300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Γενναίο ξεκαθάρισμα όλων των δανείων

05 Αυγούστου 2013 11:49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γενναίο ξεκαθάρισμα όλων των δανείων

test2

test2

Ο οδικός χάρτης της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα όπως προβλέπεται μέσα από το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα επιταχύνεται. Στις παραγράφους 24-33 του αναθεωρημένου Μνημονίου περιγράφονται με σαφήνεια τα επόμενα βήματα. Μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού 2014 από τη Βουλή, το τραπεζικό σύστημα θα έχει πλήρως ανασυγκροτηθεί.

Το σημαντικό στους επόμενους μήνες είναι το αποτελεσματικό «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων και η ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των νοικοκυριών. Παρά τη ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων, ανώτατες πηγές εκτιμούν ότι ο έλεγχος Blackrock-II, που ξεκίνησε ήδη, δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, κάτι που θα υποχρέωνε τις τράπεζες σε ένα νέο κύκλο περιορισμού και μιζέριας.

«Πρέπει να κάνετε το παν, ώστε να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με τράπεζες ζόμπι», νεκροζώντανους πιστωτικούς οργανισμούς, που δεν θα είναι σε θέση ούτε να συγκεντρώσουν νέα αποταμίευση, ούτε να συγκεντρώσουν τα δάνειά τους, ούτε να εξυπηρετήσουν δυναμικούς πελάτες, εξηγεί ανώτερος διεθνής παράγοντας.

Ο πολιτικός κίνδυνος, τον οποίο προσφυώς παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είναι εξαιρετικά ισχυρός στην περίπτωση του πιστωτικού συστήματος.

Είναι προφανές ότι το αποτυχόν λόμπι της δραχμής μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ανασυγκροτηθεί με σκοπό να περιορίσει την πίεση προς όσους δεν πληρώνουν, ακόμη κι όταν τράπεζες και εφορία διαθέτουν χειροπιαστά στοιχεία πως μπορούν με άνεση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσουν όλα τα δάνεια. Οσα χρειαστεί -και θα είναι τα λιγότερα- θα οδηγηθούν σε πλήρη διαγραφή, με παράλληλη «έξωση» των δανειστών από την αγορά δανείων. Παλαιότερες ρυθμίσεις, που δεν εξυπηρετούνται, θα επανεξεταστούν. Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να βάλουν κεφάλαια, να βρουν χρήματα και να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από δανεικό χρήμα. Τα δάνεια που εξυπηρετούνται θα αναχρηματοδοτηθούν ομαλά, με την παρότρυνση να αυξήσουν οι επιχειρήσεις, σταδιακά, το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Με δυο λόγια, το τραπεζικό σύστημα, υπό την πίεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυβέρνησης και τρόικας, θα είναι το εργαλείο αξιολόγησης των επιχειρηματικών αντοχών, με σκοπό να ευνοηθούν όσες μονάδες έχουν ικανότητες να επιτύχουν σε δύο κρισιμότατους τομείς: απασχόληση και εξαγωγές.

Το δύσκολο για τις τράπεζες είναι να συγκεντρώσουν αποταμιεύσεις, ώστε να ανατρέψουν την προβληματική αναλογία προς τα δάνεια και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την έκτακτη ενίσχυση του ευρωσυστήματος. Δυστυχώς, ανεγκέφαλοι πολιτικοί και άλλοι -άγνωστοι στις αρχές- παράγοντες, συστηματικά καλλιεργούν εγκληματική κινδυνολογία, που εκφοβίζει αποταμιευτές κι επενδυτές. Κυρίως αναφέρεται επικείμενο «κούρεμα» καταθέσεων, ταυτοχρόνως με «κούρεμα του επισήμου διακρατικού χρέους». Ανώτατοι παράγοντες, πολιτειακοί, κοινοτικοί και τραπεζικοί θεωρούν απολύτως ψευδή και ύποπτα παρόμοια σενάρια, τα οποία, δυστυχώς, καθυστερούν την τακτοποίηση της οικονομίας.

Στον αντίποδα, οι διοικήσεις των παλαιότερων ιδρυμάτων διαθέτουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Στην Εθνική εξηγούν ότι μετά τη, λανθασμένη κατά τη γνώμη τους, διάλυση της εξαγοράς της Eurobank, δεν έχουν πάντως κανένα κίνδυνο αναδιοργάνωσης, η ρευστότητά τους είναι υψηλή, τα δάνειά τους έχουν εξαιρετικό αντίκρισμα και σύντομα θα διαθέτουν ακόμη καλύτερη ρευστότητα, χωρίς να υποχρεωθούν σε ανορθολογικές πωλήσεις περιουσίας.

Στον άλλο παραδοσιακό πυλώνα του συστήματος, την Alpha Bank, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ζωηρό τρόπο το ενδιαφέρον του βασικού μετόχου, του Κατάρ, τόσο για το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, όσο και πέραν αυτού.

Στην Πειραιώς προχωρεί συστηματικά η σύμπηξη λογιστηρίων και συστημάτων, ενώ έχει πάρει και το «πράσινο φως» για την ανεξάρτητη συγκρότηση της Γενικής ως τράπεζας διευθέτησης απαιτήσεων. Τέλος, στη Eurobank, το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας, ανεξαρτήτως του ορίζοντα μεταπώλησης σε νέο μέτοχο

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατ...
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Βαρυ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025
Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Κριός» της Παροικίας Πάρου, για την πρόσδεση σκαφών

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσ...

09 Μαϊος 2025
Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο Ίδρυμα/SKY HOPE για το ελικόπτερο αεροδιακομιδών

Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Β. Gminder: «Καθοριστικός ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ»

Β. Gminder: «Καθοριστικός ο ρόλος τ...

13 Μαϊος 2025
Ξερολιθιά: Η πέτρα που κρατά ζωντανή την Τήνο (βίντεο)

Ξερολιθιά: Η πέτρα που κρατά ζωνταν...

13 Μαϊος 2025
Πάρος - Παροικία: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής

Πάρος - Παροικία: Νέα αρχαιολογικά...

13 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ