×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πρώτη Κυριακή με ανοιχτά τα καταστήματα από το 1908

03 Νοεμβρίου 2013 17:41

Εν μέσω διαμαρτυριών το άνοιγμα στην Πάτρα, σε ποσοστό 90% άνοιξαν τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτά είναι σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, με τις εκπτώσεις να ξεπερνούν το 50% σε ευρεία γκάμα προϊόντων, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Ωστόσο, αντίθετοι στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι οι οι εμποροϋπάλληλοι, που έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα.

Το άνοιγμα των καταστημάτων δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να προσελκύσει νέους πελάτες στην αγορά, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Η 3η Νοεμβρίου, είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά μετά το 1908, οπότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία.

Εν μέσω διαμαρτυριών το άνοιγμα των καταστημάτων στην Πάτρα

Στην Πάτρα άνοιξαν σήμερα το πρωί ορισμένα καταστήματα, εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα.

Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από τις έντεκα το πρωί.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή πιθανών εντάσεων, αλλά η παρουσία της στο κέντρο της Πάτρας είναι διακριτική.

Σε ποσοστό 90% άνοιξαν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα καταστήματα άνοιξαν στις 11 το πρωί και θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Κωστής Χαντζαρίδης. Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Για την πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου Νίκης, με απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, ο κ. Χαντζαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα διευκολύνει την προσέλευση κόσμου στα καταστήματα, διότι γίνεται χωρίς συντονισμό και σε έναν δρόμο που χρησιμεύει για την κίνηση των αυτοκινήτων από την δυτική στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη. Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί και μας πείθει πια όλους πως οι κυβερνώντες έχουν μηδενική αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Κλειστά στην πλειοψηφία τους τα καταστήματα στα Χανιά

Η πρεμιέρα του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων, βρήκε τα καταστήματα κλειστά στα Χανιά.

Παράλληλα, έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων.

Έξω από τα καταστήματα αυτά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντιθέτως δύο σούπερ - μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχοντας μάλιστα τυπώσει αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Στέλλας από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.

Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos