×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 440.000 ανέργους

30 Ιανουαρίου 2014 12:26

Περισσότεροι από 440.000 άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, με τον προϋπολογισμό των δράσεων να αγγίζει το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας έθεσε ως κυβερνητική προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Το χτύπημα τη ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που παρουσίασε τους τρεις πυλώνες για την ενίσχυση της απασχόλησης. «Δεν δίνουμε ''ασπιρίνες'' στους ανέργους, καταπολεμούμε την ανεργία με αναπτυξιακές δράσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας «αυτά που σήμερα εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση είναι μόνο η αρχή».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, επισημαίνοντας πως «αν μείνουν για πολλά χρόνια εκτός αγοράς εργασίας, θα γίνουν οι ''χαμένες γενιές''. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Αμεσα δημιουργούνται ευκαιρίες για περισσότερα από 100.000 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των ευκαιριών αφορά στον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 20% στο Δημόσιο. Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων θα αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ.

Σχέδιο τριών πυλώνων

Συγκεκριμένα, το σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά 114.000 ανέργους και οι δράσεις θα τρέξουν άμεσα. Μεταξύ άλλων προβλέπονται η επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, η χορήγηση σε νέους έως 29 ετών της «επιταγής εισόδου» στην αγορά εργασίας, η τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της Αυτοδιοίκησης και η υλοποίηση δράσεων για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει ως στόχο τη στήριξη 240.000 νέων μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται και δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους. Μεταξύ άλλων θα συνδυαστεί η κατάρτιση με την απασχόληση, ενώ θα υπάρχει επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 άτομα που προέρχονται από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι 45.000 άτομα να απασχοληθούν φέτος, και για τον σκοπό αυτόν θα αξιοποιηθούν κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Επίσης θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα εξειδικευμένα προγράμματα γι' αυτούς που θα ασχοληθούν με την υγεία, τις νέες τεχνολογίες, την επιμόρφωση, ενώ κίνητρα θα δοθούν για νέους αγρότες (10.000 με 11.000).

Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται πως «είναι θετικό ότι προχωρεί η υλοποίηση των προγραμμάτων που υιοθετήθηκαν μετά από προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό της κοινωφελούς εργασίας».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos