×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ζεύγος Γριβέα: «Ελεύθεροι»... πολιορκημένοι στο Λονδίνο

23 Ιανουαρίου 2014 11:44

Με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι, χθες το απόγευμα, από δικαστήριο του Γουεστμίνστερ του Λονδίνου ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, Αναστασία Βάτσικα.

Το ζεύγος Γριβέα συνελήφθη χθες το πρωί στη βρετανική πρωτεύουσα ύστερα από διεθνές ένταλμα για ξέπλυμα χρήματος και απάτη, που εκκρεμούσε σε βάρος τους για την υπόθεση των θαλασσοδανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους από τους αστυνομικούς της Σκότλαντ Γιαρντ, στο τοπικό δικαστήριο της περιοχής του Γουεστμίνστερ, το οποίο χειρίζεται, μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις κατηγορουμένων υπό έκδοση σε άλλες χώρες. Εκεί τους ανακοινώθηκαν οι εναντίον τους κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής και στο αίτημα για έκδοσή στην Ελλάδα.

Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι θα αντικρούσουν το αίτημα για έκδοσή τους στη χώρα μας. Συνήγορός τους ήταν στέλεχος της πολύ γνωστής δικηγορικής εταιρείας Κίνγκσλεϊ ? Νάπλεϊ. Υστερα από σύντομη διαδικασία ο δικαστής τούς άφησε ελεύθερους με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Στις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εμφανιστούν ξανά στο ίδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι εγγυήσεις περιλαμβάνουν χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 λιρών για τον καθέναν, καθώς και την υποχρέωση να παραδώσουν τα διαβατήρια των ίδιων και των παιδιών τους μέσα σε μία εβδομάδα χωρίς να κάνουν αίτηση για νέα ταξιδιωτικά έγγραφα. Θα πρέπει επίσης να μείνουν στη διεύθυνση που δήλωσαν, στο Κίνγκστον της περιοχής του Σάρεϊ και να εμφανίζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν συνεχώς ανοιχτά τα τηλέφωνά τους, στην περίπτωση που η αστυνομία ή το δικαστήριο θελήσει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Σκότλαντ Γιαρντ στο «Εθνος», αστυνομικοί της Μονάδας Εκδόσεων συνέλαβαν το ζεύγος Γριβέα εκτελώντας διεθνές ένταλμα, το οποίο εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές. «Το ένταλμα αφορά κατηγορίες συνωμοσίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτης», αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ. Σε κάθε περίπτωση η βρετανική αστυνομία αναφέρει ότι ο Γριβέας και η Βάτσικα συνελήφθησαν στο Λονδίνο χωρίς να αποσαφηνίζει αν παραδόθηκαν έπειτα από ραντεβού με την αστυνομία.

«Προκαθορισμένο ραντεβού»

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Καψής, πληρεξούσιος δικηγόρος του Γριβέα και της Βάτσικα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι οι πελάτες του δεν συνελήφθησαν από τις βρετανικές αρχές, αλλά παραδόθηκαν σε προκαθορισμένο ραντεβού. Τονίζει, επίσης, ότι οι Βρετανοί γνώριζαν πάντα τον τόπο κατοικίας του ζευγαριού. Η ανακοίνωση του κ. Καψή έχει ως εξής: «Ο τόπος διαμονής του κ. Γριβέα και της κ. Βάτσικα ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ενημερώσει γραπτά και προφορικά. Σήμερα εμφανίστηκαν ενώπιόν τους σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται. Ο Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών. Δυστυχώς, μία εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και αναγνώριση, με δυναμική που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, καταστράφηκε παίρνοντας μαζί της ό,τι χτίζανε 20 χρόνια με σκληρή δουλειά».

Οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν

1. Χρηματική εγγύηση 50.000 λίρες για τον καθέναν.

2. Να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και τα διαβατήρια των παιδιών τους και να μην κάνουν αίτηση για νέα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3. Να διαμένουν στην ίδια διεύθυνση που δήλωσαν στο δικαστήριο, στο προάστιο Κίνγκστον, στην ευρύτερη περιοχή του Σάρεϊ.

4. Να εμφανίζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον.

5. Να έχουν συνεχώς ανοικτά τα τηλέφωνά τους στην περίπτωση που η αστυνομία ή το δικαστήριο θελήσει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Διαμένουν στο αριστοκρατικό Κίνγκστον

Το Κίνγκστον είναι μία από τις παλαιότερες, πλουσιότερες και πιο αριστοκρατικές περιοχές της Αγγλίας. Βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. από το κέντρο του Λονδίνου και διοικητικά ανήκει στην κομητεία του Σάρεϊ. Το Κίνγκστον οφείλει τον πλούτο του στο γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν το κέντρο της βρετανικής βιομηχανίας αεροσκαφών. Τα περισσότερα αεροπλάνα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Αγγλία έχουν κατασκευαστεί στο Κίνγκστον. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από τους φοιτητές, αφού το Κίνγκστον είναι μία από τις πιο σημαντικές πανεπιστημιουπόλεις της Αγγλίας. Πρόκειται για μια πόλη η οποία αποτελεί τόπο κατοικίας ανθρώπων με μεγάλη οικονομική άνεση που επιθυμούν να ζήσουν έξω από το Λονδίνο αλλά και κοντά σε αυτό.

Οι επιχειρήσεις και τα δάνεια

Πώς έφτασαν να αγοράζουν... παλάτια στην Ευρώπη

Ξεκίνησε από ένα μικρό γραφείο στο Μαρούσι και έφτασε σε λίγα χρόνια να αγοράζει πανάκριβα σαλέ στις Αλπεις και σπίτια στο Σίτι του Λονδίνου.

Ο 50χρονος Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός ο οποίος ξεκίνησε την επιστημονική του δράση δημιουργώντας μια εταιρεία επιστημονικών εκδόσεων. Λίγο καιρό αργότερα και λόγω της ιδιότητάς του γνωρίστηκε με την 54χρονη σήμερα Αναστασία Βάτσικα, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων C&C.

Μετά τον γάμο τους η εταιρεία συνεδρίων γιγαντώθηκε. Στην πορεία ο Γριβέας και η Βάτσικα δημιούργησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Modus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP και ανέλαβαν την Diners Club από τη Citibank. Επιπλέον, δημιούργησαν την ID Events που είχε ως αποκλειστικό σκοπό την προώθηση τσιγάρων και πήραν την εκμετάλλευση των ξενοδοχείων «Country Club» τα οποία βρίσκονται στο Καρπενήσι, στο Μικρό Πάπιγκο και στο Ελληνικό Αρκαδίας.

Επιστημονικά συνέδρια

Τα συνέδρια και τα προγράμματα επικοινωνίας ήταν αυτά που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Χάρη στις καλές σχέσεις τους με τον ιατρικό κόσμο, ο Γριβέας και η Βάτσικα διοργάνωναν τα πιο σημαντικά επιστημονικά συνέδρια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Διαβήτη που έγινε το 2006 με τη συμμετοχή 16.000 συνέδρων.

Λόγω του κοινού παρελθόντος τους στην ΟΝΝΕΔ, ο Γριβέας ήταν φίλος με τον τότε πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελο Φιλιππίδη. Το καλοκαίρι του 2009, δηλαδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ζήτησε και έλαβε σε χρόνο ρεκόρ δάνειο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έδωσε εμπράγματες εγγυήσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μάλιστα, ήταν συχνός χορηγός των συνεδρίων που διοργάνωνε η C&C.

Επιπλέον, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξαγόρασε το 50% της εταιρείας Post Bank Green Institute, το οποίο κατείχε ο Γριβέας από την περίοδο που αποφάσισε να ασχοληθεί με την «πράσινη επιχειρηματικότητα». Η έδρα της εταιρείας αυτής βρίσκεται στην ίδια διεύθυνση με την έδρα της C&C.

Ο Κυριάκος Γριβέας και η Παναγιώτα Βάτσικα επένδυαν τα περισσότερα χρήματά τους σε πολυτελή ακίνητα. Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», το ζευγάρι διαθέτει 19 πολυτελή κτίσματα σε ακριβές περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχουν 15 ακίνητα, ακριβότερα εκ των οποίων είναι μια έπαυλη στην Παλαιά Πεντέλη και ένας πύργος στο Οίτυλο.

Το σπίτι του ζευγαριού βρίσκεται στην πανάκριβη περιοχή του Σίτι, ενώ ο Γριβέας και η Βάτσικα διαθέτουν και γραφεία με θέα στον Τάμεση. Ο Γριβέας έχει επίσης ένα διαμέρισμα 240 τετραγωνικών στις Βρυξέλλες και ένα σαλέ 180 τετραγωνικών στο θέρετρο Μεζέβ των Γαλλικών Αλπεων.

Εκκρεμεί από το 2011 η έκδοση της

Στον δρόμο που χάραξε η πρώην ανακρίτρια Α. Ηλία το ζεύγος Γριβέα

Στον... δρόμο που χάραξε η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, η οποία έχει καταφέρει να μην έχει εκδοθεί ακόμη στην Ελλάδα από το 2011, οπότε και συνελήφθη, φαίνεται ότι επιχειρούν να κινηθούν οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Λονδίνο και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της ελληνικής Δικαιοσύνης, η καταζητούμενη για την υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, δεν έχει εκδοθεί ακόμα στην Ελλάδα, ενώ διαμένει στο Λονδίνο και κυκλοφορεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς τα αγγλικά δικαστήρια θεωρούν πως δεν τους έχουν σταλεί τα επαρκή στοιχεία για την έκδοσή της, ενώ η ίδια επικαλέστηκε ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητάς της πριν δικαστεί.

Δικαστικές αρχές

Να σημειωθεί ότι οι αγγλικές δικαστικές αρχές έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων και ευρωπαϊκού δικαίου. Η ανακοίνωση του συνηγόρου του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα δείχνει ότι πιθανόν και αυτοί κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή θα επικαλεστούν καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Υπενθυμίζεται ότι η 54χρονη ανακρίτρια κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», συκοφαντική δυσφήμηση και άλλα αδικήματα.

Τον Ιούλιο του 2005 και ενώ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, η Αντωνία Ηλία διέφυγε εκτός Ελλάδας και τελικά συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές, με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τελικά κατάφερε και αποφυλακίσθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με περιοριστικούς όρους και με την υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα, ενώ πρέπει να επιστρέφει πριν από τις οκτώ στο σπίτι της.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos