×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βλέπουν Μαζιώτη πίσω από τη βόμβα

11 Απριλίου 2014 10:53

Σημαντικές ομοιότητες με τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν κατά το παρελθόν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» παρουσιάζει η βομβιστική επίθεση σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος χθες, νωρίς το πρωί, στην οδό Αμερικής.

Η σημειολογία του στόχου, η μεθοδολογία των τρομοκρατών και ο τύπος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπουν ευθέως σε ενέργειες των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», στον οποίο κεντρικό ρόλο είχαν διαδραματίσει οι καταζητούμενοι σήμερα Νίκος Μαζιώτης και -η σύντροφός του- Πόλα Ρούπα.

Πράγματι, ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε αναλάβει την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα κατά των κεντρικών γραφείων της Citibank, τον Φεβρουάριο του 2009. Επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα βομβιστικής ενέργειας με παγιδευμένο Ι.Χ. την περίοδο μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Οι δράστες είχαν τότε μετατρέψει σε κινούμενη βόμβα ένα κλεμμένο Mazda 323, ενώ είχαν χρησιμοποιήσει εκρηκτική ύλη τύπου AMFO, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και στην επίθεση στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Βόμβες αποτελούμενες από νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με πετρέλαιο (AMFO) χρησιμοποίησαν τα μέλη του «Ε.Α.» και στις επιθέσεις κατά υποκαταστήματος της Eurobank, τον Μάιο του 2009, και κατά του Χρηματιστηρίου τον Σεπτέμβριο του 2009.

Αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής παρατήρησε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα (και τα δύο στεγάζονται στο κτίριο επί της οδού Αμερικής) περιλαμβάνονται στους μόνιμους στόχους του καταζητούμενου ζεύγους, όπως αυτοί έχουν με απόλυτη ακρίβεια προσδιοριστεί στις προκηρύξεις του «Επαναστατικού Αγώνα» την περίοδο 2003-2009.

Στη μεθοδολογία της ίδιας οργάνωσης παραπέμπει και το γεγονός ότι οι δράστες δεν εγκατέλειψαν τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν κατά τη διαφυγή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν κοντά στο σημείο της έκρηξης κατέγραψαν τις κινήσεις δύο μοτοσικλετών, εκείνης δηλαδή με την οποία διέφυγε ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου και μιας δεύτερης στην οποία επέβαιναν άτομα της ομάδας υποστήριξης. Πέραν όμως του modus operandi, ακόμα ένα στοιχείο συσχετίζει τη χθεσινή επίθεση με τους Μαζιώτη και Ρούπα: χθες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψή τους και την εξάρθρωση της οργάνωσης, στις 10 Απριλίου 2010.

Ο Ν. Μαζιώτης και η σύντροφός του (επικηρύχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο) είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση κατά των γραφείων της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού και κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη για τις δύο ενέργειες είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Την εμπλοκή του είχε διαψεύσει με επιστολή του στο Indymedia ο Ν. Μαζιώτης.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, που ωστόσο δεν θεωρείται η πλέον πιθανή, πίσω από τη χθεσινή επίθεση βρίσκεται ο καταζητούμενος δραπέτης Χριστόδουλος Ξηρός.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos