×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Χριστούγεννα μ’ ένα καράβι φωτεινής καθαρότητας

25 Δεκεμβρίου 2013 15:04

Με ένα καράβι στο λευκό χρώμα του χιονιού, της καθαρότητας, να φωτίζει την πλατεία Συντάγματος, υποδέχεται ο Δήμος Αθηναίων τα φετινά Χριστούγεννα για όσους παραμείνουν

στην πόλη. Και δεν είναι λίγοι, καθώς μειωμένη είναι φέτος η έξοδος των Αθηναίων, ενώ αδιάθετα έμειναν δωμάτια σε δημοφιλείς προορισμούς.

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η εορταστική έξοδος των Αθηναίων για τα Χριστούγεννα. Πάντως, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από αύριο το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής ο καιρός θα χαλάσει σε όλη τη χώρα, με θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Ιδανική ημέρα για την επιστροφή των εκδρομέων, τουλάχιστον από καιρικής άποψης, είναι η Κυριακή.

Πώς θα είναι λοιπόν ο καιρός τις επόμενες ημέρες; Οπως αναφέρει στην «Κ» ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, σήμερα στην Αττική, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα έχει βροχές και τοπικά καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα κατά τόπους νεφώσεις και βροχές.

Ομως, από το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού, που ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν. Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, που θα φθάνουν ακόμα και τα 8 μποφόρ. Λόγω των νοτιάδων, χιόνια αναμένονται μόνο στα ορεινά: άνω των 700-800 υψόμετρο στη βόρεια Ελλάδα και των 1.000-1.200 μέτρων στην κεντρική και νότια. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός θα είναι ιδανικός σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Η κακοκαιρία υποχωρεί από το βράδυ της Παρασκευής και την Κυριακή θα υπάρχει καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ορμώμενοι, λοιπόν, από τον ήπιο καιρό των προηγουμένων ημερών, οι Αθηναίοι εξέδραμαν και φέτος για τις ημέρες των εορτών. Σύμφωνα με στοιχεία της Νέας Οδού, της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο τμήμα Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας, την ίδια περίοδο πέρυσι πέρασαν από τα διόδια των Αφιδνών περίπου 121.000 οχήματα. Φέτος εκτιμάται ότι η έξοδος θα είναι 15% χαμηλότερη από πέρυσι, ξεπερνώντας συνολικά τα 100.000 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο πέρασαν από τα διόδια Αφιδνών περίπου 23.000 οχήματα (28% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι), την Κυριακή 20.000 οχήματα (23% μείωση σε σχέση με πέρυσι) και προχθές Δευτέρα 25.000 οχήματα (μείωση 5%). Χθες μέχρι τις 12 το μεσημέρι (δηλαδή πριν ξεκινήσει το κύριο κύμα της εξόδου) είχαν διέλθει από τα διόδια των Αφιδνών περίπου 9.000 οχήματα. Πάντως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Νέας Οδού, η έξοδος των Χριστουγέννων βαίνει από το 2009 μειούμενη κατά 15% ετησίως. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται την εθνική οδό Ελευσίνας - Κορίνθου - Πατρών, η έξοδος των Αθηναίων προς τον νότο θα κινηθεί φέτος περίπου στα ίδια επίπεδα. Το περασμένο Σάββατο από τα διόδια της Ελευσίνας διήλθαν περίπου 22.500 οχήματα, ήτοι 28% λιγότερα σε σχέση με το 2012. Προχθές Δευτέρα, από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 21.900 οχήματα, 14,5% λιγότερα σε σχέση με πέρισυ. Ενώ χθες, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχαν περάσει από τα διόδια περίπου 8.500 οχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 30% από τον αντίστοιχο περυσινό.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos