε στους μαθητές η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

«Επ΄ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους απευθύνω τις ευχές μου, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές, όλων των βαθμίδων, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον πλούτο της ελληνικής παιδείας, ώστε να μπορέσετε οι νέοι να κατακτήσετε όχι μόνο την γνώση, τις τέχνες και την αγωγή, αλλά και τη συνείδηση της ταυτότητας που διατηρεί την Ελλάδα ζωντανό δίδαγμα για την ανθρωπότητα.

Η παιδεία δεν είναι μόνο πρώτη ύλη για την ατομική σας πρόοδο, είναι και το συλλογικό μας όχημα προς μια κοινωνία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας» ανέφερε η κ. Θάνου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos