Χίος: «Μπλόκο» στις επαναπροωθήσεις βάζουν οι αιτήσεις ασύλου

05 Απριλίου 2016 10:44

«Μπλόκο» στις επαναπροωθήσεις από την Χίο βάζει η κατάθεση αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να καθυστερήσουν την επιστροφή τους στην Τουρκία.


Στον «αέρα» παραμένουν οι αυριανές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, καθώς 166 μετανάστες αιτήθηκαν άσυλο μπλοκάροντας την διαδικασία για τουλάχιστον ένα μήνα.

Για σήμερα, δεν υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο επιστροφής μεταναστών. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν «εξαφανιστεί» αλλά βρίσκονται σε τρία σημεία. Στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ, στο λιμάνι και στον προσωρινό καταυλισμό της Σούδας.

Έτσι, οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις στο Δεκελί της Τουρκίας ακυρώθηκαν, μέχρι να εντοπιστούν οι μετανάστες από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Πολίτης», πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν για Πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στο λιμάνι της Χίου, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά.

Στο λιμάνι του νησιού παραμένει το πλοίο που έχει μισθωθεί για την μεταφορά τους στην Τουρκία ενώ την Δευτέρα έφτασαν στη Χίο και επιπλέον φρουροί της Frontex.

Η δημοτική αρχή σήμερα θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι.

Χίος: «Μπλόκο» στις επαναπροωθήσεις βάζουν οι αιτήσεις ασύλου

Χθες, έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης Πειραιά-Ειδομένης

Συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, όπου σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση παραμένουν 4.761 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το πρωί, στελέχη του λιμενικού με μεταφραστές προσπαθούν να πείσουν τους παρευρισκόμενους να μεταφερθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας. Την ίδια ώρα, άνδρες του λιμανιού ενημέρωσαν τις οικογένειες ότι πρέπει να μετακινήσουν τις σκηνές τους σε άλλα σημεία του λιμανιού, καθώς είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και τους ίδιους, λόγω των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την κατάσταση προσφυγικών ροών, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αγγίζει τους 52.352. Στην Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 28.980 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειοψηφία αυτών να παραμένουν στο camp της Ειδομένης.

Το Mega μεταδίδει ότι στην Ειδομένη, όπου παραμένουν 11.280 άνθρωποι, δεν φαίνεται να πείθονται να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Παρότι καθημερινά φτάνουν στο camp λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας, ελάχιστοι επιβιβάζονται σε αυτά.

Σε αυτό συμβάλει και η ατέρμονη φημολογία από επιτήδειους, που συνεχίζουν να διαδίδουν ότι τα σύνορα με την πΓΔΜ θα ανοίξουν.

200 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Και ενώ η διαδικασία επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos