×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ιορδάνης Τζαμτζής: Ανάγκη αύξησης του επιδόματος θέρμανσης

10 Σεπτεμβρίου 2013 13:51

Την ανάγκη αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για όλες τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες από 28 λεπτά στα 40 λεπτά το λίτρο, ώστε η τιμή διάθεσης να πέσει κάτω από το ένα ευρώ, τονίζει ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Ο κ. Τζαμτζής, μαζί με άλλους 14 βουλευτές της ΝΔ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, με αίτημα να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης και να δοθεί σε πολίτες για την πρώτη κατοικία με εισοδηματικά κριτήρια.

«Πέρυσι διατέθηκαν για επιδόματα θέρμανσης 280 εκατομμύρια ευρώ, εκ ων οποίων απορροφήθηκαν μόνον τα 80 εκατομμύρια» σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ και προσθέτει: «Με την ερώτησή μας επανήλθαμε στο θέμα αυτό και ζητούμε πρώτον να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης. Η επιστροφή πέρυσι ήταν 28 λεπτά το λίτρο. Εμείς ζητούμε να αυξηθεί η επιστροφή αυτή στα 40 λεπτά και έτσι η τιμή να πέσει για τον πολίτη που θερμαίνεται με πετρέλαιο κάτω από το ένα ευρώ.

Δεύτερον, ζητούμε να δοθεί επίδομα θέρμανσης για την πρώτη κατοικία, αλλά και εκεί να υπάρχουν οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, αυτός που έχει οικονομική δυνατότητα δεν υπάρχει λόγος να πάρει επίδομα θέρμανσης. Επίσης, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα τους ανέργους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους χαμηλόμισθους, τους φτωχούς κτηνοτρόφους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους

Πρέπει, επίσης, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν το επίδομα και να μην ξαναγίνει αυτό που συνέβη πέρυσι, να μην μπορούν -ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι- να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για να εξασφαλίσουν το επίδομα.

Τρίτον, ζητούμε να επιδοτηθούν, εκτός από το πετρέλαιο, η καύση ξύλων, πέλετ και βιομάζας, ειδικά στην επαρχία που είναι καύσιμη ύλη τα συγκεκριμένα υλικά. Να λάβουμε, επίσης, υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως του υψομέτρου και της περιόδου κατανάλωσης, καθώς -ιδιαίτερα στην επαρχία και σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές- η περίοδος του χειμώνα είναι έξι και επτά μήνες. Μιλάμε πάντα για επίδομα θέρμανσης και όχι πετρελαίου μόνο, γιατί στην επαρχία κάποιοι καίνε για παράδειγμα ξύλα που στοιχίζουν ακόμη και 5.000 ευρώ τη σεζόν».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ιορδάνη Τζαμτζή έχεις ως εξής:

ΕΡ: Η μέση ελληνική οικογένεια κ.Τζαμτζή τα βγάζει δύσκολα πέρα. Έχετε ως αίτημα τη μείωση γενικά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, της μείωσης της φορολογίας δηλαδή...

ΑΠ: Υποστήριξα και μέσα στη βουλή ότι για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία του πετρελαίου πρέπει να γίνουν μια σειρά πράγματα: να εξομοιωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, να υπάρξουν στα βυτιοφόρα GPS και να εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια σύστημα εισροών - εκροών.

ΕΡ: Όλα αυτά γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα;

ΑΠ: Η διαδικασία έχει προχωρήσει στις μεγάλες πόλεις. Θα πρέπει να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτά παντού για να εμποδίσουμε τη φοροδιαφυγή και του λαθρεμπορίου, που ξεπερνά το 1,5 με 2 δισεκατομμύρια. Αυτό που ζητούμε είναι να υπάρξει αύξηση του επιδόματος στο πετρέλαιο από 28 λεπτά, που ήταν πέρυσι το λίτρο, να πάει στα 40 λεπτά και να πέσει η τιμή κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο. Επιπλέον να επιδοτηθούν και οι άλλες μορφές θέρμανσης.

ΕΡ: Μήπως όμως και πάλι τα κριτήρια για το επίδομα θα είναι πολύ περιορισμένα;

ΑΠ: Θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Το αναφέρουμε σε τρία σημεία στην ερώτησή μας και τονίζουμε ότι πρέπει να δοθεί επίδομα θέρμανσης. Δεν μιλάμε για επίδομα πετρελαίου μόνο, δεν καίνε όλοι πετρέλαιο, αλλά και άλλες καύσιμες ύλες.

ΕΡ: Κύριε Τζαμτζή, είστε αισιόδοξος ότι ο κ. Στουρνάρας θα αποδεχτεί το αίτημά σας;

ΑΠ: Πέρυσι τον Ιούλιο, όταν θέσαμε για πρώτη φορά το θέμα του επιδότματος θέρμανσης με άλλη ερώτησή μας, τότε μίλησαν κάποιοι για αντάρτικο και άλλα τέτοια. Ακούστε. Ούτε αντάρτικο κάνουμε, ούτε τίποτα τέτοιο. Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τα βλέπουν όλα αυτά και συμμερίζονται τα προβλήματα που υπάρχουν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια καλύτερη προσέγγιση του θέματος. Καλύτερη από πέρυσι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos