×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κοινή δράση Μαζιώτη - Ξηρού

14 Απριλίου 2014 11:11

Υπόνοιες για πιθανή σύμπραξη των καταζητούμενων Νίκου Μαζιώτη και Χριστόδουλου Ξηρού εκφράζουν τις τελευταίες ώρες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα για τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος οδηγούν στην υπόθεση ότι υπήρξε συνεργασία των δύο επικηρυγμένων τρομοκρατών. Σύμφωνα με την εκδοχή που επεξεργάζονται τις τελευταίες ώρες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι Μαζιώτης και Ξηρός οργάνωσαν από κοινού την ενέργεια, συνεισφέροντας ο καθένας με τη δική του τεχνογνωσία στην υλοποίηση του χτυπήματος. Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι η σύμπραξη των δύο ενδέχεται να συνεχιστεί, με σοβαρές συνέπειες για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Ως στοιχείο που ενισχύει την εκτίμησή τους επικαλούνται το γεγονός ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός και τα μέλη της «17 Νοέμβρη» επέλεγαν να χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους ιαπωνικά αυτοκίνητα, όπως αυτό που εξερράγη έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής. Κι αυτό διότι διέθεταν την τεχνογνωσία να τα παραβιάζουν και να θέτουν με ευκολία σε λειτουργία τον κινητήρα τους. Σημειώνεται ότι οι δράστες της επίθεσης της περασμένης Πέμπτης τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε αυτοκίνητο μάρκας Nissan Sunny (μοντέλο του 1991) που είχαν κλέψει την 5η Απριλίου από την Καισαριανή. Με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου Ι.Χ. «σηματοδοτεί την επιστροφή στο παρελθόν καθώς παραπέμπει σε μεθοδολογία παλαιάς γενιάς τρομοκρατών» υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ενδεχόμενη ανάμειξη Ξηρού στη βομβιστική επίθεση.

Παγιδευμένα αυτοκίνητα

Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει να ενισχύει την πεποίθηση για συνεργασία Μαζιώτη - Ξηρού είναι ότι τόσο ο «Επαναστατικός Αγώνας» όσο, στο παρελθόν, και η «17 Νοέμβρη» ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα-βόμβες. Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», για παράδειγμα, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά (Φεβρουάριος 2009) και την έκρηξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Σεπτέμβριος 2009). Και στις δύο ενέργειες είχαν χρησιμοποιηθεί παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα. Ομως και η «17 Νοέμβρη», αντίστοιχα, στο διάστημα από το 1985 έως το 1994 ανέλαβε την ευθύνη για τρεις βομβιστικές ενέργειες με αυτοκίνητα-βόμβες. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο του 1985 η οργάνωση επιτέθηκε με παγιδευμένο Ι.Χ. εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του αρχιφύλακα Νίκου Γεωργακόπουλου. Αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 1988 με την ίδια μεθοδολογία δολοφόνησε τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο William Nordeen.

Πάντως, η εκρηκτική ύλη ANFO (νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με πετρέλαιο) που ανιχνεύτηκε σε υπολείμματα του μηχανισμού που εξερράγη την Πέμπτη έχει στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί σε τρεις ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ είχε βρεθεί και σε κρησφύγετο της οργάνωσης στον Καρέα. Σε ενέργειες του «Ε.Α.» παραπέμπει και η μεθοδολογία των δραστών της επίθεσης στα γραφεία της ΤτΕ. Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιό στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, ο τρόπος που οι δράστες της επίθεσης προσέγγισαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο της έκρηξης παραπέμπει ευθέως στη βομβιστική επίθεση κατά του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος το 2005. Τότε, ο βομβιστής είχε σταθμεύσει παγιδευμένο με εκρηκτικά μηχανάκι μπροστά στο κτίριο του υπουργείου και είχε διαφύγει με μηχανή στην οποία τον περίμενε συνεργός του. Με πανομοιότυπο τρόπο υλοποιήθηκε και η επίθεση της Πέμπτης. Επιπλέον, ο οδηγός του λευκού βαν που είχε εκραγεί έξω από το Χ.Α. φορούσε κράνος, όπως προ ημερών και ο οδηγός του κλεμμένου Nissan Sunny.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη, οι Μαζιώτης και Ξηρός (όπως επίσης η σύντροφος του πρώτου Πόλα Ρούπα και οι δράστες της δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο) επικηρύχθηκαν με 4 εκατ. ευρώ. Πάντως, με επιστολή του στο Indymedia, ο Νίκος Μαζιώτης είχε επιχειρήσει να διαψεύσει σενάρια περί συνεργασίας του με τον Χριστόδουλο Ξηρό, αφήνοντας υπονοούμενα για τη στάση που είχε μετά τη σύλληψή του το 2002.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το διάστημα των ερευνών για τον εντοπισμό του, από την εξαφάνισή του τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, ίχνη του Νίκου Μαζιώτη εντοπίστηκαν στην Ισπανία! Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ύστερα από ενημέρωση που παρείχαν στην Αντιτρομοκρατική οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ισπανίας, βρέθηκε σε φάρμα-στέκι αναρχικών στην Ισπανία παλαμικό αποτύπωμα του καταδικασμένου σε 50ετή κάθειρξη τρομοκράτη! Για την υπόθεση υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία, ωστόσο, δεν είχε αίσια έκβαση. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Μαζιώτης βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα και το ηλικίας τεσσάρων ετών παιδί τους. Σύμφωνα, τέλος, με δημοσίευμα της «Κ» στο φύλλο της 4ης Ιανουαρίου, ίχνη του καταζητούμενου ζεύγους τρομοκρατών είχε εντοπίσει στην Κρήτη η ΕΥΠ το περασμένο καλοκαίρι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos