×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μαθηματικά για πολύ καλά προετοιμασμένους, βατά τα Αρχαία

03 Ιουνίου 2014 11:18

Χωρίς παγίδες, αλλά για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και σαφώς ευκολότερα από τα περυσινά, που είχαν χαρακτηριστεί «εξωπραγματικά», ήταν τα θέματα που ετέθησαν χθες,

στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, στα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, μάθημα υψηλότερης βαρύτητας για την εισαγωγή σε πολυτεχνεία και σχολές θετικών επιστημών, χωρίς να αγνοείται η σημασία του για τη συνολική επίδοση των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία θέση στις σχολές επιστημών υγείας. Ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι ήταν και τα θέματα των Αρχαίων κατεύθυνσης, μάθημα υψηλότερης βαρύτητας για τις σχολές νομικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ειδικότερα, με τα θέματα που ετέθησαν χθες «το άριστα απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία και βαθιά κατανόηση των εννοιών, ενώ για την επίλυση των θεμάτων ήταν απαραίτητη η καλή γνώση της ύλης των προηγουμένων τάξεων», όπως ανέφερε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία (ΕΜΕ). «Οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης θα είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής του φροντιστηρίου Οριον κ. Μανώλης Φουντουλάκης, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καλύτερη διασπορά των βαθμολογιών στις βαθμολογικές κλίμακες, σε αντίθεση με πέρυσι όταν το 78,04% των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψε κάτω από τη βάση.

Στα Αρχαία, οι μαθητές εξετάσθηκαν σε γνωστό κείμενο από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, που είχε εξεταστεί και το 2009, ενώ το απόσπασμα του αγνώστου κειμένου ήταν από το έργο του Ισοκράτη Αρχίδαμος. «Τα θέματα δεν παρουσίαζαν αυξημένη δυσκολία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερος βαθμός υποψηφίων να κατακτήσει υψηλή βαθμολογία στο βασικό μάθημα της θεωρητικής κατεύθυνσης», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής του Οριον κ. Μιχάλης Μπικάκης.

Την ίδια στιγμή, μία περίεργη παρότρυνση προς τους καθηγητές της Α΄ Λυκείου κάνει η ΟΛΜΕ, ζητώντας τους να μην επιτρέψουν να εκδιωχθούν οι μαθητές από την εκπαίδευση. Καθώς η ομοσπονδία αντιδρά στη νέα δομή του Λυκείου και την καθιέρωση προαγωγικών εξετάσεων με θέματα από Τράπεζα Θεμάτων όπως ισχύει από φέτος για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καλούμε τους συναδέλφους που αναγκάζονται να πάρουν μέρος σ' αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιμορφωτικήαντιπαιδαγωγική διαδικασία, να λειτουργήσουν με την ενδεικνυόμενη παιδαγωγική και κοινωνική ευαισθησία - όπως κάναμε πάντοτε- περιφρουρώντας τα μορφωτικά δικαιώματα και την ψυχική υγεία των μαθητών μας, αλλά και τη δική μας επαγγελματική υπόσταση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι μαθητές, κυρίως από τις λαϊκές οικογένειες, από την εκπαίδευση και να οδηγηθούν στην εφήμερη κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία, βορά στα χέρια των εργοδοτών». Πώς οι εκπαιδευτικοί θα αποτρέψουν την εκδίωξη των μαθητών; Μήπως πριμοδοτώντας τους με βαθμούς ή αφήνοντάς τους να αντιγράψουν στις προαγωγικές εξετάσεις;

ΟΛΜΕ - Τράπεζα Θεμάτων

Η ΟΛΜΕ έχει ορίσει ως Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης την Τρίτη 17/6 με συλλαλητήρια, καταλήψεις κ.λπ., ενώ ζητεί «να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των 1.793 εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση». Για το θέμα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos