×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Δίκτυο Τούρκων τρομοκρατών στην Ελλάδα - 5 συλλήψεις

11 Φεβρουαρίου 2014 14:03

Τον επιχειρησιακό βραχίονα της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης DHKP-C που έχει «υπογράψει» αιματηρές επιθέσεις στην Τουρκία εκτιμούν ότι εξάρθρωσαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Τέσσερις Τούρκοι υπήκοοι κουρδικής καταγωγής συνελήφθησαν σε δύο διαμερίσματα στην οδό Γενναδίου 43 στου Γκύζη.

«Γνωρίζουμε ποιοι είναι αλλά περιμένουμε την επίσημη "ταυτοποίησή" τους από τις τουρκικές Αρχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα άτομα αυτά είναι ψηλά στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί κάτω από άκρα μυστικότητα στα δύο διαμερίσματα που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Στο ισόγειο διαμέρισμα των 55 τ.μ. βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ, 3 γεμιστήρες, 1 πιστόλι 7.65, 1 πιστόλι browing 7.65, 1 πιστόλι CZ, ένας σιγαστήρας, ένα υποπολυβόλο scorpion 9ΜΜ κι ένα μίνι UZI 9ΜΜ PARA, πλήθος σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων, ζελατοδυναμίτιδα 6,3 περίπου κιλών σε μασούρια και 2 χειροβομβίδες.

Ο βαρύς οπλισμός είχε τοποθετηθεί σε ειδικό σάκο, που οι δράστες είχαν κρύψει σε ντουλάπι του σπιτιού. Η Αντιτρομοκρατική εντόπισε επίσης τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χάρτες της Αλεξανδρούπολης, της Αθήνας και της Τουρκίας, μπερεδάκια με έμβλημα της DHKP-C και φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης, τα οποία κατέσχεσε.

Η αφετηρία

Οι ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονταν στα ίχνη των μελών της οργάνωσης εδώ και αρκετό καιρό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σκάφη του Λιμενικού Σώματος είχαν εντοπίσει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος μήκους 7 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί τουρκικής υπηκοότητας, κουρδικής καταγωγής. Οι λιμενικοί είχαν βρει εντός του σκάφους, μέσα σε ταξιδιωτικούς σάκους, δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες αλλά και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν πως τα αντιαρματικά όπλα ήταν έτοιμα προς χρήση, πάνω σε σωλήνες εκτόξευσης, όπως και τα εκρηκτικά που είχαν συνδεδεμένους πυροκροτητές, σαν να κατευθύνονταν οι δράστες σε επιχείρηση.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έκαναν τότε λόγο για αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αστυνομικών, η αμερικανική πρεσβεία στην Aγκυρα, η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση και η δίκη «Εργκενεκόν» που θα ξεκινούσε στις 5 Αυγούστου ήταν οι τρεις στόχοι που σχεδίαζαν να χτυπήσουν τα μέλη του DHPK-C.

Την υπόθεση είχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, η οποία πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια που είχαν νοικιάσει οι συλληφθέντες σε Αθήνα, Κόρινθο αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Τελικά, για την υπόθεση είχαν συλληφθεί συνολικά 9 άτομα. Ανάμεσά τους, ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, στον οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, ο συγκεκριμένος στις 19 Μαρτίου 2013 είχε πραγματοποιήσει επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης με χειροβομβίδες. Ο δε Μεχμέτ Γιαϊλά, επίσης συλληφθείς από την ΕΛ.ΑΣ., την ίδια μέρα και την ίδια ώρα είχε πραγματοποιήσει επίθεση στο κεντρικό κτίριο του κυβερνώντος κόμματος στην Aγκυρα.

Θεωρείται πολύ πιθανό η διεξαγωγή της χθεσινής επιχείρησης να σχετίζεται με την έκδοση στην Ελλάδα του τέως προέδρου του ΤΤ Αγγελου Φιλιππίδη. Πηγές αναφέρουν ότι «μπορεί να υπήρξε σε εξέλιξη παρακολούθηση από τις ελληνικές Αρχές στους Κούρδους τρομοκράτες, ωστόσο η χρονική στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία». Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, φαίνεται να εντάσσεται και η σύλληψη γυναίκας με τουρκική υπηκοότητα και κουρδική καταγωγή προχθές στο Ηράκλειο Κρήτης. Ωστόσο, οι Αρχές διαψεύδουν κάθε συσχέτιση των γεγονότων μεταξύ τους και επισημαίνουν τα έξι κιλά ζελατοδυναμίτιδας «που θα μπορούσαν να ?σηκώσουν? ένα ολόκληρο κτίριο στον αέρα».

Πώς τους περιγράφει η γειτονιά

Οι... ευγενικοί ελαιοχρωματιστές

Ως ελαιοχρωματιστές γεωργιανής καταγωγής είχαν συστηθεί στη γειτονιά οι τέσσερις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής, που διέμεναν σε δύο διαμερίσματα επί της οδού Αναστάσιου Γενναδίου 43.

Σύμφωνα με ένοικο της πολυκατοικίας, που κλήθηκε να καταθέσει στην Αντιτρομοκρατική, οι δύο εκ των συλληφθέντων είχαν νοικιάσει πριν από περίπου 1,5 χρόνο το σπίτι.

Τους περιγράφει στο «Εθνος» ως άτομα ευγενικά, τα οποία είχαν μάλιστα προσφερθεί να βάψουν το σπίτι που μένει! «Δεν ενοχλούσαν καθόλου, ήταν φιλήσυχοι και όταν συναντιόμασταν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας προσφέρονταν να βοηθήσουν με τις σακούλες απ' τα ψώνια», δηλώνει γείτονας των Τούρκων που φέρονται να ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C.

Ωστόσο, τους είχε δει να κουβαλούν ταξιδιωτικά σακβουαγιάζ, ενώ απ' όσο θυμάται, δεν δέχονταν σχεδόν καθόλου επισκέπτες στο διαμέρισμα - γιάφκα, το οποίο σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είναι αποθήκη οπλισμού του επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης.

Οι τέσσερις συλληφθέντες μιλούσαν αρκετά καλά ελληνικά και άπταιστα αγγλικά και έδιναν την εντύπωση στους περίοικους ότι αναζητούσαν εργασία. Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει από προχθές το βράδυ. Κάτοικοι δηλώνουν ότι είχαν δει παρκαρισμένα οχήματα τύπου βαν στην περιοχή, κι όπως φαίνεται τα σπίτια είχαν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση.

Χθες το πρωί δόθηκε το πράσινο φως για το «ντου» της Αντιτρομοκρατικής, η οποία κινήθηκε εντελώς αθόρυβα. Κανένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας δεν κατάλαβε το παραμικρό από την αστραπιαία επιχείρηση, παρά μόνο όταν αποκλείστηκε η περιοχή από δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ποιο είναι το DHKP-C

Το «Επαναστατικό λαϊκό απελευθερωτικό κόμμα/μέτωπο», που είναι γνωστό με τα αρχικά του DHKP-C, προέκυψε από το THKP-C (Επαναστατικό λαϊκό απελευθερωτικό κόμμα-μέτωπο της Τουρκίας), ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1970 και υποστήριζε τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων κατά της Τουρκίας.

Στις 30 Μαρτίου του 1972, ο επικεφαλής του κόμματος Μαχίρ Τσαϊάν και εννέα σύντροφοί του σκοτώθηκαν, οπότε και το THKP-C ως οργάνωση εξοντώθηκε. Τη σκυτάλη παρέλαβε το «Νέο Μέτωπο» και ο ηγέτης του, Ντορσούν Καρατάς.

Το 1978 δημιουργήθηκε η οργάνωση Ντεφ Σολ που στα τουρκικά σημαίνει επαναστατική αριστερά (Devrimci Sol).

Η δράση

Μέχρι το 1994 που μετονομάστηκε σε DHKP-C, είχε αναλάβει την ευθύνη για μεγάλο αριθμό δολοφονιών νυν και απόστρατων αξιωματικών στις αρχές ασφαλείας και τον στρατό της Τουρκίας.

Από το 2001, τα μέλη της ξεκίνησαν αιματηρές επιθέσεις με καμικάζι αυτοκτονίας σε κυβερνητικά κτίρια.

Η οργάνωση φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα την 1 Φεβρουαρίου 2013 που στοίχισε τη ζωή σε έναν Τούρκο φρουρό και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Επίσης, κατηγορείται για βόμβα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν.

Ηδη από το 2007, η οργάνωση βρισκόταν ανάμεσα στις 12 ενεργές τρομοκρατικές ομάδες στην Τουρκία σύμφωνα με τη λίστα της τουρκικής αστυνομίας, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos