Γενναίο ξεκαθάρισμα όλων των δανείων

05 Αυγούστου 2013 11:49

Ο οδικός χάρτης της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα όπως προβλέπεται μέσα από το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα επιταχύνεται. Στις παραγράφους 24-33 του αναθεωρημένου Μνημονίου περιγράφονται με σαφήνεια τα επόμενα βήματα. Μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού 2014 από τη Βουλή, το τραπεζικό σύστημα θα έχει πλήρως ανασυγκροτηθεί.

Το σημαντικό στους επόμενους μήνες είναι το αποτελεσματικό «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων και η ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των νοικοκυριών. Παρά τη ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων, ανώτατες πηγές εκτιμούν ότι ο έλεγχος Blackrock-II, που ξεκίνησε ήδη, δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, κάτι που θα υποχρέωνε τις τράπεζες σε ένα νέο κύκλο περιορισμού και μιζέριας.

«Πρέπει να κάνετε το παν, ώστε να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με τράπεζες ζόμπι», νεκροζώντανους πιστωτικούς οργανισμούς, που δεν θα είναι σε θέση ούτε να συγκεντρώσουν νέα αποταμίευση, ούτε να συγκεντρώσουν τα δάνειά τους, ούτε να εξυπηρετήσουν δυναμικούς πελάτες, εξηγεί ανώτερος διεθνής παράγοντας.

Ο πολιτικός κίνδυνος, τον οποίο προσφυώς παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είναι εξαιρετικά ισχυρός στην περίπτωση του πιστωτικού συστήματος.

Είναι προφανές ότι το αποτυχόν λόμπι της δραχμής μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ανασυγκροτηθεί με σκοπό να περιορίσει την πίεση προς όσους δεν πληρώνουν, ακόμη κι όταν τράπεζες και εφορία διαθέτουν χειροπιαστά στοιχεία πως μπορούν με άνεση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσουν όλα τα δάνεια. Οσα χρειαστεί -και θα είναι τα λιγότερα- θα οδηγηθούν σε πλήρη διαγραφή, με παράλληλη «έξωση» των δανειστών από την αγορά δανείων. Παλαιότερες ρυθμίσεις, που δεν εξυπηρετούνται, θα επανεξεταστούν. Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να βάλουν κεφάλαια, να βρουν χρήματα και να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από δανεικό χρήμα. Τα δάνεια που εξυπηρετούνται θα αναχρηματοδοτηθούν ομαλά, με την παρότρυνση να αυξήσουν οι επιχειρήσεις, σταδιακά, το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Με δυο λόγια, το τραπεζικό σύστημα, υπό την πίεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυβέρνησης και τρόικας, θα είναι το εργαλείο αξιολόγησης των επιχειρηματικών αντοχών, με σκοπό να ευνοηθούν όσες μονάδες έχουν ικανότητες να επιτύχουν σε δύο κρισιμότατους τομείς: απασχόληση και εξαγωγές.

Το δύσκολο για τις τράπεζες είναι να συγκεντρώσουν αποταμιεύσεις, ώστε να ανατρέψουν την προβληματική αναλογία προς τα δάνεια και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την έκτακτη ενίσχυση του ευρωσυστήματος. Δυστυχώς, ανεγκέφαλοι πολιτικοί και άλλοι -άγνωστοι στις αρχές- παράγοντες, συστηματικά καλλιεργούν εγκληματική κινδυνολογία, που εκφοβίζει αποταμιευτές κι επενδυτές. Κυρίως αναφέρεται επικείμενο «κούρεμα» καταθέσεων, ταυτοχρόνως με «κούρεμα του επισήμου διακρατικού χρέους». Ανώτατοι παράγοντες, πολιτειακοί, κοινοτικοί και τραπεζικοί θεωρούν απολύτως ψευδή και ύποπτα παρόμοια σενάρια, τα οποία, δυστυχώς, καθυστερούν την τακτοποίηση της οικονομίας.

Στον αντίποδα, οι διοικήσεις των παλαιότερων ιδρυμάτων διαθέτουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Στην Εθνική εξηγούν ότι μετά τη, λανθασμένη κατά τη γνώμη τους, διάλυση της εξαγοράς της Eurobank, δεν έχουν πάντως κανένα κίνδυνο αναδιοργάνωσης, η ρευστότητά τους είναι υψηλή, τα δάνειά τους έχουν εξαιρετικό αντίκρισμα και σύντομα θα διαθέτουν ακόμη καλύτερη ρευστότητα, χωρίς να υποχρεωθούν σε ανορθολογικές πωλήσεις περιουσίας.

Στον άλλο παραδοσιακό πυλώνα του συστήματος, την Alpha Bank, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ζωηρό τρόπο το ενδιαφέρον του βασικού μετόχου, του Κατάρ, τόσο για το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, όσο και πέραν αυτού.

Στην Πειραιώς προχωρεί συστηματικά η σύμπηξη λογιστηρίων και συστημάτων, ενώ έχει πάρει και το «πράσινο φως» για την ανεξάρτητη συγκρότηση της Γενικής ως τράπεζας διευθέτησης απαιτήσεων. Τέλος, στη Eurobank, το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας, ανεξαρτήτως του ορίζοντα μεταπώλησης σε νέο μέτοχο

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos