Ανοίγει το ΕΜΠ - Βαθύ ρήγμα στους «σκληρούς»

06 Δεκεμβρίου 2013 11:34

Σε αναστολή των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα προχωρούν οι διοικητικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στο Καποδιστριακό συνεχίζεται ο «εμφύλιος»

μεταξύ των υπαλλήλων, καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη αποχώρησε από τη χθεσινή γενική συνέλευση, που αποφάσισε δύο νέες 24ωρες απεργίες καταγγέλλοντας τη διαδικασία, και κάλεσε τους εργαζομένους να επιστρέψουν σήμερα στις θέσεις τους.

Χθες, υπήρξε συνάντηση για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Οπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε το θέμα της επιστράτευσης αλλά απορρίφθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε απόλυτη στήριξη στις κινήσεις του υπουργού που έχουν ως βάση τον διάλογο σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται το Μετσόβιο από τη Δευτέρα ύστερα από 13 εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αντίθετα, στο Καποδιστριακό, η γενική συνέλευση διεξήχθη σε κλίμα έντασης μεταξύ όσων ήθελαν τη συνέχιση της απεργίας και αυτών που επιθυμούσαν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους και συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας.

Η ένταση ξεκίνησε από νωρίς όταν ο γραμματέας του συλλόγου Δημήτρης Σακάτος θέλησε να προεδρεύσει της συνέλευσης. Τα μέλη της απεργιακής επιτροπής είχαν αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι «δεν αναγνωρίζουν το προεδρείο του Δ.Σ».

ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΥΟ

Δεν έλειψαν και χθες οι εντάσεις από τη γενική συνέλευση των διοικητικών στα Προπύλαια. Τα μέλη του προεδρείου του ΔΣ του συλλόγου ζήτησαν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους, ενώ η απεργιακή επιτροπή τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Στη συνέχεια η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ στην οποία συμμετέχει και ο κ. Σακάτος πρότεινε να επιστρέψουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι στη θέση τους, να μην υπάρξει πειθαρχική δίωξη του πρύτανη και των συναδέλφων που δεν απογράφηκαν, να μην απολυθεί κανένας διοικητικός και να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο.

Από την πλευρά της απεργιακής επιτροπής, προτάθηκαν δύο 24ωρες και συνέχιση του διαλόγου με εκπροσώπους από την απεργιακή επιτροπή. Ο κ. Σακάτος αντέδρασε, λέγοντας ότι με αυτή την πρόταση καταργούν το Δ.Σ και αποχώρησε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης. Αμέσως μετά τέθηκαν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις και αποφασίστηκε να συνεχίσει ο κλάδος με δύο 24ωρες απεργίες σήμερα και τη Δευτέρα.

Στην απόφαση της Γ.Σ. ζητείται μάλιστα να καταβληθούν οι μισθοί όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, με τις απεργιακές περικοπές όπου αυτές υπάρχουν, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους κλάδους. Ακόμη αναφέρουν πως, όπου υπάρχουν περικοπές λόγω απεργίας, να υπάρχει επίσημη γραπτή δικαιολόγηση ότι γίνονται για λόγους απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συνδικαλιστική κάλυψη και το δικαίωμά τους στην απεργία.

Εκτόνωση
Χθες, το διευρυμένο συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων χαιρέτισε την επαναφορά σε ομαλή λειτουργία του ΕΜΠ και -όπως αναφέρει- προσβλέπει «στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης και στο Καποδιστριακό, στηρίζοντας τις προσπάθειες του πρύτανή του». Τέλος καλεί το υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) του Καποδιστριακού και του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη. Προχθές, τα μέλη του Σ.Ι. εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Πελεγρίνη, καθώς -μεταξύ άλλων- τον κατηγόρησαν ότι εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης του, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, ότι έχασε 70 εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν ασχολήθηκε με τη σωστή οικονομική διαχείριση, δεν προχώρησε στην αξιολόγηση του προσωπικού, δεν απαίτησε προσωπικό ασφαλείας και δεν έκανε ό,τι όφειλε για να ανοίξει το ίδρυμα.

Χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε ότι το ΕΚΠΑ και ίδιος δέχονται αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια.

Η Εισαγγελία καλεί για εξηγήσεις τον Πελεγρίνη

Κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καλείται να δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται απο την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η έρευνα που διενεργείται από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, ξεκίνησε με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ιδρύματος, στην οποία καταλόγιζαν ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα είχε κινηθεί δικαστική έρευνα που συσχετίστηκε με την παραπάνω, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει στον Αρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Καταγγελίες
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν μπει καταγγελίες διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, σχετικά με παρατυπίες στις λίστες διαθεσιμότητας που κατάρτισε το υπουργείο Παιδείας, που αποκαλύφτηκαν με δημοσίευμα του «Εθνους».

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κ. Φάκου, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας μας της περασμένης Τρίτης, σχετικά με δηλώσεις διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, στη διάρκεια γενικής συνέλευσής τους -κατά την οποία έλαβαν απόφαση συνέχισης της απεργίας τους-, ότι συνάδελφοί τους παράτυπα εντάχθηκαν στις λίστες διαθεσιμότητας, συνεπεία ψευδών δηλώσεων άλλων συναδέλφων τους- ανέθεσε σε εισαγγελέα να διερευνήσει εάν αληθεύουν τα καταγγελλόμενα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos