Πειραιάς: Εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της ασφυξίας

23 Μαρτίου 2016 10:16

Μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες διπλασιάστηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς μόλις χτες ξεπέρασαν τους 5.000 ενώ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περίπου 3.000 στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.


Οι σκηνές που έχουν στήσει καταλαμβάνουν κλειστούς χώρους στις πύλες Ε1, Ε2 και Ε3 ενώ δεν υπάρχει σπιθαμή από ωφέλιμο χώρο στην οποία να μην έχουν στηθεί πρόχειρα καταλύματα. Η πύλη Ε1 στο Λιμάνι του Πειραιά αποτελούσε τον δεύτερο σταθμό και το λιμάνι της ελπίδας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα άγρια κύματα του Αιγαίου και τη σκληρότητα των διακινητών και ταξίδεψαν με ασφάλεια από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Για τους εθελοντές και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή το λιμάνι θυμίζει... Ειδομένη από πλευράς υγειονομικών συνθηκών, αν και στον τομέα της σίτισης κανείς δεν μένει νηστικός χάρη στον Δήμο Πειραιά, τον Ολυμπιακό και εταιρείες της πόλης που μοιράζουν καθημερινά 10.000 μερίδες.

Χτες προστέθηκαν και άλλες χημικές τουαλέτες, αλλά υπάρχουν πρόσφυγες που έπεσαν στα βρώμικα νερά του λιμανιού αφού δεν έχουν κάνει μπάνιο για περίπου 15 ημέρες. Παράλληλα η αύξηση των προσφύγων, η κούραση, δημιουργεί αρκετές φορές εντάσεις για αστείους λόγους όπως η σειρά στο συσσίτιο ή ένα κινητό τηλέφωνο.

Στα πρόσωπα των Σύρων και Αφγανών κατά κύριο λόγο προσφύγων είναι χαραγμένη η προσδοκία να φτάσουν στον τελικό προορισμό που είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αν και ενημερώνονται από την πρώτη στιγμή ότι τα σύνορα στον Βορρά είναι κλειστά. Παρ' όλα αυτά όσοι φτάνουν στο λιμάνι παραμένουν εκεί είτε από φόβο είτε από άγνοια και ελάχιστοι μπαίνουν στα λεωφορεία για να μεταφερθούν σε άλλους χώρους φιλοξενίας.

Ο μεταφραστής
Ο Χαμσάρ είναι ένας τριαντάχρονος Σύρος που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του μεταφραστή αφού γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά. Στην πατρίδα του είχε σπουδάσει δικηγόρος και η οικογένειά του διατηρούσε εστιατόριο σε πόλη στα σύνορα με το Ιράκ. Οι βόμβες ισοπέδωσαν την οικογενειακή επιχείρηση και ο Χαμσάρ πήρε τη μητέρα του και τον αδερφό του και ήρθαν στην Ελλάδα. Eχουν στρατοπεδεύσει στον Πειραιά περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα όπως μας λέει.

Ο ίδιος αναλαμβάνει καθήκοντα συντονιστή στο συσσίτιο και είναι περιζήτητος από τους συμπατριώτες του αφού μπορεί να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους του Δήμου Πειραιά και τους εθελοντές για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Ο Χαμσάρ μας γνώρισε μία παρέα Σύρων που από την πατρίδα τους ταξίδευαν επί δύο μήνες για να περάσουν από την Τουρκία στη Χίο. Ο Χαζ είναι 37 χρόνων και έχει έρθει μόνος του στην Ελλάδα. Στην πατρίδα του ήταν γενικός γιατρός αλλά δεν κατάφερε να ασκήσει το επάγγελμα αφού ο πόλεμος τον οδήγησε στην Ελλάδα. «Θέλω να πάω στη Γερμανία.

Θα περιμένω μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα» λέει με μία φωνή με τον φίλο του Μπαχάρ ο οποίος είναι 21 ετών και εργαζόταν ως κουρέας στη Συρία. Λίγο πιο κάτω στη γειτονιά με τις σκηνές που έχουν στήσει έξω από το κτίριο της Ε2 Πύλης στο λιμάνι του Πειραιά, η 24χρονη Iσρα μας δείχνει την ουλή που έχει η μία από τις δύο κόρες της, η τρίχρονη Εζιμ. «Eχει κάνει εγχείρηση στην καρδιά της. Πρέπει να πάω στη Γερμανία να βρω τον άντρα μου. Εάν η κόρη μου δεν έχει την περίθαλψη που χρειάζεται, τότε φοβάμαι για τη ζωή της», λέει.

Στην πύλη Ε1 έχει γίνει μία πρωτοφανής παμπειραιωτική κινητοποίηση του δήμου και των φορέων της πόλης για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης έχει επισκεφτεί τον χώρο και ο δήμος έχει ορίσει τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κόκκαλη ως υπεύθυνο για τον συντονισμό των φορέων στο λιμάνι, ο οποίος συνεργάζεται με τους εθελοντές της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Υγειονομικό πρόβλημα
Ο Πέτρος Κόκκαλης βρίσκεται σχεδόν όλη την ημέρα στον χώρο και επιβλέπει τους χώρους ενώ συντονίζει τη διανομή του φαγητού και των 2.500 γευμάτων που παρέχει καθημερινά η ΠΑΕ Ολυμπιακός. «Ο ρόλος μας εδώ είναι να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και να συντονίσουμε ΜΚΟ και εθελοντές. Δεν μπορούμε να έχουμε μια νέα Ειδομένη στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η αύξηση των προσφύγων στην περιοχή δημιουργεί πιέσεις. Κατ' αρχήν υπάρχει πλέον υγειονομικό πρόβλημα αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές για να εξυπηρετηθούν 5.500 άνθρωποι και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η σίτιση. Πρέπει άμεσα να πιεστούν και να μετακινηθούν σε άλλους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας», λέει χαρακτηριστικά.

Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης
Να υπάρξει συντονισμός με κυβέρνηση και περιφέρεια

Ο Δήμος Πειραιά από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα φιλοξενούνται προσωρινά στη χερσαία λιμενική ζώνη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενεργοποιήθηκε άμεσα στο μέτρο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του, όπως άλλωστε έπραξε και με το προαναχωρησιακό κέντρο στο Σχιστό.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει όμως κεντρικός συντονισμός και σχεδιασμός δυστυχώς δεν βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης. Σε αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Πειραιά καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με ανθρωπιστικές και άλλες οργανώσεις, ιδιώτες αλλά και πλήθος δημοτών που βοηθούν εθελοντικά.

Ενεργοποιήσαμε τον πενταψήφιο αριθμό 15510 για όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και κάθε είδους προσφορά συγκεντρώνεται στα γραφεία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά και αποστέλλονται στο λιμάνι. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στη σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει εστιατόρια της πόλης καθώς και η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Κοινός σκοπός
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά αυτούς του ανθρώπους σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεννόηση της κυβέρνησης, του ΟΛΠ ως ιδιοκτήτη του χώρου με την περιφέρεια και τους δήμους στα όρια των οποίων βρίσκεται το λιμάνι. Ο σκοπός είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την ανακούφιση αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos