Κινητά hotspots και μπλόκο στους μη πρόσφυγες

09 Φεβρουαρίου 2016 10:57

Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και ειδικούς χώρους κράτησης στις εγκαταστάσεις των hotspots προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και ειδικούς χώρους κράτησης στις εγκαταστάσεις των hotspots προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Στο κείμενο της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει μέχρι αύριο, προβλέπεται ότι οι εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά θα στερούνται το καθεστώς ελευθερίας για διάστημα 3-25 ημερών, ενώ επιχειρείται να μπει «μπλόκο» στους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Την ίδια ώρα, και μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την παράδοση των hotspots, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Κω και Διαβατά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας θα οδηγούνται στο hotspot και θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους, με απόφαση του διοικητή του, η οποία εκδίδεται εντός τριών ημερών από την είσοδό τους».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, εάν οι διαδικασίες ταυτοποίησης δεν ολοκληρωθούν σε αυτό το διάστημα υπάρχει δυνατότητα παράτασης του περιορισμού της ελευθερίας των εισερχομένων για διάστημα 25 ημερών. Εναλλακτικά θα αποστέλλονται στα κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε περιπτώσεις εισόδου μεγάλου αριθμού προσώπων σε νησιά που δεν έχουν hotspot, θα δραστηριοποιούνται οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι κινητές μονάδες, που έχουν θεσμοθετηθεί παλαιότερα, θα προχωρούν σε διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης, μέχρι τη μεταφορά των εισερχομένων στις κατάλληλες δομές. Με αυτόν τον τρόπο οι διαδικασίες θα γίνονται πιο ευέλικτες, καλύπτοντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται.

Ειδικοί χώροι κράτησης
Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στα hotspots, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούν να λειτουργούν Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ή ειδικοί χώροι κράτησης, για τους μετανάστες που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία θα δρομολογούνται αμέσως οι διαδικασίες επιστροφής, επανεισδοχής ή απέλασης και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν ότι το νομοσχέδιο οργανώνει καλύτερα την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, θέτοντας όλες τις δομές κάτω από κοινή ομπρέλα. Επίσης δίδεται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου πριν από πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει απάντηση.

Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα τις μεθόδους με τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση την κατασκευή hotspots», ενώ κάνει λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά σε ανακοίνωσή τους είπαν «ναι» υπό προϋποθέσεις για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό.

Την ίδια ώρα, νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, με τους κατοίκους του Δήμου Δέλτα να διαμαρτύρονται για τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης. Χωρίς εντάσεις ήταν η χθεσινή ημέρα στην Κω, μετά τα προχθεσινά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών.

Στο Σχιστό πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο συγκεντρώσεις από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και από τις αυτοαποκαλούμενες «Επιτροπές Κατοίκων Πειραιά», πίσω από τις οποίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκο, κρύβεται η Χρυσή Αυγή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos