Ισχυρά κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος

06 Νοεμβρίου 2015 12:42

Υποχρεωτική επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, που το επόμενο διάστημα θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Οπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, οι βασικές παρεμβάσεις είναι τρεις:

 

• Από τη νέα χρονιά θα γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικών συναλλαγών για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν εντός του 2016.

• Θα έρθει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.

Στόχος είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να προμηθευτούν τέτοια μηχανήματα, διότι είναι εκτός τραπεζικού συστήματος (είτε επειδή έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία» είτε επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις).

• Με άλλη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα του ακατάσχετου για τις τράπεζες και το Δημόσιο των χρημάτων από ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους λογαριασμούς. Δηλαδή ένας λογαριασμός θα έχει ως έσοδο τα χρήματα από το POS ή από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της επιχείρησης που γίνονται μέσω των τραπεζών και ως έξοδο θα έχει ό,τι καταναλώνει με την ειδική κάρτα που θα έχει η επιχείρηση για επαγγελματικές δαπάνες ή ό,τι ξοδεύει για ηλεκτρονικές συναλλαγές να πληρώνει τους προμηθευτές.

Στις παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα

Σε περίπτωση που συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο ό,τι εισπράττουν οι επιχειρήσεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές την επόμενη μέρα θα πηγαίνει η τράπεζα ή η Εφορία και θα κατάσχει από τους λογαριασμούς τα σχετικά ποσά.

Υποχρεωτικά
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ είπε ότι για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου για επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά τον ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές, θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS, αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή.

Οπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί.

Επεσήμανε ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ανταγωνιστικές χρεώσεις, σημειώνοντας πως «μας έχει καταγγελθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πάει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω Διαδικτύου αξίας 33 ευρώ και παίρνει προμήθεια η τράπεζα 5 ευρώ, πάει σε άλλο τραπεζικό κατάστημα να πληρώσει με την κάρτα τον λογαριασμό και του παίρνει προμήθεια 0,30 ευρώ. Αυτά πρέπει να σταματήσουν».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos