Νομοσχέδιο: Νόμος & τάξη για τη δράση των ΜΚΟ

14 Απριλίου 2016 09:27

Υποχρεώνονται να υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία με τα μέλη τους, ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς. Το ελληνικό κράτος θα υποδεικνύει πού θα δραστηριοποιούνται και με ποιον τρόπο. Αυστηρός έλεγχος για όλα τα κονδύλια που παίρνουν από Ελλάδα και ΕΕ.


Στοπ στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ εντός ελληνικού εδάφους βάζει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

• Ο έλεγχος των ΜΚΟ θα γίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

• Η κάθε ΜΚΟ που επιθυμεί να αναλάβει δράση εντός ελληνικού εδάφους υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μαζί με τη σχετική αίτηση καταθέτει λίστα μελών, ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης είναι απαραίτητο η ΜΚΟ να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά για την επιχορήγηση που λαμβάνει αλλά και για το ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της και ποιος είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου.

• Η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας του Πολίτη προβαίνει στον σχετικό έλεγχο για τη δράση και τα οικονομικά-τραπεζικά στοιχεία της αιτούσας ΜΚΟ και εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά της μπαίνει σε λίστα προτεραιότητας και βάσει των αναγκών που υπάρχουν εκείνη τη χρονική στιγμή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποδεικνύει την περιοχή και την ακριβή αποστολή δράσης.

Σε καμία περίπτωση η ΜΚΟ δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία ή δράση χωρίς την υπόδειξη και την άδεια του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα!

Η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου είχε εντοπιστεί από το περασμένο φθινόπωρο και μάλιστα είχε καταγγελθεί στις Βρυξέλλες από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο η ΕΕ να συμμερίζεται την ύπαρξη προβλήματος.

Παρ' όλα αυτά συνεχίζονταν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνο με την αρωγή, τη διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχει σχέση, ενώ είχαν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες σε μέλη τους. Μάλιστα εκδόθηκε και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

«Χάνονται» 10 δισ. ετησίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα «αναπτυξιακά κονδύλια» που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ' όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, περίπου τα 10 «χάνονται» σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.

Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στη χώρα, πώς χρηματοδοτούνται, ποιος είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους.

Τους τρόμαξε η ένταση
Σόου από τρεις προέδρους στη Γευγελή

Σε... αποστειρωμένο τοπίο, οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ βρέθηκαν χθες στη Γευγελή, για να επισκεφτούν το κέντρο προσφύγων του Βίνογιουγκ, να επιθεωρήσουν τους αστυνομικούς της Κροατίας και της Σλοβενίας που συμμετέχουν στον έλεγχο των συνόρων και να συναντηθούν και να απαθανατιστούν μόνο με ένα... δείγμα προσφύγων, που έφεραν καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, καθώς και με έναν μικρό αριθμό μικρών παιδιών.

Την ίδια ώρα αγνόησαν τους 139 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κέντρο, οι οποίοι αντιδρούσαν και φώναζαν διαμαρτυρόμενοι πιο πέρα. Επίσης δεν πήγαν στο σύνορο απέναντι από την Ειδομένη, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί η επίσκεψή τους σ΄ αυτό, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας και της έντασης που προκλήθηκε κοντά στον φράχτη, όπως ειπώθηκε.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos