×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το θάνατο του Κώστα Μουρούζη θρηνεί το ελληνικό μπάσκετ

12 Ιουνίου 2014 08:04

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Κώστας Μουρούζης, μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες που ανέδειξε όχι μόνο το ελληνικό μπάσκετ αλλά και ο ελληνικός αθλητισμός.

Ο Κώστα Μουρούζης πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ύστερα στο «Νίμιτς», όπου κατέληξε, καθώς βρισκόταν σε κώμα μετά από εγκεφαλικό που είχε υποστεί.

Ο Μουρούζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και έκανε τα πρώτα βήματα στο μπάσκετ ως αθλητής του στον Τρίτωνα, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1948 έως το 1955, ενώ έπαιξε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα σε ηλικία 17 ετών.

Το 1955 μεταγράφηκε στην ιταλική Τζίρα Μπολόνια στην οποία αγωνίστηκε ως το 1959. Μάλιστα το 1956 αναδείχθηκε σε πρώτο σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος.

Στην επιστροφή στην Ελλάδα (1959) έπαιξε και πάλι για τον Τρίτωνα αλλά μόλις για δύο χρόνια αφού ένα πρόβλημα στους πνεύμονες τον ανάγκασε να ολοκληρώσει την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας.

Στην συνέχεια ακολούθησε καριέρα προπονητή και τον χαρακτήρισαν σαν αλεπού των πάγκων. Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό την οκταετία 1966-74, οδήγησε τους «πράσινους» στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης της σεζόν 1971-72 και τον Ολυμπιακό στους έξι της ίδιας διοργάνωσης την αγωνιστική χρονιά 1978-79. Με τους «ερυθρόλευκους», επίσης, κατέκτησε το νταμπλ την σεζόν 1977-78.

Του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι «αλεπού των πάγκων» ενώ ήταν ο άνθρωπος χάρη στον οποίο καθιερώθηκε η ισοπαλία στις διπλές αναμετρήσεις.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos