Κλίμα: Ο Απρίλιος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για «καυτό» 2016

22 Μαϊος 2016 22:17

Ο Απρίλιος του 2016 ήταν ο έβδομος μήνας στη σειρά όπου σημειώθηκε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Τα στοιχεία της NASA αναμένεται να επιβεβαιώσουν και οι εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο έβδομος διαδοχικός μήνας στη σειρά που ήταν κατά τουλάχιστον 1% θερμότερος από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, η οποία χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς από τη NASA.

Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει ότι σχεδόν σίγουρα το 2016 θα αποδειχθεί το πιο θερμό έτος στα μετεωρολογικά χρονικά.

Σύμφωνα με τη NASA, η παγκόσμια θερμοκρασία, σε ξηρά και θάλασσα, φέτος τον Απρίλιο ήταν 1,11 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία μηνός Απριλίου κατά την περίοδο αναφοράς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2010, όταν εκείνος ο Απρίλιος ήταν κατά 0,87 βαθμούς θερμότερος από τον μέσο όρο των ετών 1951-1980.

Μία βασική αιτία για τη φετινή άνοδο της θερμοκρασίας είναι το έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που απελευθερώνει μεγάλη θερμότητα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), που θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανοδική τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, δημιουργώντας ανησυχίες στους επιστήμονες, οι οποίοι αρχίζουν πλέον να μιλούν για «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης».

Τα νέα δεδομένα περιορίζουν δραστικά τις πιθανότητες συγκράτησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, όπως είχε συμφωνηθεί στην κλιματική διάσκεψη του Παρισιού (COP21).

www.econews.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos