300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

5,2 δισ. στην «ενισχυτική» εκπαίδευση

26 Ιανουαρίου 2014 15:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
5,2 δισ. στην «ενισχυτική» εκπαίδευση

test2

test2

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, οι Ελληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την «ενισχυτική» εκπαίδευση των παιδιών τους. Περίπου 5,2 δισ. ευρώ βγήκαν πέρυσι από

τις τσέπες τους για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα «προ κρίσης» επίπεδα. Από τα 5,2 δισ., τα περισσότερα –περίπου 2 δισεκατομμύρια– κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου. Αυτό αποδίδεται στα στρεβλά του εκπαιδευτικού συστήματος που ακόμα υποθάλπει την παραπαιδεία, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις εξεταστικές διαδικασίες του σχολείου με... φροντιστήριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μόλις χρόνο μετά τη διοργάνωση –για πρώτη φορά– εξετάσεων εισαγωγής σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, έχει αναπτυχθεί ο σχετικός κλάδος στα φροντιστήρια, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. «Η επιλογή το παιδί να κάνει φροντιστήριο για όποια εξέταση συναντά στη σχολική του πορεία είναι στην Ελλάδα μία συνήθεια που φτάνει πλέον στα όρια της υπερβολής» παρατηρεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Γιάννης Αντωνίου.

Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έκανε ο κ. Νίκος Παΐζης, επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα: 380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα). Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν  και  άλλες  όπως για φύλαξη παιδιών.

Τα περισσότερα χρήματα –περί το 1,91 δισ. ευρώ– δίνονται στα φροντιστήρια για τα μαθήματα και τις ξένες γλώσσες. Οι μαθητές συνήθως ξεκινούν τα φροντιστήρια από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Βέβαια, στα φροντιστήρια έχει δημιουργηθεί και νέος κλάδος που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου που επιθυμούν να εισαχθούν σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. «Τα σχετικά φροντιστήρια ανθούν. Ομως, το φροντιστήριο είναι μία λάθος επιλογή, και κυρίως για τα παιδιά του Δημοτικού. Η πίεση της επιτυχίας, η αγωνία της αποτυχίας τρομάζουν τα παιδιά και τα εισάγουν σε μία κουλτούρα ανταγωνισμού.

Επίσης, εάν αποτύχουν στις εξετάσεις για το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο μπορεί να τους δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι δεν εισήχθησαν στο καλό σχολείο και ότι θα περιοριστούν να φοιτήσουν σε ένα κακό σχολείο. Κάτι που δεν ισχύει» λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ράμμος, δάσκαλος στα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία του Πειραιά. «Δεν χρειάζεται φροντιστήριο για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά. Και αυτό διότι οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν τις δεξιότητες των παιδιών στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες» προσθέτει ο κ. Αντωνίου, καταλήγοντας: «Η επιλογή το παιδί να προετοιμαστεί σε φροντιστήριο για τις εξετάσεις των Πρότυπων - Πειραματικών, καταδεικνύει ότι το φροντιστήριο είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας των γονιών, παρά εξυπηρέτηση μιας πραγματικής ανάγκης των παιδιών».
www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Σε κέντρο αποκατάστασης στη Λά...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος – Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να γνωρίζουν κάτοικοι και τουρίστες

Πάρος – Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφο...

16 Ιουνίου 2025
Πάρος: Ζητούνται από γνωστή επιχείρηση άτομα για άμεση πρόσληψη

Πάρος: Ζητούνται από γνωστή επιχείρ...

17 Ιουνίου 2025
Πάρος: Αυτή είναι η περιοχή όπου παραχωρείται οικόπεδο για λειτουργία νέας Δομής υγείας στο νησί (Βίντεο)

Πάρος: Αυτή είναι η περιοχή όπου πα...

20 Ιουνίου 2025

Τελευταία Νέα

Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι στην Πεντέλη: Ένας άνθρωπος νεκρός -Τρεις τραυματίες (βίντεο)

Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι στην Πε...

23 Ιουνίου 2025
Εφιαλτικές ώρες στη Χίο: Εκκενώνεται ο Δαφνώνας - "Μάχη" σε τρία μέτωπα φωτιάς (βίντεο)

Εφιαλτικές ώρες στη Χίο: Εκκενώνετα...

23 Ιουνίου 2025
Πένθος στο ΕΚΑΒ για τον θάνατο της γιατρού Αναστασίας Ζυγούρα - Το συγκινητικό «αντίο» του Άδωνι Γεωργιάδη

Πένθος στο ΕΚΑΒ για τον θάνατο της...

23 Ιουνίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ